Βέροια Ρεπορτάζ

Ο ΣΟΦΨΥ συνεχίζει τον αγώνα του και μέσα από την Τέχνη – Έκθεση ζωγραφικής στη Στέγη

 

Δήμητρα Σμυρνή

Με στόχο πάντα την κοινωνικοποίηση και την ένταξη των ληπτών, ο ΣΟΦΨΥ συνεχίζει τον αγώνα του αυτήν τη φορά μέσα από την Τέχνη.

Στο Φουαγιέ της  Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών της Βέροιας ξεκίνησε από χθες η έκθεση των έργων 18 ληπτών, με τίτλο «Το φως των χρωμάτων», οι οποίοι μέσα από τη ζωγραφική εκφράστηκαν ελεύθερα, ανακαλύπτοντας πτυχές του εαυτού τους αλλά και ξαφνιάζοντας ευχάριστα τους θεατές της έκθεσης με τις συμμετοχές τους.

Έργα φτιαγμένα με μολύβι, με ακουαρέλες ή ακρυλικά, εκτίθενται με ποικίλη θεματολογία, με κάποιους από τους δημιουργούς τους να είναι εκεί και να θέλουν να μιλήσουν γι αυτά.

Σ’ έναν από τους τοίχους ένα ζωγραφισμένο φίδι, «το φίδι των φόβων», κλείνει μέσα τους φόβους των ληπτών, που τους καταθέτουν  ζωγραφίζοντας ή γράφοντας, αλλά και όσων θέλουν να καταγράψουν εκεί τους δικούς τους φόβους, όπως είναι ο φόβος του θανάτου, ή των καταστάσεων που δε μπορούμε να διαχειριστούμε στη ζωή. Φόβοι που μας διακατέχουν όλους φανερά ή κρυφά.

Παρόντες χθες το βράδυ στην  έκθεση ο Πρόεδρος του ΣΟΦΨΥ Γιώργος Σαλιάγκας, η εικαστικός Ελπίδα Καλογερίδου, η Ψυχολόγος Κυβέλη Καλαϊτζή, η γκαλερίστα Βίκυ Παπατζίκου, και λήπτες. Είπαν στη Φαρέτρα:

Γιώργος Σαλιάγκας: «Στηρίζουμε με κάθε τρόπο τη λειτουργία των ομάδων του ΣΟΦΨΥ. Η συγκεκριμένη έκθεση έχει σαν στόχο της από τη μια την ηθική επιβράβευση την παιδιών που συμμετέχουν κι από την άλλη να γνωρίσει ο κόσμος της Βέροιας τις δημιουργικές και καλλιτεχνικές τους ανησυχίες.

Είναι μια μεγάλη προσπάθεια αυτή που κάνουμε παράλληλα με την έκδοση της εφημερίδας μας και την ομάδα κατασκευών.

Προσπαθούμε να στηρίξουμε τους ανθρώπους αυτούς, να τους κοινωνικοποιήσουμε, και προπαντός να πείσουμε την κοινωνία να τους κάνει αποδεκτούς, αποκηρύσσοντας το στίγμα και τα ταμπού.»

Ελπίδα Καλογερίδου: «Προσφέρω ως εθελόντρια. Κάθε Δευτέρα κάνω ομάδα διδασκαλίας ζωγραφικής.

Οι μαθητές μου ανταποκρίνονται και μάλιστα κάποιες φορές έχουν πιο γρήγορη εξέλιξη από κείνην που έχουν άτομα χωρίς ψυχικά προβλήματα. Ανταποκρίνονται άμεσα και με μεγάλη ευαισθησία.

Ξεκινήσαμε από το μολύβι και περάσαμε στο χρώμα και τον καμβά.

Το μήνυμα της έκθεσης αυτής είναι πως η Τέχνη βοηθά τα άτομα με ψυχικά προβλήματα και πρέπει να ωθούνται σ’ αυτήν.»

Κυβέλη Καλαϊτζή: «Δημιουργούμε ομάδες ψυχοεκπαίδευσης των ληπτών. Ο ρόλος μας είναι εμψυχωτικός, γιατί κάποιες φορές οι λήπτες φοβούνται το χρώμα, την έκθεση των έργων τους σε κοινή θέα αλλά και την έλλειψη επάρκειας που μπορεί να τα χαρακτηρίζει.

Πολύ σημαντικό γι αυτούς είναι η αίσθηση της συνέχισης ενός έργου, της ολοκλήρωσης και της επιβράβευσής τους.»

Ο λήπτης Αποστόλης, με θαυμαστή αυτοπεποίθηση για τα έργα του, είπε  για τη ζωγραφική και τη δύναμή της:

«Η ζωγραφική είναι καθρέφτης της ψυχής. Σου δίνει ένα αίσθημα ελευθερίας. Άλλωστε είναι υποκειμενική έκφραση, απεριόριστη και χωρίς κανόνες. Καθένας αποτυπώνει στον καμβά με βάση τα ερεθίσματά του. Η ομάδα μας της ζωγραφικής αποτελεί μια βοήθεια για να καταλάβουμε καλύτερα τον εαυτό μας.»

Βίκυ Παπατζίκου: «Για άλλη μια φορά επιβεβαιώνεται η χρησιμότητα της Τέχνης. Η Γκαλερί μου είναι πάντα ανοιχτή σε κάθε προσπάθεια που γίνεται, ώστε να αναδειχτεί το καλό, είτε αυτή η προσπάθεια αφορά μεγάλες κοινωνίες είτε μικρές. Τα θερμά μου συγχαρητήρια σε κείνους που συνέλαβαν την ιδέα αυτής της έκθεσης και την πραγματοποίησαν.»

Η έκθεση θα είναι ανοιχτή μέχρι και τις 11 Ιουνίου.

banner-article

Ροη ειδήσεων