Κοινωνία

Στις αρχές Ιουλίου η υπουργική απόφαση για τη ρύθμιση χρεών προς Ταμεία σε 120 δόσεις

Τ. Πετρόπουλος: Καταβάλλονται κανονικά οι επικουρικές, ανεπαίσθητες διαφορές με τους νέους συντελεστές – Τον Ιούλιο η ΥΑ για τη ρύθμιση χρεών προς Ταμεία σε 120 δόσεις

 
Δρομολογημένη είναι η έκδοση των συντελεστών για τις επικουρικές συντάξεις από την Εθνική Αναλογιστική Αρχή, οι διαφορές θα είναι ανεπαίσθητες και καμία σύνταξη δεν θα διακοπεί, διαβεβαίωσε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος, μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Στάθη Σχινά. Στις αρχές Ιουλίου η υπουργική απόφαση για τη ρύθμιση χρεών προς Ταμεία σε 120 δόσεις και για ποσά άνω των 20.000 ευρώ.
Από τον Οκτώβριο του 2014, όταν κυβέρνηση «ήταν αυτοί που σήμερα μιλούν για καθυστερήσεις» είπε ο κ. Πετρόπουλος, «οι καθυστερήσεις ήταν τεράστιες. Δεν ήταν μόνο ότι “κατέβασαν ρολά” και δεν έδιναν καθόλου επικουρικές συντάξεις, είναι ότι είχαν βάλει και τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος. Επειδή ξεχνούν όλοι οι άνθρωποι με τον καιρό, υπενθυμίζω ότι η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος ήταν το σύστημα που οδηγούσε σε διαρκή μείωση των συντάξεων μέχρι του μηδενισμού τους … σε μηδενισμό των επικουρικών συντάξεων. Εφόσον δεν υπήρχαν χρήματα δεν θα δίνονταν επικουρικές, γι΄ αυτό και υπήρχε παύση έκδοσης επικουρικών τον Οκτώβριο του 2014».

Όπως είπε, «η αλήθεια είναι ότι με την εφαρμογή του μηδενικού ελλείμματος το 2014, όσο καταβαλλονταν επικουρικές -γιατί από τον Οκτώβριο έπαψαν- είχαμε μία μείωση κατά 5,2%. Αν δεν είχαμε καταργήσει εμείς τη ρήτρα, θα είχαμε επιπλέον οριζόντιες μειώσεις 20%-25% από 1η Ιανουαρίου του 2015 για το σύνολο των συνταξιούχων».

Επίκειται η έκδοση των συντελεστών

«Αυτό που κάναμε», συνέχισε ο υφυπουργός, «είναι -επειδή εκκρεμούν πολλές συντάξεις και πριν το 2015- ότι βγάλαμε την εγκύκλιο για να προχωρήσει η έκδοσή τους … και είπαμε: εάν εκδόθηκαν με τους παλιούς κανόνες που είχαν καταργηθεί συντάξεις εντός του 2015, αυτές θα πρέπει να αναθεωρηθούν ώστε να πάνε στο κανονικό ύψος που θα πρέπει να οριστεί».

«Το κανονικό ύψος δεν σημαίνει κατ’ ανάγκην μειωμένο, μπορεί να είναι και αυξημένο, είναι ζήτημα εφαρμογής … που δεν έχει γίνει, γιατί εκκρεμούν όλες αυτές οι συντάξεις από την προ του 2015 περίοδο και επίκειται η έκδοση των συντελεστών από την Εθνική Αναλογιστική Αρχή, πράγμα που έχει ήδη δρομολογηθεί με νομοθετική ρύθμιση», όπως είπε.

«Επομένως, θα διορθωθούν τυχόν εσφαλμένοι υπολογισμοί, στην περίπτωση που είχαν εκδοθεί επικουρικές συντάξεις με τις προ-ισχύουσες διατάξεις εντός του 2015 … αυτό και μόνο λέει η εγκύκλιος, δεν μιλάει ούτε για αναστολή καταβολής -καμία σύνταξη δεν θα διακοπεί, θα συνεχίσουν να καταβάλλονται και οι διαφορές θα είναι ανεπαίσθητες, δεν θα δημιουργούν κάποιο πρόβλημα στο λήπτη … που θα εξακολουθεί να τις λαμβάνει, δεν θα διακοπούν».

Με το μισό προσωπικό η υλοποίηση της μεταρρύθμισης

Μάλιστα, υπογράμμισε το γεγονός ότι «από τη νέα διοίκηση του ΕΤΕΑΕΠ διανείμει πάνω από 97.000 επικουρικές συντάξεις … από την Άνοιξη του 2015 … Παλεύουμε με όλα μαζί, πρέπει να το καταλάβει ο κόσμος».

«Εκείνοι που πρέπει να απολογούνται είναι αυτοί που είχαν πάνω από 15.000 προσωπικό … εμείς έχουμε κοντά 8.000 για να βγάλουμε τη δουλειά, σε ένα νέο σύστημα με πολύπλοκες διαδικασίες παρέμβασης στην ενιαιοποίηση του συστήματος. Αντί να πει κανείς ότι “αξίζει έπαινος σε όλα τα στελέχη και τους υπαλλήλους του ΕΦΚΑ που αποδεκατισμένοι προσπαθούν να πετύχουν αυτή τη μεγάλη αλλαγή”, έρχονται εκείνοι που όλο αυτόν τον καιρό υπονόμευαν το σύστημα εμπράκτως και το έκαναν διαρκώς ελλειμματικό … να κάνουν τον τιμητή μίας προσπάθειας, που θα άξιζε όσοι συμμετέχουν σε αυτή να επαινούνται», τόνισε ο κ. Πετρόπουλος.

Σε 120 δόσεις και χρέη άνω των 20.000 ευρώ προς Ταμεία

Ξεκαθάρισε επίσης με εμφατικό τρόπο ότι «ο ΕΦΚΑ συνεχίζει να είναι πλεονασματικός και το πρώτο πεντάμηνο, «θα επιβεβαιωθούν αυτά που λέμε» και υπογράμμισε ότι «αυτό που έχουμε να κάνουμε τώρα είναι να εισπράξουμε τις εισφορές όσων δεν τις κατέβαλαν επειδή ήταν πολύ υψηλές», προσθέτοντας ότι είναι σημαντικό, παρότι ο κόσμος περιμένει τη ρύθμιση των 120 δόσεων, «δεν χρειάζεται από τον Ιανουάριο να περιμένει να δώσει τις εισφορές του, πρέπει να τις καταβάλλει».

Η εισπραξιμότητα κατά τον υφυπουργό είναι πάρα πολύ καλή εισπραξιμότητα σε σχέση με πέρυσι, αλλά υπολείπεται σε σχέση με το 100% που «πρέπει να το πετύχουμε και είναι δυνατόν, η εισφορά είναι πλέον σε τέτοιο ύψος που είναι για τον καθένα εφικτή η καταβολή … δεν μπορεί κανείς να πει ότι 187 ευρώ, αντί για 700-800 ευρώ, δεν μπορεί να τα καταβάλλει».

Για τη ρύθμιση των χρεών προς ταμεία σε 120 δόσεις, θα εκδοθεί αρχές του Ιουλίου την σχετική υπουργική απόφαση, είπε ο κ. Πετρόπουλος, ο οποίος παρακάλεσε «όλους να καταλάβουν ότι είναι προς το συμφέρον τους να καταβάλουν τις εισφορές τους από τον Ιανουάριο, γιατί η ρύθμιση οφειλών αφορά αυτές μέχρι τον Δεκέμβριο του 2016».

Εξάλλου, ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι στη ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν και οφειλές άνω των 20.000 ευρώ, «δεν βάζουμε περιορισμό στις οφειλές προς την κοινωνική ασφάλιση».

 Ακούστε:
banner-article

Ροη ειδήσεων