Βέροια Γράμματα & Τέχνες

Ρεσιτάλ πιάνου του Χρήστου Γεωργουδάκη στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας μ’ ένα πρόγραμμα απαιτήσεων

Δήμητρα Σμυρνή

Τελειόφοιτος του ΠΑΜΑΚ ο βεροιώτης Χρήστος Γεωργουδάκης, παρουσίασε σήμερα στη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Βέροιας το πτυχιακό του πρόγραμμα στο πιάνο, σ’ ένα πλατύ κοινό που τον παρακολούθησε, αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις.

Πριν ξεκινήσει να παίζει, επικεντρώθηκε στη  σχέση του Έλληνα με την Κλασική Μουσική, επισημαίνοντας πως, όντας στενά δεμένος ο Έλληνας από τη φύση του με τη μουσική και το χορό, έχει απόσταση από την Κλασική, που δεν του είναι οικεία λόγω της ευρωπαϊκής καταγωγής της.

«Το τραγούδι και ο χορός σχηματίζουν από μόνα τους εικόνες, ενώ η κλασική μουσική επιστρατεύει τη φαντασία μέσα από το συναίσθημα, για να φτάσει στο ίδιο αποτέλεσμα» είπε ο νεαρός καλλιτέχνης.

Το πρόγραμμα του ρεσιτάλ του Γεωργουδάκη ξεκινούσε από  την Εποχή του Μπαρόκ στη Μουσική, για να περάσει στον Κλασικισμό, στον Ρομαντισμό, κι από κει στα νεώτερα χρόνια.

Από την τρυφερή σουίτα αρ. 4 του Henry Purcell, ο Γεωργουδάκης πέρασε στην εκρηκτική «Appasssionata» του Beethoven, αποδεικνύοντας μέσα από τις απαιτήσεις της τις δυνατότητές του. Πάθος και ποικίλα συναισθηματικά  ηχοχρώματα χαρακτηρίζουν  τη συγκεκριμένη σονάτα, που πολλοί την τοποθετούν πλάι στη γνωστή σε όλους «Σονάτα του σεληνόφωτος», σαν τα γνωστότερα και απαιτητικότερα έργα του Beethoven.

Στο δεύτερο μέρος του ρεσιτάλ ο νεαρός καλλιτέχνης έπαιξε το νοσταλγικό Intermezzi 3 του Brahms, για να περάσει στη συνέχεια στους σύγχρονους  Laercio de Freitas και  Earl Wild.

Στη μέση της αίθουσας των εκδηλώσεων της Βιβλιοθήκης τοποθετημένο το πιάνο, έδωσε μια άλλη αίσθηση και στον καλλιτέχνη και στο κοινό  γύρω του, αφού  η επαφή πομπού και  δέκτη ήταν αμεσότερη και παραγωγικότερη ως προς τα συναισθήματα που προκάλεσε.

Άλλος ένα βεροιώτης καλλιτέχνης, λοιπόν, προστίθεται στο πολιτιστικό δυναμικό της πόλης.

Φωτογραφίες: faretra.info

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας