Βέροια Ρεπορτάζ

Ενδιαφέρουσες καταθέσεις και προβληματισμοί στο 51ο Δημοσιογραφικό Συνέδριο στη Βέροια

Δήμητρα Σμυρνή

Από χθες η Βέροια φιλοξενεί το 51ο Πανελλήνιο Δημοσιογραφικό Συνέδριο, με θέμα αυτήν τη φορά «Δημοσιογραφία & Δημοσιογράφος στην Ελληνική Περιφέρεια».

Μετά από τις ξεναγήσεις της πρώτης μέρας στη Μίεζα και στο Οινοποιείο «Βαένι-Νάουσα», η πρώτη συνεδρία πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί και η δεύτερη το απόγευμα με χαιρετισμούς επισήμων στο Επιμελητήριο Ημαθίας.

Στο Συνέδριο, πέρα από δημοσιογράφους, συμμετείχαν και μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας με εισηγήσεις και από τις δύο πλευρές ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες.

Η δεύτερη συνεδρίαση ξεκίνησε με χαιρετισμό του π. Παύλου, εκπροσώπου του Μητροπολίτη, ο  οποίος και έδωσε σύντομα το ρόλο του δημοσιογράφου υπηρέτη του Δήμου, με την έννοια του λαού, που ψάχνει και προσφέρει στους πολίτες ολόκληρη την αλήθεια.

Η Πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου Ισμήνη Κριάρη  έδωσε σύντομα την αντίθεση ανάμεσα στον Τύπο της Περιφέρειας και του Κέντρου, δίνοντας στον πρώτο το χαρακτηρισμό του αποθησαυριστή των  ηθών και των εθίμων του τόπου.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Κώστας Καλαϊτζίδης δήλωσε την εκτίμησή του για τον  Τύπο της Περιφέρειας και ιδιαίτερα για  κείνον της Ημαθίας.

Ο Αντιδήμαρχος Παιδείας Γιώργος Σοφιανίδης, εκπροσωπώντας το Δήμαρχο Βέροιας, χαρακτήρισε εξαιρετικά εποικοδομητικό το Συνέδριο σε μια εποχή σαν αυτήν που ζούμε, όπου κυριαρχεί η υπερπληροφόρηση αλλά και η παραπληροφόρηση.

Ο Βουλευτής του Νομού  Χρήστος Αντωνίου αναφέρθηκε στο ρόλο του Επαρχιακού Τύπου και στην καλύτερη οικονομική αντιμετώπιση που πρέπει να έχει από τη μεριά της Πολιτείας, ώστε να μπορέσει να επιβιώσει.

Η Βουλευτής Φρόσω Καρασαρλίδου χαρακτήρισε την επαρχιακό τύπο  ακρογωνιαίο λίθο της πληροφόρησης, τον οποίο οι πολιτικοί πρέπει να στηρίξουν.

Ο Βουλευτής Γιώργος Ουρσουζίδης θέλησε να τοποθετηθεί μετά τις εισηγήσεις και το έκανε αργότερα λέγοντας: «Πολιτικός και Τύπος είναι μια σχέση υγιής εδώ στη επαρχία. Θα μεταφέρω στο Κοινοβούλιο τις θέσεις σας.»

Ακολούθησε απονομή τιμητικών πλακετών και οι εισηγήσεις της Β’ Συνεδρίας.

Με συντονιστή της Συνεδρίας τον Πολιτικό Επιστήμονα του Παντείου Γεώργιο Παπούλια, η Αγγελική Γαζή, Επίκουρη Καθηγήτρια του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, μίλησε για τη Συμμετοχική Δημοσιογραφία, τονίζοντας τις αλλαγές που επιφέρει το διαδίκτυο στον τρόπο πληροφόρησης, αλλάζοντας κυριολεκτικά τους ρόλους πομπού-δέκτη.

Η Λεμονιά Βασβάνη, δημοσιογράφος, μέλος της ΕΣΗΕΜΘ, μίλησε για τη μάχη ανάμεσα στην έντυπη και την ηλεκτρονική δημοσιογραφία, καταλήγοντας ότι οδηγούμαστε στη συμβίωση.

Η δημοσιογράφος της Ικαριακής Ραδιοφωνίας Σοφία Σιδηροπούλου, τόνισε τις δυσκολίες του δημοσιογράφου στην Περιφέρεια, και τον κίνδυνο της μεταφοράς ψευδών ειδήσεων από το διαδίκτυο.

Η Πάρη Ντελκή, Εκπαιδευτικός-Δημοσιογράφος, έδωσε την προσωπική της εμπειρία μέσα από το πέρασμά της από την Έντυπη Δημοσιογραφία στην  Ηλεκτρονική, τονίζοντας θετικά και αρνητικά.

Και κλείνοντας τη Β’ Συνεδρία ο Ευάγγελος Πάλλας, Δημοσιογράφος-Αναλυτής-Ερευνητής, έδωσε το πορτρέτο του δημοσιογράφου, όπως θα έπρεπε να ορίζει το ρόλο του ο ίδιος μέσα σε μια δημοκρατική Πολιτεία.

Ακολούθησε συζήτηση στην οποία διατυπώθηκαν θέσεις γύρω από το ουσιαστικό περιεχόμενο της αλήθειας αλλά και γύρω από το δημοσιογραφικό ήθος.

Η Γ’ Συνεδρία θα πραγματοποιηθεί αύριο στη Βεργίνα, στο Πολυκεντρικό Μουσείο των Αιγών, και θα είναι αφιερωμένη στα τοπικά ΜΜΕ και τον Πολιτισμό.

Φωτογραφίες: faretra. info

banner-article

Ροη ειδήσεων