Οικονομία

Στα 1.211 ευρώ ο μέσος φόρος για 4 στους 10 στους φορολογουμένους

Αυξημένοι συγκριτικά με το προηγούμενος έτος είναι οι φορολογούμενοι που καλούνται να πληρώσουν επιπλέον φόρο στο ελληνικό Δημόσιο.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία για 2.169.654 φορολογουμένους έχει εκδοθεί χρεωστικό σημείωμα και θα πληρώσουν κατά μέσον όρο 1.211 ευρώ ο καθένας.

Οι ανωτέρω φορολογούμενοι αποτελούν το 40,73% του συνόλου, όταν το περυσινό έτος αποτελούσαν το 37,95% του συνόλου. Μάλιστα, δεδομένου ότι η εκκαθάριση δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα, καθώς υπολείπονται περίπου 800.000 δηλώσεις, το ποσοστό των φορολογουμένων που θα πληρώσει επιπλέον φόρο και κατ’ επέκταση υψηλότερο ενδέχεται να αυξηθεί. Σύμφωνα με λογιστικά γραφεία, ο επιπλέον φόρος που προκύπτει για τους περισσότερους φορολογουμένους είναι αυξημένος έως και 40-50% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, εξαιτίας της αυξημένης εισφοράς αλληλεγγύης και της νέας φορολογικής κλίμακας.

Πάντως, το γεγονός ότι 6 μέρες πριν από τη λήξη της διαδικασίας δεν έχουν υποβληθεί 800.000 δηλώσεις, θα αναγκάσει την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να δώσει νέα ολιγοήμερη παράταση. Σε κάθε περίπτωση, η ημερομηνία καταβολής της πρώτης δόσης δεν πρόκειται να αλλάξει, όπερ σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι με χρεωστικό σημείωμα θα πληρώσουν σε τρεις διμηνιαίες δόσεις τον φόρο που τους αναλογεί αρχής γενομένης από την 31η Ιουλίου. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων:

1. Οι 2.169.654 δηλώσεις είναι χρεωστικές και αποτελούν το 40,37% των δηλώσεων που έχουν εκκαθαριστεί μέχρι σήμερα. Αυτό σημαίνει ότι ισάριθμοι φορολογούμενοι θα πληρώσουν επιπλέον φόρο συνολικού ύψους 2,62 δισ. ευρώ. Κάθε ένας από αυτούς θα καταβάλει στο ελληνικό Δημόσιο κατά μέσον όρο το ποσό των 1.211 ευρώ. Η πρώτη δόση θα καταβληθεί σε κάθε περίπτωση στις 31 Ιουλίου και οι υπόλοιπες στα τέλη Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου αντίστοιχα. Ωστόσο, η καταβολή του φόρου που προσδιορίζεται από δηλώσεις φορολογουμένων που συμμετέχουν σε νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες που τηρούν απλογραφικά βιβλία, οι οποίοι μπορούν να υποβάλουν δήλωση φορολογίας εισοδήματος μέχρι τις 15 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί σε δύο ισόποσες διμηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Σεπτεμβρίου 2017 και η δεύτερη μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Νοεμβρίου 2017.

2. Οι 853.347 δηλώσεις είναι πιστωτικές και αποτελούν το 15,88% των δηλώσεων που έχουν εκκαθαριστεί. Δηλαδή, ισάριθμοι φορολογούμενοι θα έχουν επιστροφή φόρου 304,22 εκατ. ευρώ. Κατά μέσον όρο ο κάθε ένας από αυτούς θα λάβει 356 ευρώ. Ωστόσο, το πιθανότερο είναι το ποσό αυτό να μην πιστωθεί στους λογαριασμούς τους αλλά να συμψηφιστεί με πιθανή μελλοντική οφειλή όπως για παράδειγμα με τον ΕΝΦΙΑ. Για όσους δεν έχουν βεβαιωμένες οφειλές ξεκίνησε η επιστροφή των χρημάτων που τους αναλογεί.

3. Οι 2.351.735 δηλώσεις είναι μηδενικές. Ουσιαστικά πρόκειται για συνταξιούχους και μισθωτούς οι υποχρεώσεις των οποίων καταβάλλονται μέσω της μηνιαίας παρακράτησης, αλλά και για χαμηλά εισοδήματα τα οποία βρίσκονται κάτω από το αφορολόγητο όριο. Οι δηλώσεις αυτές αποτελούν το 43,76% του συνόλου.

Σημειώνεται ότι μετά την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων θα ξεκινήσει η εκκαθάριση των δηλώσεων του ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων. Τα εκκαθαριστικά σημειώματα αναμένεται να αναρτηθούν στο Διαδίκτυο στα τέλη Αυγούστου, με την πρώτη δόση να καταβάλλεται στα τέλη Σεπτεμβρίου, ταυτόχρονα με τη δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος.

Καθημερινή

banner-article

Ροη ειδήσεων