Γράμματα & Τέχνες Ρεπορτάζ

Αστέρης Γκέκας – Κωστής Μοσκώφ. Μια έκθεση – ένας ποιητής στον Π. Παντελεήμονα

Δήμητρα Σμυρνή

Ενταγμένη στο 46ο Φεστιβάλ Ολύμπου η έκθεση του εικαστικού Αστέρη Γκέκα τιμά φέτος τον ποιητή Κωστή Μοσκώφ με την υποστήριξη της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης του Π. Παντελεήμονα.

Στον μοναδικής ομορφιάς Π. Παντελεήμονα, που αναδίδει την αγάπη για το παρελθόν εκείνων που τον ανάστησαν με απόλυτο σεβασμό στην παράδοση, η έκθεση του γνωστού εικαστικού Αστέρη Γκέκα, εναρμονίζεται περίφημα με το φυσικό περιβάλλον και την αρχιτεκτονική του χώρου.

Πέτρα και ξύλο τα υλικά του παλιού χωριού, που αποτελεί καθημερινά πόλο έλξης πολλών επισκεπτών, ξύλο, χρώμα, έμπνευση και πάθος από τη μεριά του καλλιτέχνη στην έκθεσή του, που δημιουργεί ένα δικό του σύμπαν, όπου, πολλές φορές, έχει «κράτος κι εξουσία» η ποίηση!

Γνωστή από παλιά η αγάπη του Γκέκα για την ποίηση και τους ποιητές που μιλούν στη δική του ευαισθησία, και γνωστή η μετατροπή αυτής της αγάπης σε καλλιτεχνική δημιουργία από τη μεριά του.

Στη συγκεκριμένη έκθεση, που ξεκίνησε στις 15 Ιουλίου και θα είναι ανοιχτή μέχρι και τις 15 Αυγούστου, με παρόντες στον εκθεσιακό χώρο και τους άλλους αγαπημένους του ποιητές μέσα από το αποτύπωμα της τέχνης του, ο Γκέκας εστιάζει το ενδιαφέρον του αυτήν τη φορά στον Κωστή Μοσκώφ και στη συλλογή του «Έρωτας και Επανάσταση».

Με ένα πορτρέτο του Μοσκώφ στο κέντρο του εκθεσιακού χώρου , ο Γκέκας φιλοξενεί  πλάι στα έργα του ποιήματα του ποιητή, γραμμένα με καλλιτεχνική γραφή από τον ίδιο τον εικαστικό, που αναδεικνύουν την ποίησή του και δημιουργούν ανάλογα ερεθίσματα για την πρόσληψη του συνολικού αποτελέσματος.

Γύρω, σοφά τοποθετημένα, έργα παλιά και καινούρια του Γκέκα, όπου το εκρηκτικό χρώμα αναδεικνύει το ανάγλυφο του ξυλόγλυπτου, δημιουργούν μια αίσθηση γιορτής της ποίησης, της ευαισθησίας, και της ονειροπόλας φαντασίας που τον διακρίνει.

Μεγάλα έργα που δεσπόζουν στο χώρο ισορροπούν με πολύ μικρά, όλα δουλεμένα με απόλυτη εμμονή στη λεπτομέρεια, που φανερώνει το πάθος του καλλιτέχνη για την τελική εντύπωση αλλά και για την συναισθηματική είσοδο του επισκέπτη και στην πιο μικρή πινελιά του ή στο  μικρότερο χάραγμα του ξύλου από τα έμπειρα χέρια του.

Στη χθεσινή  της επίσκεψη στην έκθεση η Φαρέτρα είχε την ευκαιρία, πέρα από τα έργα, να χαρεί μια βραδιά αφιερωμένη στον Κωστή Μοσκώφ, με κύρια χαρακτηριστικά την απλότητα, τη γνησιότητα, τον αυθορμητισμό και την ποιότητα.

Μπροστά σ’ ένα μικρό ακροατήριο, με τη ζεστασιά της παρέας, ο βολιώτης ποιητής Φίλιππος Τσούφης διάβασε με φωνή συγκινημένη ποιήματα του Μοσκώφ και ο Αστέρης Γκέκας με το ακορντεόν του τραγούδησε μιλώντας παράλληλα για τον ποιητή Μοσκώφ, με τη σιγουριά του ανθρώπου που ευτύχησε να τον γνωρίσει.

Στίχοι και νότες στο φως των κεριών στην πέτρινη αυλή του σπιτιού του Προέδρου της ΚΣΕ του Π. Παντελεήμονα, Γιώργου Γουλάρα, με τον οικοδεσπότη να χαίρεται που το σπίτι του έγινε φωλιά της Τέχνης,  ο Γκέκας με το ακορντεόν στα χέρια του και πίσω του τα έργα της έκθεσης, έδειξε για μια ακόμη φορά την αγάπη του σε ό,τι είναι αληθινό, γέννημα αυτού του τόπου.

«Πίσω από τη  βιτρίνα υπάρχουμε και αντιστεκόμαστε» είπε στο τέλος της βραδιάς ο Γιώργος Γουλάρας.

Και ο Αστέρης Γκέκας πρόσθεσε κλείνοντας έναν στίχο του Μοσκώφ

«Επέλεξα να πορευτώ ευθυτενής»

αλλά και στίχους του αγαπημένου του Πρόδρομου Μάρκογλου λέγοντας:

Θα μείνουμε εδώ
και δε θα πεθάνουμε
………………

Εδώ θα μείνουμε
για να τους κόβουμε τον ύπνο
να τους ραγίζουμε τη χαρά
να ρίχνουμε τον ίσκιο μας
στα χαμηλά τους πρόσωπα
……………………………
   

Φωτογραφίες: faretra.info

Μπορείτε να διαβάσετε συνέντευξη του  Αστέρη Γκέκα στη Φαρέτρα με αφορμή προηγούμενη έκθεσή του στη Θεσσαλονίκη ΕΔΩ  

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας