Τοπικά

Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών Ημαθίας: “Η Εκπαίδευση είναι επιστήμη κι όχι άψυχα νούμερα”

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ(ΠΑΜΕ)

Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΨΥΧΑ ΝΟΥΜΕΡΑ…

Με έγγραφο της Διευθύντριας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας προς τα Γυμνάσια της Ημαθίας καλούνται οι εκπαιδευτικοί ειδικότητας ΠΕ04 (Φυσικοί-Χημικοί-Βιολόγοι-Γεωλόγοι) να κατανέμουν τις ώρες μαθημάτων τους με βάση την αρχαιότητας τους και όχι με βάση το μάθημα που διδάσκουν. (Οδηγίες για αναθέσεις)

Τι σημαίνει αυτό; Αν σε ένα σχολείο υπάρχει πχ φυσικός, ο οποίος είναι ο αρχαιότερος τοποθετηθείς στο σχολείο αυτό, τότε αυτός συμπληρώνει πρώτος όλο το ωράριο του. Άρα δεν θα κάνει μόνο φυσική αλλά και τα άλλα μαθήματα (β ανάθεσης) όπως Βιολογία Χημεία κλπ. Αυτό μάλιστα θα γίνεται ενώ στο σχολείο θα υπάρχει διορισμένος Βιολόγος και Χημικός αντίστοιχα.

Με τον ίδιο τρόπο σε κάποιο άλλο σχολείο, ο αρχαιότερος μπορεί να είναι ένας Βιολόγος η Γεωλόγος ο οποίος θα καλείται να κάνει και φυσική ενώ στο σχολείο θα υπάρχει διορισμένος φυσικός. Κατά αυτόν τον τρόπο ο φυσικός, ως τελευταίος τοποθετηθείς, θα περισσεύει και κατά συνέπεια θα μετακινείται ευκολότερα σε άλλα σχολεία.

Θεωρούμε το έγγραφο αυτό απαράδεκτο, βαθιά αντιεπιστημονικό και αντιπαιδαγωγικό. Η εκπαίδευση δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με λογιστικούς όρους, οι καθηγητές να μετράνε μόνο ως ώρες διδασκαλίας, οι μαθητές ως αριθμητικά νούμερα και η παρεχόμενη γνώση ως μια «σούπα» πληροφοριών. Απαιτείται στην α΄ ανάθεση να υπάρχει σαφή διάκριση των διαφόρων επιστημονικών αντικειμένων. Εφόσον στα σχολεία υπάρχουν διορισμένοι Φυσικοί-Χημικοί-Βιολόγοι κλπ πρέπει πρώτιστα να διδάσκουν το επιστημονικό αντικείμενο για το οποίο έχουν σπουδάσει. Επομένως στην α΄ ανάθεση ο Φυσικός διδάσκει την φυσική, ο Χημικός την χημεία κλπ, ανεξαρτήτου αρχαιότητας ανάμεσα στις διαφορετικές ειδικότητες.

Ζητάμε την ανάκληση του εγγράφου. Οι Σύλλογοι Γονέων να παρέμβουν. Το θέμα δεν αφορά μόνο τους ΠΕ04. Αύριο…άλλος έχει σειρά. Ήδη υπάρχει ολοκληρωμένη απόφαση-παρέμβαση από την ΕΛΜΕ Ημαθίας (Ανάκληση εγγράφου για αναθέσεις μαθημάτων της Δευθύντριας της ΔΔΕ Ημαθίας), όπου ζητείται η άμεση ανάκληση του εγγράφου αυτού.

Βέροια 12-9-17.

 

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας