Βέροια Επιστήμη Περισσότερο διαβασμένα

Συναρπαστικός ο Καθηγητής Αστροφυσικής Γιάννης Σειραδάκης, μιλώντας στη Βέροια για το Μηχανισμό των Αντικυθήρων

 Δήμητρα Σμυρνή

Με γεμάτη την αίθουσα εκδηλώσεων της Δημόσιας Βιβλιοθήκης της Βέροιας από ένα κοινό που το έφερε εκεί το μέγεθος της ανακάλυψης του Μηχανισμού των Αντικυθήρων αλλά και το επιστημονικό μέγεθος του εισηγητή, η Πολιτιστική Ένωση Εργαζομένων του ΟΤΕ, σε συνεργασία με το Παράρτημα Ημαθίας, στα πλαίσια του 42ου Συνεδρίου της «Αρχαίος Πολιτισμός και Σύγχρονη Ελλάδα», παρουσίασε ομιλία του Καθηγητή Αστροφυσικής του ΑΠΘ, Γιάννη Σειραδάκη, με θέμα «Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων: Η ανακάλυψη, η διερεύνηση, τα πρόσφατα εντυπωσιακά αποτελέσματα».

Ο Γιάννης Σειραδάκης, αναγνωρισμένος για το επιστημονικό του έργο όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά διεθνώς,  έχει ταυτιστεί πια με τη μελέτη και την ανάδειξη του Μηχανισμού, στην οποία αφιέρωσε με πάθος πολλά χρόνια της ζωής του.

Στη χθεσινή του εισήγηση ο Καθηγητής ξεκίνησε από τον προσδιορισμό του όρου «Μηχανισμός των Αντικυθήρων», λέγοντας «πρόκειται για έναν αναλογικό υπολογιστή, με όλη τη σημασία της λέξης». Μιλώντας για τα γρανάζια του και επισημαίνοντας ότι κάτι τέτοιο συναντιέται ξανά μετά από 15 εκατονταετίες, πέρασε στην κοινωνική, πέρα από την επιστημονική διάσταση του μηχανισμού, αφού υπολόγιζε τη θέση του ήλιου και της σελήνης, τις εκλείψεις, και επομένως βοηθούσε στην καθημερινή ζωή και στις εργασίες της τότε εποχής.

Στη συνέχεια προχώρησε στην εύρεση του μηχανισμού από δύτες σε ναυάγιο πλοίου του 150-100 πΧ στα Αντικύθηρα, διανθίζοντας τα γεγονότα με παραστατικότητα στην αφήγηση και λεπτό χιούμορ.

Με ταυτόχρονη προβολή διαφανειών ο Καθηγητής περιέγραψε το μηχανισμό, εξηγώντας τη λειτουργία του μέσα από τα γρανάζια και τα γράμματά του, που αποκωδικοποιήθηκαν.

Χαρακτηρίζοντας το μηχανισμό ως ένα από τα θαύματα της Αρχαιότητας, ανώτερο από τα γνωστά εφτά, πέρασε στην εντύπωση που προκάλεσε στον επιστημονικό κόσμο και στη μελέτη που ξεκίνησε αμέσως γύρω απ’ αυτόν, που ήταν και πολύχρονη και κοπιώδης.

Συνδυασμός επιστημονικών ειδικοτήτων, αρχαιολόγοι, μηχανολόγοι, μαθηματικοί, γραφολόγοι, αστροφυσικοί, μπήκαν σε μια διαδικασία που έφερε εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Ανακεφαλαιώνοντας ο εισηγητής και επιμένοντας στην πρακτική του χρήση από τους Αρχαίους ξεπέρασε τη μιάμιση ώρα, χωρίς ίχνος κούρασης και με τη διάθεση να απαντήσει, πάντα με σεμνότητα και γλυκύτητα σε κάθε απορία των ακροατών του.

Στο τέλος της εκδήλωσης τιμήθηκε από τους διοργανωτές, αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις σε όσους είχαν την τύχη να τον παρακολουθήσουν.

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας