Νάουσα

Πραγματοποιήθηκαν στη Νάουσα οι Κεντρικές Εκδηλώσεις Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού

Την Κυριακή 21 Μαΐου πραγματοποιήθηκαν στη Νάουσα, από την Εύξεινο Λέσχη Ποντίων Νάουσας και την Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας, οι Κεντρικές Εκδηλώσεις Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, σε επίπεδο νομού. Το πρωί στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος τελέστηκε Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Αιδεσιμολογιότατου π. Στυλιανού Μακρή, ενώ ακολούθησε μνημόσυνο για τις 353.000 ψυχές, που έμειναν πίσω στη ματωμένη γη του Πόντου. Ομιλία εντός του Ιερού Ναού πραγματοποίησε, ο τέως Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Νάουσας και Δικηγόρος κ. Αποστόλου Απόστολος, αναφερόμενος, πάντα, στις θηριωδίες που πράχθηκαν εις βάρος των Ελλήνων του Πόντου. Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν με πορεία, υπό τους ήχους της ποντιακής λύρας, προς το Μνημείο της Γενοκτονίας, στην Κεντρική Πύλη του Πάρκου. Εκεί, αφού έγινε άφιξη των λαμπαδηδρόμων που ένωσαν τα μνημεία Γενοκτονίας, ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση από τον π. Θεοφάνη Σαϊνίδη, χαιρετισμός από τον πρόεδρο της Ευξείνου Λέσχης Ποντίων Νάουσας κ. Φανιάδη, κατάθεση στεφάνων από πολιτικούς και πολιτιστικούς φορείς, τήρηση ενός λεπτού σιγή ενώ ανακρούστηκε και ο Εθνικός Ύμνος, από άγημα της Β΄ΜΚΔ. Ακολούθησε δεξίωση με ποντιακά εδέσματα, στη Λέσχη Αξιωματικών, όπου και βραβεύθηκαν οι πολιτιστικοί σύλλογοι και οι δρομείς που συμμετείχαν στη λαμπαδηδρομία και στο δρόμο ζωής.

Επίσης, το Σάββατο 20 Μαΐου παρουσιάστηκε στο – γεμάτο από κόσμο – Αμφιθέατρο Γιαννακοχωρίου η Θεατρική Παράσταση «Το Σύνδρομο του Επιζήσαντα», η οποία αναφέρεται στα τραγικά γεγονότα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, της Μικράς Ασίας, των Αρμένιων και των Ασσυρίων. Μία εκδήλωση διαφορετική, γεμάτη ένταση και συναίσθημα, που όσοι την παρακολούθησαν έφυγαν συγκινημένοι, με δάκρυα στα μάτια και έχοντας στο νου τους, τις ιστορίες και τις διηγήσεις των παππούδων τους.

Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους, οι Βουλευτές Νομού Ημαθίας κ. Ουρσουζίδης, κ. Αντωνίου, κα. Καρασαρλίδου και κ. Βεσυρόπουλος, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Νομού Ημαθίας κα. Καρατζιούλα και κ. Τεληγιαννίδης, ο υποδιοικητής της ΙΜΠ Ταξίαρχος κ. Κορδούλης, ο Δήμαρχος Νάουσας κ. Κουτσογιάννης, o αντιδήμαρχος Παιδείας και Πολιτισμού Δήμου Βέροιας κ. Σοφιανίδης, οι αντιδήμαρχοι Δήμου Νάουσας κα. Τάκη, κ. Βαλσαμίδης και κ. Δάγγας, ο Διοικητής του Α.Τ. Νάουσας, Αστυνόμος Α΄ κ. Κουτσιούμπας, ο Υποδιοικητής της Τροχαίας του Α.Τ. Νάουσας Υπαστυνόμος Α΄ κ. Ζαχαριάδης, ο Διοικητής της Β΄ΜΚΔ Αντισυνταγματάρχης κ. Κούτελης, ο υποδιοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Νάουσας, εκπρόσωποι του Στρατού και των Σωμάτων Ασφαλείας, ο πρώην Δήμαρχος Νάουσας κ. Καραμπατζός, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Νάουσας κ. Μάντσιος, κ. Μπίλης, κα. Τσαγκαλίδου, κ. Βαδόλας, κα. Μπαλτατζίδου, κ. Γαϊτανίδης, ο πρόεδροι των Τ.Κ. Γιαννακοχωρίου και Πατρίδας, η Πρόεδρος της ΔΕΥΑΝ κα. Λαζαρίδου, ο Πολιτευτής της Ν.Δ. κ. Μπαρτζώκας, ο πρώην βουλευτής κ. Φωτιάδης, ο πρώην Νομάρχης κ. Καραπαναγιωτίδης, οι πρώην πρόεδροι της Ευξείνου Λέσχης Ποντίων Νάουσας κ. Παπαδόπουλος, κα. Ιωσηφίδου, κ. Καϊλάρης, κ. Τεληγιαννίδης Φίλης, ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ κ. Καλαϊτζίδης, η Εύξεινος Λέσχη Βέροιας, το Λύκειο Ελληνίδων Νάουσας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Πυρσός», ο Όμιλος Περιβάλλοντος και Πολιτισμού «Η Αράπιτσα», ο Πολιτιστική Εταιρία Νάουσας «Ο Αριστοτέλης», ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λευκαδίων «Τα Ανθέμια», ο Μ.Ε.Γ.Ν.Σ. Κοπανού «Η Μίεζα», η Εύξεινος Λέσχη Επισκοπής, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γιαννακοχωρίου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σταυρού «Η πρόοδος», ο Πολιτιστικός Σύλλογος Νέας Νικομήδειας «Ο Αριστοτέλης», ο Σύλλογος Ποντίων Μακροχωρίου, η Εύξεινος Λέσχη Χαρίεσσας, ο Σύλλογος «Ποντιακά Νιάτα» Άνω Ζερβοχωρίου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Γεωργίου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πατρίδας «Ευστάθιος Χωραφάς» και πλήθος κόσμου.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα, για την πολύτιμη βοήθειά τους την Τροχαία του Α.Τ. Νάουσας, την Β’ ΜΚΔ, τα Μέσα Ενημέρωσης, τον κόσμο και τους συλλόγους, που μας τίμησαν με την παρουσία τους, αλλά και όλους όσους συνέβαλαν στην πραγματοποίηση των εκδηλώσεων.

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας