Γράμματα & Τέχνες

Συναρπαστική η Anne Carrere στο Αρχαίο θέατρο Δίου ενσαρκώνοντας την Piaf!

Δήμητρα Σμυρνή

«Piaf! The Show» ήταν ο τίτλος της μουσικής παράστασης που δόθηκε στο Αρχαίο Θέατρο Δίου στα πλαίσια του 46ου Φεστιβάλ Ολύμπου. Μόνο που η λέξη show, λέξη πολυφορεμένη και… μοντέρνα, δεν είχε καμιά σχέση με το καταπληκτικό θέαμα και ακρόαμα, που οι τυχεροί της χθεσινής βραδιάς απόλαυσαν, φεύγοντας από το θέατρο με την αίσθηση της υψηλής Τέχνης, αυτής που δικαιώνει και τις μεγαλύτερες προσδοκίες.

Η χθεσινή βραδιά έφερε τη μουσική παράσταση μετά από 200 παραστάσεις σε τρεις ηπείρους και σε 23 χώρες και στο κοινό που κατέκλυσε το Αρχαίο Θέατρο του Δίου, προσφέροντάς του την επαφή με τα τραγούδια και την προσωπικότητα της Piaf, μέσα από μια γοητευτική ερμηνεύτρια, που έκανε την Piaf να ζωντανέψει όχι σαν ένα μουσειακό είδος που είχε ανάγκη υπενθύμισης της προσφοράς του στο γαλλικό και στο παγκόσμιο τραγούδι, αλλά ως μια μορφή ζώσα, που σημάδεψε μια ολόκληρη εποχή και συνεχίζει ακόμα να συγκινεί.

 Η Anne Carrere, μια αστραφτερή νεαρή ερμηνεύτρια, μόλις 31 χρoνών, σήκωσε στους ώμους της το βάρος της μορφής της  Piaf, αναπαράγοντας όχι ένα είδωλο, αλλά ζωντανεύοντας το μύθο της μεγάλης τραγουδίστριας με τέτοια πειστικότητα και αλήθεια, ώστε να μην μπορείς να ξεχωρίσεις το ρόλο από τον ερμηνευτή του.

Δε μιμήθηκε η Anne Carrere, δημιούργησε! Ζωντάνεψε την Piaf με τη φωνή της, που απέδειξε πως διαθέτει απεριόριστες δυνατότητες και προπαντός έπαιξε το ρόλο της δίνοντας με τις κινήσεις της τις λεπτότερες αποχρώσεις του χαρακτήρα της.

Η Piaf στα πρώτα της βήματα τραγουδώντας στους δρόμους της Μονμάρτης και σε κακόφημα καμπαρέ στο πρώτο μέρος της παράστασης, η  Piaf ντίβα πια στο δεύτερο μέρος, να γοητεύει σε μεγάλους χώρους απαστράπτουσα!

Με μια λιτή αλλά καταπληκτική ορχήστρα –πιάνο, κοντραμπάσο κρουστά και ακορντεόν- η Carrere αέρινη, σπιρτόζα, φινετσάτη, κυριολεκτικά εκρηκτική, κινήθηκε στη σκηνή αλλά και ανάμεσα στους θεατές της τραγουδώντας και παίζοντας, με μια θαυμαστή εκφραστική  γνησιότητα, κάνοντας το κοινό της να συμμετέχει στο δρώμενο μαγεμένο!

Τα σκηνικά της παράστασης απόντα. Κι όμως, ένας φανοστάτης πάνω από ένα παλιό παγκάκι κι ένα ποδήλατο αφημένο στην άκρη του δρόμου, αποτέλεσαν όχι μόνο τα λειτουργικότερα σκηνικά, αλλά παίζοντας με την ατμοσφαιρικότητα των εύστοχων και εντυπωσιακών φωτισμών, κατάφεραν να σε μεταφέρουν στο Παρίσι της εποχής εκείνης.

Συγκινητική  η στιγμή που η γαλλίδα καλλιτέχνιδα –χρησιμοποιώντας και κάποιες φορές χαριτωμένα σπασμένες ελληνικές φράσεις για να επικοινωνήσει με το κοινό της- τραγούδησε την «Όμορφη πόλη» του Μίκη Θεοδωράκη στα γαλλικά, κατάθεση θαυμασμού και αγάπης για τον συνθέτη και τη χώρα μας.

Η Carrere αποθεώθηκε από το κοινό της που τη χειροκροτούσε όρθιο για ώρα, δίνοντας μια άλλη διάσταση  σ’ αυτό που οι Αμερικανοί ονομάζουν show. Δίνοντας τη διάσταση της συνέπειας, της ευαισθησίας, της μελέτης του αντικειμένου, του σεβασμού στο παρελθόν και την καταγραφή του, δίνοντας την ουσία των πραγμάτων κι όχι την αστραφτερή επιφάνεια!

Το 46ο Φεστιβάλ Ολύμπου και οι διοργανωτές του μπορούν να είναι περήφανοι γι αυτήν την εκδήλωση που καταγράφεται στο ενεργητικό τους!

Φωτογραφίες: faretra.info

banner-article

Ροη ειδήσεων