Βέροια Πολιτική

Β.Ι Λένιν “Από τη μαχητική πείρα των Μπολσεβίκων”. Ένα βιβλίο του χθες για το σήμερα, από την Τ.Ε του ΚΚΕ Ημαθίας

Δήμητρα Σμυρνή

Η Τ.Ε του ΚΚΕ Ημαθίας παρουσίασε χθες στη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Βέροιας το βιβλίο του Λένιν «Από τη μαχητική πείρα των Μπολσεβίκων», στα πλαίσια του εορτασμού των 100  χρόνων από τη νίκη της Οκτωβριανής Επανάστασης. Εισηγητής ο Ευθύμη Δημάκης, μέλος της Επιτροπής Περιοχής της Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Το βιβλίο, εκδόσεις Σύγχρονη Εποχή, παρόλο που ήταν απόσταγμα της εμπειρίας του χθες, αναδείκνυε, μέσα από την παρουσίαση του Ευθύμη Δημάκη, τη σχέση του με την πορεία των γεγονότων και των προβλημάτων του σήμερα, δίνοντας προοπτικές  και κατευθύνσεις αντιμετώπισής τους.

Ο Ευθύμης Δημάκης, με λόγο καθαρό, απλό, κατανοητό, με γνώση πάνω στο αντικείμενο και με επιτυχείς συγκρίσεις γεγονότων και καταστάσεων, αντιμετώπισε το θέμα εύστοχα, προκαλώντας το ενδιαφέρον του ακροατηρίου του.

Ξεκινώντας ο ομιλητής από μία βασική ομοιότητα ανάμεσα στο χθες και το σήμερα, την εκμετάλλευση της εργατικής τάξης από την αστική, έδειξε τη σκληρή δουλειά και τη μελέτη από τη μεριά των Μπολσεβίκων, που οδήγησαν μέσα από αγώνες και φυσικά και ήττες στην τελική νίκη της Επανάστασης.

Τονίζοντας τη σημασία της οργάνωσης για ένα εργατικό κίνημα είπε χαρακτηριστικά: «Ο ένας εργάτης δεν μπορεί να κάνει τίποτα, οι πολλοί μπορούν. Την αλλαγή θα τη φέρει μόνο η συνειδητοποίηση του εργάτη κι αυτό θα γίνει μέσα από την ενημέρωση, απαραίτητο εφόδιο για τις δράσεις του σήμερα.»

Συνδέοντας την πολιτική του καπιταλισμού με τον ιμπεριαλισμό και τους πολέμους του, αναφέρθηκε στο σημερινό επικίνδυνο τοπίο, όπως διαγράφεται και για την Ελλάδα, μέσα και από τις τελευταίες συμφωνίες του Πρωθυπουργού, μετά την επίσκεψή του στην Αμερική.

«Οι Μπολσεβίκοι πάλεψαν για κάτι πρωτόγνωρο, μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση, δίνοντας τα καλύτερα παιδιά τους σ’ αυτόν τον αγώνα, επιδιώκοντας την ανάπτυξη του συνόλου των μαζών, κι όχι ενός μέρους. Κι εδώ βρίσκεται η διαφορά» είπε σε κάποιο σημείο ο ομιλητής, προχωρώντας σε γόνιμες συγκρίσεις ανάμεσα στο χθες και το σήμερα, μέχρι το τέλος της βιβλιοπαρουσίασης.

Φωτογραφίες: faretra.info

banner-article

Ροη ειδήσεων