Τοπικά

ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Ημαθίας: “Αποτελεί πρόκληση αυτό που συμβαίνει με τις δομές Ειδικής Αγωγής”

Ανακοίνωση του ΠΑΜΕ για το Ειδικό Γυμνάσιο – Λύκειο

Για μια ακόμη φορά ισχύει η λαϊκή ρήση, «Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε». Αυτό που συνεχίζεται να γίνεται με τις δομές Ειδικής Αγωγής είναι πρόκληση. Ενώ από την πλευρά του Υπουργείου συνεχίζονται τα μεγάλα λόγια περί ενίσχυσης της Ειδικής Αγωγής, οι αποφάσεις για παραπέρα υποβάθμισης της δεν έχουν τελειωμό.

Μετά την αυστηροποίηση των όρων δημιουργίας τμημάτων ένταξης, μετά την μετακίνηση εκπαιδευτικών γενικής παιδείας σε δομές ειδικής αγωγής χωρίς τα απαιτούμενα προσόντα, μετά την μη πραγματοποίηση μόνιμων διορισμών εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής για την κάλυψη των πραγματικών αναγκών, έρχεται τώρα να καταργηθεί ο επαγγελματικός προσανατολισμός που υπήρχε στο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο – Λύκειο και να στερηθούν οι μαθητές του σχολείου αυτού την εξασφάλιση πτυχίου με κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα.

Σύμφωνα με το νέο πρόγραμμα σπουδών όπως αναφέρεται στο ΦΕΚ 1606/ 10.05.2017 και την υπουργική απόφαση 68755/Δ3 το ωρολόγιο πρόγραμμα του Ενιαίου πλέον Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου – Λυκείου δεν περιλαμβάνει την επιλογή τομέα εξειδίκευσης. Η εξέλιξη αυτή είναι ένα πολύ αρνητικό γεγονός για την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης στα παιδιά των σχολείων αυτών. Η υποβάθμιση έως κατάργηση της βιωματικής διδασκαλίας μέσω τεχνικών γνωστικών αντικειμένων, θα περιορίσει το ενδιαφέρον των μαθητών αυτών για την συγκεκριμένη δομή σχολείου.

Το Υπουργείο στο όνομα της παροχής ισότιμης εκπαίδευσης σε όλους τους μαθητές, τροποποιεί το ωρολόγιο πρόγραμμα στο Ειδικό Επαγγελματικό σχολείο,  αντιμετωπίζοντας  με εντελώς ανεύθυνο και υποκριτικό τρόπο τα παιδιά των σχολείων αυτών, που είναι μαθητές με ιδιαίτερες εκπαιδευτικές ανάγκες.

Πάγια θέση του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών είναι στις δομές Ειδικής Αγωγής, να παρέχεται στο κάθε παιδί η εκπαίδευση που έχει πραγματικά ανάγκη και να ανταποκρίνεται στις ξεχωριστές ιδιαιτερότητες των παιδιών αυτών. Κατά συνέπεια, ζητάμε και απαιτούμε την απόσυρση της υπουργικής απόφασης τροποποίησης του ωρολογιακού προγράμματος των σχολείων αυτών και την κάλυψη με μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό τις ανάγκες των σχολείων αυτών.

ΚΕΝΑ – ΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΑ

Την προηγούμενη εβδομάδα δόθηκαν στη δημοσιότητα οι πίνακες  με τα κενά και τα πλεονάσματα.  Επίσης έχει ζητηθεί να καθοριστούν οι υπεραριθμίες. Οι οδηγίες από μεριάς Υπουργείου, οι οποίες τηρούνται από το ΠΥΣΔΕ,  είναι να προχωρήσουν όλες οι διαδικασίες με πολύ συνοπτικό τρόπο.

Θεωρούμε απαράδεκτο το γεγονός ότι με διαδικασίες «fast-truck» αντιμετωπίζουν θέματα (κενά-πλεονάσματα-υπεραριθμίες) που σχετίζονται με τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών.

Απαιτούμε να δοθεί από μεριάς ΠΥΣΔΕ, όλος ο εύλογος χρόνος ώστε και τυχόν λάθη να αποφευκτούν  αλλά και οι συνάδελφοι εκπαιδευτικοί να έχουν την απαιτούμενη δυνατότητα μελέτης των πινάκων και υποβολής των αιτήσεων τους.

ΒΕΡΟΙΑ 21-5-17

 

banner-article

Ροη ειδήσεων