Βέροια Ρεπορτάζ

Eιδήσεις και στιγμιότυπα από το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας

Από τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, την Τετάρτη 24 Μαΐου

 Δήμητρα Σμυρνή

Θα ζητηθούν πίσω χρήματα από τους συμβασιούχους!

Ακατανόητο χαρακτήρισε ο Δήμαρχος Κώστας Βοργιαζίδης στη χθεσινή συνεδρίαση του ΔΣ το να ζητηθούν πίσω χρήματα από τους συμβασιούχους του Δήμου, καθώς κρίνεται αντισυνταγματική η όποια παραμονή τους. «Περιμένουμε να το δούμε και γραμμένο!» συμπλήρωσε.

Κινδυνεύουν θέσεις εργαζομένων στους παιδικούς σταθμούς

Η ΚΕΔΕ αντέδρασε στην πρόθεση της Κυβέρνησης να μεταφερθούν παιδιά των τεσσάρων χρόνων από τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς στα νηπιαγωγεία πληροφόρησε το Σώμα ο Δήμαρχος.

Μ’ αυτόν τον τρόπο θα συρρικνωθούν τα τμήματα και κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους 2000-2500 εργαζόμενοι στους παιδικούς σταθμούς.

Επιπλέον, τα νηπιαγωγεία είναι κλειστά Ιούλιο και Αύγουστο και δεν υπάρχουν σ’ αυτά οι απαιτούμενες υποδομές.

Νομιμοποιούνται οι περικοπές  στους Δήμους

Με νόμο πια τα χρήματα για τους δήμους δεν μπορούν να αυξηθούν. Το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση τροποποιεί τις διατάξεις σχετικά με το ποσό των πέντε εκατομμυρίων, περιορίζοντας το ποσό στα 3.400.000. Οι προσλήψεις θα είναι μηδενικές και επηρεάζεται αρνητικά η λειτουργία της ΤΑ δήλωσε ο Δήμαρχος.

Χρήση παιδικών χαρών με ευθύνη των γονέων;

Με αφορμή πινακίδα σε παιδική χαρά της πόλης, που έλεγε ότι λειτουργεί με ευθύνη των γονέων, ο Κώστας Καραπαναγιωτίδης εξέφρασε την αντίθεσή του να μεταφέρει ο Δήμος τις ευθύνες του για τη λειτουργία τους στους πολίτες, ζητώντας την άμεση αντιμετώπιση του θέματος με πιστοποίησή τους.

Απαντώντας ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Βασίλης Παπαδόπουλος είπε πως 30 παιδικές χαρές είναι πλήρως πιστοποιημένες και από τις υπόλοιπες λείπουν ελάχιστα και επουσιώδη, ώστε να πιστοποιηθούν κι αυτές.

Οι παιδικές χαρές όμως, συμπλήρωσε, πάσχουν και από τη χρήση μεγάλων παιδιών ή και… ενηλίκων, που πολλές φορές χαλαρώνουν εκεί!

Θα είναι έτοιμο το κτίριο για το Μουσικό Σχολείο το Σεπτέμβρη;

Ρώτησε ο Νίκος Μπέκης, για να πάρει απάντηση και από το Δήμαρχο και από τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Αθανάσιο Σιδηρόπουλο, πως αυτή είναι η πρόθεση και αυτό φαίνεται στον ορίζοντα. Επειδή όμως δεν είναι θέμα προθέσεων μόνο αλλά και πιθανών απροόπτων, το αργότερο τα Χριστούγεννα το Μουσικό Σχολείο θα λειτουργήσει στο νέο κτίριο.

Άρχισε ο Δήμος να νοικιάζει και πλατείες;

Ρώτησε ο Νίκος Μπέκης, καθώς παρατήρησε τοποθετημένα τραπεζάκια σε κάποιο σημείο πλατείας. «Αν ανοίξουμε το παράθυρο, θα ακολουθήσει και η πόρτα» είπε χαρακτηριστικά, διαφωνώντας πλήρως με κάτι τέτοιο.

Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Στέλιος Ασλάνογλου απαντώντας το αρνήθηκε, αν και η προσωπική του άποψη είπε πως δεν είναι αντίθετη σε κάτι ανάλογο, γιατί αυτό θα έδινε ζωή στις πλατείες.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι να μην είναι αμέτοχοι στα προβλήματα των εργαζομένων

Ζήτησε ο Γιώργος Μελιόπουλος. Η Λαϊκή Συσπείρωση είναι πάντα κοντά στους εργαζόμενους και αλληλέγγυα στους αγώνες τους. «Πρέπει να πάρετε θέση στους αγώνες τους. Καμιά απόλυση, άμεση πληρωμή των δεδουλευμένων, κανένα παιδί έξω από τους παιδικούς σταθμούς» πρόσθεσε.

Σε πολύ καλό δρόμο το Νοσοκομείο της Βέροιας

Δήλωσε ο Αθανάσιος Κούτρας, τονίζοντας πως πρέπει πια να πάψουν να το έχουν στο στόχαστρο κάποιοι.

Τα πράγματα εξελίσσονται ομαλά. Το καινούργιο μικρό κτίριο θα γίνει ένα από τα καλύτερα Επειγόντων Περιστατικών στη Βόρεια Ελλάδα και το μεγαλύτερο θα γίνει μια από τα μεγαλύτερες μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

«Υπάρχει, βέβαια ακόμα ελλιπής στελέχωση, αλλά είμαστε σε καλό δρόμο. Επιπλέον η Παθολογική Κλινική εφαρμόζει ένα καινοτόμο πρόγραμμα σε επίπεδο επαρχίας, που της δίνει τις προδιαγραφές να γίνει παράρτημα Πανεπιστημιακής Κλινικής» είπε.

Την παραπάνω άποψη στήριξε και η Μαρία Παπαϊωάννου δηλώνοντας πως η στελέχωση του Νοσοκομείου ενισχύθηκε. « Λειτουργούν όλα τα χειρουργεία και ανταποκρινόμαστε παρά το μεγάλο φόρτο ασθενών που έχει δημιουργήσει η κρίση και η αποδυνάμωση της Πρωτοβάθμιας. Οι συνθήκες δεν είναι τραγικές, όπως θέλουν να τις παρουσιάσουν.»

Αποδοχή της δωρεάν μελέτης για τη Γέφυρα Κούσιου με διαφωνίες και επιφυλάξεις

Τις επιφυλάξεις τους για την αποδοχή της νέας μελέτης, που θα γίνει δωρεάν για τη Γέφυρα Κούσιου διατύπωσαν δημοτικοί σύμβουλοι, όπως ο Γιώργος Μελιόπουλος, ο Ζήσης Πατσίκας και ο Γιώργος Γουλτίδης.

«Δυστυχώς εξυπηρετούνται τα συμφέροντα των εργολάβων. Θα επιβαρυνθούν οι πολίτες για ένα έργο το οποίο δεν επέλεξαν οι ίδιοι. Ξέρετε πως ο κόσμος θα προτιμούσε αντί για τη Γέφυρα η δωρεά να γίνει σχολείο. Δεν έχουμε εμπιστοσύνη και δε συμφωνούμε» είπε ο Γιώργος Μελιόπουλος.

«Γιατί παραμένουμε στον ίδιο μελετητή, αφού η προηγούμενη μελέτη του ήταν λάθος; Πού θα βρεθούν τα 1.700.000 ευρώ, για να φτάσουν με τα υπόλοιπα 1.700.000 της δωρεάς στο ποσό των 3.400.000;» ρώτησε ο Γιώργος Γουλτίδης.

«Είναι λογικές οι απαιτήσεις του μελετητή να θέλει 3.400.000;» πρόσθεσε και ο Ζήσης Πατσίκας.

Απαντώντας ο αντιδήμαρχος Άρης Λαζαρίδης είπε πως με τη νέα μελέτη το κόστος του έργου φτάνει τα 3.400.000  ευρώ, αλλά με την έκπτωση στον διαγωνισμό μπορεί να πέσει χαμηλότερα. Είπε ακόμη ότι από την δωρεά των 2.500.000, έχουν μείνει 1.700.00 και όσα χρειαστούν για την αποπεράτωση του έργου θα συμπληρωθούν από το Δήμο.

Τελικά το Σώμα αποδέχτηκε τη δωρεάν μελέτη κατά πλειοψηφία.

banner-article

Ροη ειδήσεων