Βέροια Εργασία Νάουσα

Το Εργατικό Κέντρο Νάουσας με αφορμή την επίσκεψη Νεφελούδη στη Βέροια

Με αφορμή την σημερινή επίσκεψη του γενικού γραμματέα του Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανδρέα Νεφελούδη στην Βέροια για τους εργαζόμενους – απολυμένους του Καρυπίδη και της ΕΝ.ΚΛΩ.

Την «δίκαιη» ανάπτυξη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και το «τέλος» των μνημονίων έρχεται να στηρίξει ο γ.γ μόνο που αυτοί οι εργαζόμενοι βιώνουν στο πετσί τους αυτή την ανάπτυξη: στην ΕΝ.ΚΛΩ. απολυμένοι και απλήρωτοι για 3,5 χρόνια, εδώ και 2 χρόνια απλήρωτοι στην ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ (πρώην Αρβανιτίδης).

  • Απολύσεις, απληρωσιά για τους εργαζόμενους, κέρδη για Λαναρά – Καρυπίδη και Αρβανιτίδη.
  • Χρηματοδοτήσεις, διευκολύνσεις για την εργοδοσία, απλήρωτοι – απολυμένοι και απροστάτευτοι οι εργαζόμενοι.
  • Δανεικά και αγύριστα στην εργοδοσία, χρέη σε ΙΚΑ – εφορία – ΟΑΕΔ – ΔΕΗ – μικρούς επαγγελματίες κτλ.

Ποτέ δεν τηρήθηκαν χρονοδιαγράμματα πληρωμών, έμειναν σπίτια χωρίς ρεύμα που απειλούνται και από πλειστηριασμούς, έμειναν αγιάτρευτοι απλήρωτοι εργάτες, έχασαν οριστικά ασφαλιστικά – συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Οι κυβέρνηση αρνήθηκε να ψηφίσει πρόταση νόμου για την απληρωσιά, τις ΣΣΕ, τα μέτρα προστασίας των ανέργων κτλ.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Οι προτάσεις κυβέρνησης – «επενδυτών» και στους δύο ομίλους μοναδικό στόχο έχουν: να απαλλαγούν από δεδουλευμένα και αποζημιώσεις, από χρέη και ποινικές ευθύνες, να μειώσουν μισθούς μεροκάματα και απαιτήσεις, να τσακίσουν δικαιώματα των εργαζομένων, να ξαναπάρουν ή να πουλήσουν τζάμπα τους ομίλους.

Αυτά τα σχέδια έρχεται να διασφαλίσει ο γ.γ. εκπροσωπώντας την κυβέρνηση, μόνο που αυτά τα σχέδια τα ξέρουμε, είναι παλιά, τα βιώνουμε χρόνια τώρα: συμφωνίες μ’ αυτούς που έκλεισαν τις επιχειρήσεις και άφησαν εκατοντάδες απλήρωτους εργαζόμενους από την μία και από την άλλη αυταπάτες, αναμονή, μικρότερο κακό γιατί αυτό βολεύει τους επιχειρηματικούς ανταγωνισμούς δηλαδή τα παράσιτα της κοινωνίας που μας έστειλαν στην ανεργία.

Η κυβέρνηση μαζί με αυτούς που έκλεισαν τα εργοστάσια θέλει τους απολυμένους της ΕΝ.ΚΛΩ. να γίνουν μέτοχοι, αφού χάσουν δεδουλευμένα – αποζημιώσεις και να αναλάβουν χρέη – πρόστιμα του πτωχευμένου ομίλου που με νόμο πρόταξε η σημερινή κυβέρνηση τα συμφέροντα των τραπεζών έναντι των απολυμένων!

Δείχνει τον δρόμο της απόλυσης στους εργαζόμενους της ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ για να έχουν «εισόδημα» από το ταμείο ανεργίας!

Οι εργαζόμενοι μπορεί και πρέπει να βγάζουν συμπεράσματα, δεν έχουμε ανάγκη από μία ανάπτυξη που θα ξαναγεμίσει τις τσέπες της εργοδοσίας, έχει «καεί η γούνα μας» από τέτοια. Αυτή η ανάπτυξη πατάει πάνω στην απληρωσιά, στους τσακισμένους μισθούς και μεροκάματα, στα ελαστικά ωράρια, στην εντατικοποίηση, στην έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας.

Οι «επενδυτές» και στους δύο ομίλους (ΕΝ.ΚΛΩ. και ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ) δεν αφήνουν περιθώρια για παρερμηνείες, αυτό προτείνουν στους εργαζόμενους, αυτό επιδιώκουν με σύμμαχο την κυβέρνηση – ΕΕ. Αυτή η γραμμή στηρίζεται από τον εργοδοτικό – κυβερνητικό συνδικαλισμό, για τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων με υποταγμένους τους εργαζόμενους.

Σε καμία περίπτωση δεν διασφαλίζονται δικαιώματά μας αν στοιχηθούμε πίσω από τέτοια αναπτυξιακά σχέδια, έχουμε πείρα, δεν εγκλωβιζόμαστε από τους αντεργατικούς σχεδιασμούς τους.

Έχουμε ανάγκη από εργατικό κίνημα που παλεύει για τα δικά μας συμφέροντα, σε σύγκρουση με την εκάστοτε κυβέρνηση, την μεγαλοεργοδοσία και την ΕΕ. Έχουμε ανάγκη από επιτροπές αγώνα υπεράσπισης και διεύρυνσης των δικαιωμάτων μας και όχι από επιτροπές που στήνουν το «χαλί» στις κυβερνήσεις για να τσακίσουν ανεμπόδιστα τις κατακτήσεις μας.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Εμείς ξέρουμε πολύ καλά, δοκιμάστηκαν και άλλες επιλογές και στην ανάπτυξη και στην κρίση, οδήγησαν όμως στην απληρωσιά, τiς απολύσεις, τις τεράστιες απώλειες αλλά και στον αφοπλισμό των εργαζομένων .

Ο δρόμος που έχουμε μπροστά μας είναι να δυναμώσουμε τα ταξικά μας σωματεία, την ενότητα μας, την καλύτερη οργάνωση των εργαζομένων, να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για την αντεπίθεση μας. Να δυναμώσουμε την διεκδίκηση για την κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων, μνημονίων.

Να προστατέψουμε και να ενισχύσουμε την συλλογική πάλη, την συνδικαλιστική οργάνωση και δράση, το δικαίωμα στην απεργία. Δικαιώματα που ο γ.γ. ξέρει πολύ καλά πως κυβέρνηση – ΕΕ και κάθε λογής «επενδυτές» σκοπεύουν να καταργήσουν.

Μια κυβέρνηση που καταργεί το δικαίωμα στην απεργία δεν θέλει να υπερασπιστεί τους εργαζόμενους.

banner-article

Ροη ειδήσεων