Πολιτισμός

46ο Φεστιβάλ Ολύμπου – Πανσέληνος. Όλα… έλαμπαν στην αρχαία Πύδνα

 
                                           Η συναυλία της Ε.Π.Μ. Κατερίνης
    Η φωτεινότερη βραδιά του χρόνου, η πανσέληνος του Αυγούστου, συναγωνίστηκε στη λαμπρότητα το μουσικό σύνολο της Εταιρείας Πιερικών Μελετών-Εστία Πιερίδων Μουσών Κατερίνης, σε έναν ιδιαίτερα ιστορικό χώρο, την αρχαία Πύδνα. Η συναυλία-αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη με επιγραμματικό τίτλο «φεγγάρι μάγια μου ΄κανες-Αυγουστιάτικη φεγγαράδα στην Πύδνα»  παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του 46ου Φεστιβάλ Ολύμπου, τη Δευτέρα 7 Αυγούστου 2017, στην ιστορική πόλη της Βόρειας Πιερίας.
  Ενθουσιασμένο το πολυπληθές κοινό που δημιούργησε το αδιαχώρητο στον αρχαιολογικό χώρο της Πύδνας, σιγοτραγούδησε τα ανεπανάληπτα μουσικά ακούσματα του κορυφαίου έλληνα μουσικοσυνθέτη, του Μίκη Θεοδωράκη.  Τα απέδωσαν οι δύο χορωδίες, της Εστίας Πιερίδων Μουσών Κατερίνης  και της αντίστοιχης των Κολινδρινών Κατερίνης, αλλά και η ορχήστρα της Εστίας και οι  σολίστες σε μουσική διεύθυνση του μαέστρου Ευθύμιου Μαυρίδη. Τραγούδησαν οι: Γεωργία Ζάρα, Ρώνια Τοπαλίδου, Γιάννης Χαρίσης και Κωνσταντίνος Χλεμές. Επιμέλεια ενορχηστρώσεων από τον Διονύσιο Κουτουζίδη, διδασκαλία-διεύθυνση της χορωδίας Κολινδρινών από τον Πάτροκλο Παπαγιάννη, εξάρχουσα ορχήστρας Μαρία Καραγιάννη.
Το αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη περιελάμβανε μέσα από τις επτά ενότητες τα αντιπροσωπευτικότερα τραγούδια του μουσουργού, διανθισμένα, με αναφορές στο διαχρονικό του έργο, με ποιητικό λόγο και με ιστορικά κείμενα. Εμπνευστής και δημιουργός της εκδήλωσης ο μαέστρος Ευθύμιος Μαυρίδης που συνέδεσε με απόλυτη αρμονία την όλη παραγωγή. Και δίκαια για μια ακόμα φορά καταξιώθηκε και αναγνωρίστηκε από το κοινό το άψογο από κάθε πλευρά εγχείρημά του. Ένας καλλιτέχνης για τον οποίο μπορεί και νοιώθει περήφανη η Πιερία και όχι μόνο.
  Η συναυλία, πάντα τη βραδιά της αυγουστιάτικης πανσέληνου, πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Δήμου Πύδνας-Κολινδρού και του Φιλανθρωπικού-Πολιτιστικού Συλλόγου Μακρυγιάλου «Στέγη της Αγάπης» (καλλιτεχνική και οργάνωση), το χορευτικό τμήμα του οποίου ξεκίνησε την εκδήλωση αποδίδοντας χορούς από τις αλησμόνητες πατρίδες. Στηρίχτηκε επίσης και  από την συνδιοργανώτρια του 46ου Φεστιβάλ Ολύμπου, Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας.
 Το φετινό Φεστιβάλ είναι αφιερωμένο στον καθηγητή αρχαιολογίας Δημήτριο Παντερμαλή και έχει ως τιμώμενη χώρα, την Κύπρο.
  Στα κείμενα και στην παρουσίαση της συναυλίας, ο Περικλής Χατζηγιάννης, ο οποίος προσφωνώντας την εκδήλωση, επισήμανε: «Η πρωτοδημιουργός του Φεστιβάλ Ολύμπου, η Εταιρεία Πιερικών Μελετών- Εστία Πιερίδων Μουσών Κατερίνης και ο συνεχιστής του θεσμού, ο Οργανισμός Φεστιβάλ Ολύμπου, συναντώνται  εδώ στον ιερό χώρο της αρχαίας Πύδνας, για να λαμπρύνουν  ακόμα πιότερα την φωτεινότερη βραδιά του χρόνου, την αποψινή. Την εκφραστικότερη νύχτα της χρονιάς. Την πανσέληνο του Αυγούστου.

Τούτη τη βραδιά, το ολόγιομο φεγγάρι φοράει την προσωπίδα του ήλιου. Η Αυγουστιάτικη πανσέληνος, μαγική και ξεχωριστή, θρυλική, ρομαντική, ερωτική και μυστηριώδης ταξιδεύει με το ασημένιο της άρμα στον βελούδινο νυχτερινό ουρανό στέλνοντας το αμυδρό φως της στη Γη.

Πάμε λοιπόν φεγγαράδα στην Πύδνα, με πλοηγό τη μουσική. Η ιδέα της βραδιάς, την οποία αγκάλιασε και στήριξε μοναδικά η Πιερική κοινωνία, ανήκει στον επίτιμο πρόεδρο της Ε.Π.Μ. Κατερίνης Κωνσταντίνο Κωνσταντινίδη και στον μαέστρο μας Ευθύμιο Μαυρίδη.»

 

Χαιρετίζοντας η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, Σοφία Μαυρίδου, τόνισε: «Ως Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας στηρίζουμε τον πολιτισμό, γιατί θεωρούμε ότι ο πολιτισμός και η παιδεία είναι ανάπτυξη σε μια περιοχή. Επίσης γιατί θεωρούμε ότι μέσα από την παράδοση και μέσα από τις ρίζες μας, τιμούμε και σεβόμαστε τον εαυτό μας. Στην Πιερία αγαπάμε τον πολιτισμό, αγαπάμε το παραδοσιακό. Στηρίζουμε όλες αυτές τις δράσεις που πραγματικά στιγματίζουν και χαρακτηρίζουν την περιοχή μας. Η Ε.Π.Μ. και ο ΟΡ.ΦΕ.Ο. αποτελούν τους κορυφαίους φορείς όχι μόνο της Πιερίας, αλλά και ευρύτερα της Κεντρικής Μακεδονίας.»

Από την πλευρά του Δήμου Πύδνας-Κολινδρού, ο οικοδεσπότης Δήμαρχος Ευάγγελος Λαγδάρης, είπε: «Από μέρους του Δήμου Πύδνας-Κολινδρού σας καλωσορίζω στην αποψινή μας εκδήλωση. Μια εκδήλωση που γίνεται εδώ και λίγα χρόνια σε αυτόν τον ιστορικό τόπο της αρχαίας Πύδνας και τείνει να γίνει θεσμός για τα πολιτιστικά δρώμενα όχι μόνο για το Δήμο μας που είναι συνδιοργανωτής, αλλά και για όλο το νομό ευρύτερα. Αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω όλους αυτούς που συνέβαλαν στο να διοργανωθεί αυτή η βραδιά και ιδιαίτερα τον  μαέστρο μας, Ευθύμιο Μαυρίδη. Καλή σας ακρόαση.»

Τη συναυλία τίμησαν, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κίτρους-Κατερίνης-Πλαταμώνος Γεώργιος, ο γενικός πρόξενος της Κύπρου Αντώνιος Μανδρίτης, η πρόεδρος του συλλόγου γυναικών Χαλάστρας « Η Χαλαίστρη», Μακεδονία Μπαϊμάκη με τη συνοδεία μεγάλου αριθμού συντοπιτών της, κ.ά.

Οι συνδιοργανωτές  πρόεδροι της εκδήλωσης, Γρηγόρης Παπαχρήστος του Οργανισμού Φεστιβάλ Ολύμπου, της Εστίας Πιερίδων Μουσών Κατερίνης Γρηγόρης Μιτσοκάπας, καθώς και τα διοικητικά συμβούλια, συγχαίρουν τους συντελεστές και ευχαριστούν το κοινό για την τιμητική του συμμετοχή και παρουσία.

Επίσης οι διοργανωτές ευχαριστούν την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πιερίας για τη φιλοξενία στον ιερό χώρο της Πύδνας και τον υπάλληλό της Αθανάσιο Γκιουρμετάρολγου για την βοήθεια και τεχνική υποστήριξη.

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας