Βέροια Πολιτισμός

Ο Καβάφης του Τέτση στη συλλογή της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Βέροιας

Ένα ξεχωριστό πρωτότυπο χαρακτικό (λιθογραφία-δοκίμιο) με την υπογραφή σπουδαίου Έλληνα χαράκτη και ζωγράφου Παναγιώτη Τέτση παρέλαβε πρόσφατα η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας.

Πρόκειται για το πορτραίτο του Κωνσταντίνου Καβάφη (διαστάσεων 0,78 x 102 εκ.) και είναι μία ευγενική και γενναιόδωρη προσφορά του ιστορικού τέχνης και συγγραφέα κ. Νίκου Γρηγοράκη.

Ο κ. Νίκος Γρηγοράκης δώρισε στο παρελθόν στη Βιβλιοθήκη της Βέροιας, τη συλλεκτική σειρά Livres de Luxe από τις Εκδόσεις Τέχνης Ν. Γρηγοράκης καθώς επίσης βιβλία τέχνης, λευκώματα, καταλόγους τέχνης και 11 αυθεντικά πορτραίτα Ελλήνων και ξένων  λογοτεχνών Ελύτης, Κάλβος, Καβάφης, Παλαμάς, Παπαδιαμάντης κ.ά. φιλοτεχνημένα από καταξιωμένους χαράκτες.

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας, ευχαριστεί θερμά τον κ. Νίκο Γρηγοράκη για την ευγενική χειρονομία. Τα χαρακτικά έχουν ψηφιοποιηθεί και είναι στη διάθεση των αναγνωστών για να τα απολαύσουν.

O κ. Νίκος Γρηγοράκης είναι Ιστορικός Τέχνης και συγγραφέας. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ασχολήθηκε με ιστορικές, αρχιτεκτονικές και λαογραφικές έρευνες και μελέτες. Ειδικεύτηκε στην έρευνα και μελέτη της νεοελληνικής χαρακτικής.

Το συγγραφικό του έργο (λευκώματα, εφημερίδες, από το 1975) αποτελεί σήμερα τη βασική βιβλιογραφία πάνω στην Ιστορία της Νεοελληνικής Χαρακτικής.

banner-article

Ροη ειδήσεων