Βέροια Γράμματα & Τέχνες

Αυγουστιάτικη πανσέληνος. Η Ελένη Αναγνώστου και οι χορωδίες της τραγούδησαν στους Βασιλικούς Τάφους των Αιγών

 Δήμητρα Σμυρνή

Πανσέληνος χθες, και η σοπράνο Ελένη Αναγνώστου κατέθεσε τη φωνή της στη μυσταγωγία της πανσελήνου, που η αυγουστιάτικη παρουσία της γιορτάστηκε χθες από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας σε αρχαιολογικούς χώρους, όπως και αυτός των Βασιλικών Τάφων.

Η κ. Εύα Κοντογουλίδου, αρχαιολόγος και επιμελήτρια του Μουσείου των Αιγών, άνοιξε τη βραδιά παρουσιάζοντας τη σοπράνο και τα μέλη των δύο χορωδιών που τη συνόδευαν, μιλώντας για τις εκδηλώσεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων, που και φέτος δίνει ανάγλυφα το στίγμα της στη γιορτή της αυγουστιάτικης πανσελήνου, που γιορτάζεται σε αρχαιολογικούς χώρους σ’ όλη την Ελλάδα.

Έξω από το Μουσείο, με πλήθος κόσμου για  ακροατήριό της, η Ελένη Αναγνώστου διάλεξε τραγούδια που τα διέκρινε η ευαισθησία, η ποιότητα, το  αρμονικό πάντρεμα του στίχου με τη μουσική και η άμεση ή έμμεση αναφορά στο φεγγάρι.

Μουσική του Θεοδωράκη, του Χατζιδάκι, του Μαρκόπουλου, του Μαυρουδή, του Κραουνάκη, αλλά και στίχοι από τον Ελύτη μέχρι τη Λίνα Νικολακοπούλου, έγιναν τραγούδια που ερμηνεύτηκαν με τις λεπτότερες αποχρώσεις  από μια φωνή που για χρόνια τώρα γοητεύει και με τις δυνατότητές της αλλά και με τις επιλογές του ρεπερτορίου  της.

Η Ελένη Αναγνώστου αφιέρωσε τη χθεσινή βραδιά, με τίτλο «Όλα τ’ αστέρια δικά μας», όχι μόνο στην πανσέληνο αλλά και στον πατέρα της, που δίνει μάχη για να κρατηθεί, όπως είπε, στη ζωή, φορτίζοντας ακόμη περισσότερο συναισθηματικά το ακροατήριό της.

Σε κάποια από τα τραγούδια τη συνόδεψαν μέλη από τις δύο χορωδίες που η ίδια δημιούργησε, τη Χορωδία Εκπολιτιστικού και Μορφωτικού Συλλόγου Βεργίνας “ΑΙΓΕΣ” και τη Σχολική Χορωδία Βέροιας.

Και ήταν αυτές οι πολλές και δουλεμένες φωνές μια ακόμη μεγαλύτερη κατάθεση στη νυχτερινή σπονδή στην πανσέληνο, που ξεπρόβαλλε  υποβλητικά μέσα από τα δέντρα.

Μια βραδιά που ανταποκρίθηκε απόλυτα στις προσδοκίες του κοινού αλλά και στους στόχους της Εφορείας Αρχαιοτήτων που την οργάνωσε.

Φωτογραφίες: faretra.info

Μπορείτε να διαβάσετε για την ξενάγηση που προηγήθηκε στους βασιλικούς  τάφους ΕΔΩ

banner-article

Ροη ειδήσεων