Βέροια Γράμματα & Τέχνες

Αιγές. Μια πολύ ενδιαφέρουσα ξενάγηση στους Βασιλικούς Τάφους αφιερωμένη στην πανσέληνο και το χρόνο

Δήμητρα Σμυρνή

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας, με αφορμή την αυγουστιάτικη πανσέληνο, άνοιξε τους Βασιλικούς Τάφους των Αιγών, προσφέροντας στο κοινό μια επικοινωνία με το παρελθόν, ενταγμένη σ’ ένα  ευρύτερο πλαίσιο εκδηλώσεων, όπως κάθε χρόνο γίνεται σ’ όλους τους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας.

Με ένα ακροατήριο, που άρχισε να συγκεντρώνεται πριν από τις 8 το βράδυ, που ήταν η ώρα της ξενάγησης, η  επιμελήτρια των Αιγών, αρχαιολόγος κ.  Εύα Κοντογουλίδου, ξεκίνησε την ξενάγηση γοητεύοντας το πλήθος των επισκεπτών που την ακολουθούσε βήμα το βήμα, απολαμβάνοντας  έναν λόγο που συνδύαζε την επιστημονική γνώση με την εκφραστική διαύγεια.

Ξεκινώντας από  το χρονικό των ανασκαφών, το ακροατήριο  – που πρέπει να σημειωθεί ότι είχε και παιδιά που παρακολουθούσαν με πραγματικό ενδιαφέρον-  έκανε ένα ταξίδι μέσα στο χρόνο, όπου η Ιστορία πήρε σάρκα και οστά μέσα από τα αρχαιολογικά ευρήματα και τον ευθύβολο και ρέοντα λόγο  της ξεναγού.

Δικαιολογώντας το σκοτάδι που επικρατεί στο Μουσείο, η κ. Κοντογουλίδου επισήμανε πως η επιλογή αυτή υποδηλώνει το ίδιο το χρώμα του θανάτου, αφού το Μουσείο είναι χτισμένο στο χώρο που βρέθηκαν οι τάφοι, και το οποίο σκοτάδι με πινελιές από ημίφως αναδεικνύει περισσότερο τη λάμψη την πολύτιμων και αστραφτερών κτερισμάτων, που αποτελούν την εναγώνια και προαιώνια προσπάθεια του ανθρώπου να νικήσει τη λήθη του θανάτου μέσα απ’ αυτά.

Επιτύμβιες στήλες, οι  περίφημες τοιχογραφίες της αρπαγής της Περσεφόνης – αιώνιο παιχνίδι ανάμεσα στη ζωή και το θάνατο-  οι τάφοι, ο οπλισμός  –με κυρίαρχη τη βαριά ασπίδα και το χρυσό κάλυμμα της φαρέτρας-  τα μοναδικής τέχνης  στεφάνια, οι επιβλητικές χρυσές λάρνακες, όλα να ακτινοβολούν μέσα στο σκοτάδι, αναδίδοντας πλούτο, δύναμη, αλλά και το αίσθημα της ματαιότητας, αφού όλα  μπορούν να νικήσουν το χρόνο όχι όμως και το θάνατο.

Ο λόγος της κ. Κοντογουλίδου ξαναζωντάνεψε μέσα από την ξενάγησή της μια ολόκληρη εποχή, ξαναζωντάνεψε το Φίλιππο και τον Αλέξανδρο, δένοντας  το τώρα με το χθες και οδηγώντας σε σκέψεις και συναισθήματα όλους εκείνους που την άκουσαν. Ο χρόνος, η στρατιωτική και πολιτική δύναμη, ο θάνατος…  Αλλά πάνω απ΄ όλα ο ρόλος της Αρχαιολογίας ως επιστήμης, που μπορεί να νικήσει το χρόνο και να καταγράψει την Ιστορία, φέρνοντάς την στο φως με τη σκαπάνη της.

Καθώς βγαίναμε από το Μουσείο η πανσέληνος μόλις είχε αρχίσει να υποδηλώνει μέσα στη νύχτα την παρουσία της…

Σημείωση Φαρέτρας: Εκ των πραγμάτων δεν μπορούσαν να υπάρξουν φωτογραφίες από την ξενάγηση, όπου εκεί θα αποτυπώνονταν όχι μόνο το πλήθος των επισκεπτών αλλά και το πολύ  μεγάλο ενδιαφέρον που έδειχνε στα λόγια της ξεναγού.

Μπορείτε να διαβάσετε για την μουσική εκδήλωση που ακολούθησε με την Ελένη Αναγνώστου και τις χορωδίες της ΕΔΩ

banner-article

Ροη ειδήσεων