Βέροια Πολιτισμός

Βεροιώτες λογοτέχνες και εικαστικοί συνδημιουργούν στο λεύκωμα “11 Λογοτέχνες + 23 Εικαστικοί – Πεδία συνάντησης”

Ένα πρωτότυπο και υψηλής αισθητικής λεύκωμα με τίτλο «11 Λογοτέχνες+23 Εικαστικοί – Πεδία συνάντησης», απόσταγμα της δουλειάς που έγινε για ένα χρόνο στο Εργαστήρι Ζωγραφικής του Κωνσταντίνου Αρώνη στη Βέροια, είδε το φως πριν λίγες μέρες, φιλοξενώντας τη συνδημιουργία λογοτεχνών και εικαστικών στις σελίδες του.

Για την πορεία αυτής της συνύπαρξης και συνδημιουργίας  ο Κωνσταντίνος Αρώνης και η Αλεξάνδρα Μυλωνά, που επιμελήθηκαν το λεύκωμα και το εξέδωσαν, γράφουν:

Πεδία συνάντησης

Ιδέες, έννοιες, λέξεις. Άλλες διαυγείς, καθάριες, λαγαρές, άλλες κρυμμένες και σκοτεινές… Κάποιες γεννούν εικόνες. Κάποιες δημιουργούν συνειρμούς ή μετεωρίζονται σε νοηματικά νεφελώματα… Όλες μαζί στροβιλίζονται σ’ έναν Τόπο καταφυγής και αναζήτησης.

Σ’ αυτόν τον Τόπο, λογοτέχνες και ζωγράφοι έκλεισαν το ραντεβού τους. Όρισαν τα Πεδία της μεταξύ τους συνάντησης.

Έντεκα ποιητές και πεζογράφοι έβαλαν στο τραπέζι την Πρώτη Ύλη. Εικοσιτρείς ζωγράφοι καταδύθηκαν στο ακριβό υλικό και για έναν χρόνο καταπιάστηκαν με τα πινέλα και τα χρώματα, χόρεψαν με τα καβαλέτα, πάλεψαν με τα τελάρα τους. Στις σελίδες που ακολουθούν παρουσιάζεται το αποτέλεσμα της σύντηξης.

Στο πρότζεκτ “11 Λογοτέχνες και 23 Εικαστικοί – Πεδία συνάντησης” συμμετείχαν λογοτέχνες του Ποιητικού Πυρήνα της Βέροιας και ζωγράφοι από το εργαστήρι του υποφαινόμενου.

Η παρούσα έκδοση περιλαμβάνει έργα ζωγραφικής αντικριστά με τα έργα λόγου που τα ενέπνευσαν, καταδεικνύοντας παράλληλες πορείες, τομές και αλληλεπιδράσεις. Το λεύκωμα, που δεν είναι προϊόν εμπορεύσιμο, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στα εγκαίνια της έκθεσης των έργων των εικαστικών καλλιτεχνών τον Οκτώβρη του 2017 στο καφέ-γκαλερί “MacOza” στη Βέροια.

Τι μένει απ’ όλο αυτό; Ένα λεύκωμα στο ράφι της προσωπικής βιβλιοθήκης των συμμετεχόντων τεκμήριο στον χρόνο της χαράς από τη συν-δημιουργία, τη συν-ερμηνεία του εαυτού και του κόσμου.

Τι άλλο μένει παρά ένα χνάρι που αφήνει στην καρδιά μας η συνάντηση δημιουργικών ανθρώπων που επιμένουν μαζί να παλεύουν με την τέχνη τους τη ζωή;

Κωνσταντίνος Αρώνης – Αλεξάνδρα Μυλωνά

Ενδεικτικά παρατίθενται τρία ζεύγη ποίησης και λογοτεχνίας, επιλεγμένα από τους επιμελητές του λευκώματος, σε ευτυχή συνύπαρξη.

ΟΥΡΑΝΙΑ ΜΑΝΟΥΣΑΡΙΔΟΥ ΒΕΝΕΤΙΑ

 

 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΙΟΡΔ. ΚΑΡΑΣΑΒΒΑΣ

 

ΘΑΝΑΤΙΚΟ

Είχε, τελικά, δίκιο ο Τόμας Μαν

δίκιο είχε κι ο Λουκίνο Βισκόντι

δίκιο είχε κι ο Γκούσταβ Μάλερ.

Τούτη την πόλη κυρίευσαν

Άγγελοι με μαύρα φτερά

και χρυσές μάσκες.

 

(Από τη συλλογή Νύχτες στη Βενετία, Τα τραμάκια, 1997)

 

 

 

ΜΑΡΙΑ ΤΑΣΙΟΠΟΥΛΟΥ

 

 

 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΠΕΤΑΝΑΚΗΣ

 

 ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΗ

Ανάβοντας πάλι τα φώτα

τι περιμένει άραγε

αυτό το νησί

που δεν πρόφτασε

ρίχνοντας άγκυρα

στη μέση της νύχτας

 

(Από την ανέκδοτη συλλογή Μισή άνοιξη)

 

 

 

 

ΣΟΥΛΗΣ ΛΙΑΚΟΣ

 

ΠΡΟΣΦΥΓΙΑ

ΠΟΠΗ ΤΣΙΑΛΟΥ ΚΕΧΑΓΙΟΓΛΟΥ

Μπήγω την καλύβα μου στη μέση του πελάγους

να ’ρχονται τα κύματα από φως να μ’ ακουμπάνε

μακριά από τη γη, τον κόσμο

μήπως και με αποκοιμίσουνε.

Να χτυπάνε τα χρώματα τα τρικυμισμένα

την καλύβα μου και μένα

για να θυμάμαι ότι είμαι φως.

Σαν άλλος πρόσφυγας,

πεινασμένος, απόκληρος

μπήγω την έρημη καλύβα μου στο φως

να θρέψω τα παιδιά μου

τον κόσμο μου να θρέψω.

 

Να χαλάει και να φτιάχνει η ξυλοκαλύβα μου

κι εγώ

στη ράχη των χρωμάτων να σκαρφαλώνω.

 

Δεν έχω γη, νερό κι ουρανό από αυτά τα χρώματα

διότι του άλλου κόσμου είναι.

Δεν έχω να παίρνω λίγα στο νου μου,

λαθραία σαν πασατέμπο

να τα μασάω στην πόλη που θα κατέβω

μην και ξεχάσω.

 

(Από τη συλλογή Λογαριασμός Όψεως, καλντερίμι 2014)

Στο λεύκωμα συμμετέχουν  οι εικαστικοί καλλιτέχνες: ΤΙΛΝΤΑ ΑΜΠΑΣΤΑΔΟ, ΟΛΓΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΟΥ,   ΛΙΛΑ ΒΑΡΕΛΟΠΟΥΛΟΥ-ΛΙΑΚΟΥ, ΑΛΙΟΝΑ ΓΕΡΑΣΙΜΟΒΑ, ΟΛΓΑ ΓΙΑΜΑ, ΡΙΝΕΤ ΙΩΣΑΦΑΤ,   ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΚΑΪΚΗ, ΝΕΚΤΑΡΙΑ ΚΑΡΑΛΗ, ΤΖΕΝΗ ΛΑΓΑΡΗ,  ΕΥΑ ΛΙΓΑΚΗ, ΟΥΡΑΝΙΑ ΜΑΝΟΥΣΑΡΙΔΟΥ, ΣΩΤΗΡΗΣ ΜΑΝΤΖΟΣ, ΜΑΡΙΛΕΝΑ ΜΠΙΤΖΑΝΗ, ΣΟΦΙΑ ΝΑΛΜΠΑΝΤΗ- ΜΑΝΟΥΔΗ, ΕΦΗ ΣΟΦΙΑΝΙΔΟΥ, ΕΛΕΝΗ ΣΥΛΙΒΡΙΛΗ, ΜΑΡΙΑ ΤΑΣΣΙΟΠΟΥΛΟΥ, ΠΟΠΗ ΤΣΙΑΛΟΥ- ΚΕΧΑΓΙΟΓΛΟΥ, ΜΕΛΕΤΙΝΗ ΤΣΙΛΗ, ΧΡΥΣΑ ΦΙΛΙΝΤΑΤΖΗ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ, ΜΑΡΙΑ ΧΕΙΜΩΝΟΠΟΥΛΟΥ και ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙΔΗΣ.

Στο λεύκωμα συμμετέχουν οι λογοτέχνες της Βέροιας και μέλη του Ποιητικού Πυρήνα: ΚΟΥΛΑ ΑΔΑΛΟΓΛΟΥ, ΒΑΣΙΛΗΣ ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΠΕΤΑΝΑΚΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΙΟΡΔ. ΚΑΡΑΣΑΒΒΑΣ, ΣΟΥΛΗΣ ΛΙΑΚΟΣ, ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΟΥΔΗΣ,  ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΜΥΛΩΝΑ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ Γ. ΠΑΠΑΣΤΕΡΓΙΟΥ, ΠΑΥΛΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΪΔΗΣ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ και ΙΓΝΑΤΗΣ ΧΟΥΒΑΡΔΑΣ.

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας