Βέροια Γράμματα & Τέχνες

Η “Εστουδιαντίνα” στη Βέροια ζωντανεύοντας ήχους και χρώματα της Μεσογείου

Δήμητρα Σμυρνή

Στη Βέροια, στο χώρο Τεχνών, η «Εστουδιαντίνα» της Νέας Ιωνίας, μια ιδιαίτερη παρουσία είκοσι χρόνων στα ελληνικά μουσικά πράγματα, έστησε γέφυρες ανάμεσα στους λαούς της Μεσογείου, με τραγούδια και μουσικές που εκφράζουν το πρόσωπο του κάθε λαού ξεχωριστά, αλλά και τη συγγένεια που τους ενώνει βαθύτερα.

Με αφορμή τα Ελευθέρια της πόλης και μέσα στο εορταστικό κλίμα του τριημέρου, η «Εστουδιαντίνα» ήρθε να θυμίσει τους κοινούς καημούς και τις αγωνίες αλλά και τα όνειρα των λαών, σ’ ένα μακρύ μουσικό ταξίδι  που ξεκινούσε από τη Μικρασία, για να περάσει στα Βαλκάνια κι από κει να φτάσει μέχρι την Ισπανία και την Πορτογαλία.

Τραγούδια από τα πιο αγαπημένα του λαού μας, που τραγουδήθηκαν εδώ και μια εκατονταετία σχεδόν, της ξενιτιάς, της προσφυγιάς, αλλά και του έρωτα, έσμιξαν με στίχους μεγάλων ποιητών, όπως ο Ελύτης και ο Γκάτσος, που πέρασαν στον πολύ κόσμο μέσα από το τραγούδι.

«Τζιβαέρι», «Στο ‘πα και στο ξαναλέω», «Όμορφη και παράξενη πατρίδα», «Μάνα μου Ελλάς», αλλά και ο «Μετανάστης» του Λιβανελί, ή το πάθος της Δυτικής Μεσογείου μέσα από το ισπανικό τραγούδι της σελήνης, ή το “Θεός αν είναι” του Μπρέγκοβιτς, έγιναν ένα, θυμίζοντας πως οι λαοί δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν παρά μόνο να ενώσουν, κι αυτό είναι η κοινή τους μοίρα.

Η «Εστουδιαντίνα» αποτελούμενη από οχτώ εξαίρετους μουσικούς, με την εμπνευσμένη καλλιτεχνική διεύθυνση του Αντρέα Κατσιγιάννη, όχι μόνο γέμισε το χώρο με τραγούδια που παρέπεμπαν πιστά στα ηχοχρώματα του οδοιπορικού, αλλά και εντυπωσίασε και με τα ορχηστρικά της, τα οποία είχαν την ίδια δυναμική με τα τραγούδια της.

Οι νεανικές φωνές που επωμίστηκαν τραγούδια που ταυτίστηκαν με μεγάλους ερμηνευτές, ο Βασίλης Προδρόμου και η Ευτυχία Μητρίτσα, δε φοβήθηκαν τη σύγκριση και κατέθεσαν τη δική τους προσωπική προσέγγιση στο καθένα απ’ αυτά, πείθοντας για τις δυνατότητές τους και τη μελλοντική τους πορεία ωριμάζοντας.

Μια βραδιά ποιοτική, που δημιούργησε συναισθήματα γενικότερης ευφορίας.

Φωτογραφίες: faretra.info

banner-article

Ροη ειδήσεων