Βέροια Ρεπορτάζ

Η 1η Μεραρχία Πεζικού γιόρτασε στη Βέροια τα 120 χρόνια της ιστορίας της

Με μια ενδιαφέρουσα έκθεση, με μία εμπεριστατωμένη εισήγηση γύρω από την ιστορία της και με την παρουσία μουσικής, που έδωσε ιδιαίτερο τόνο στην όλη εκδήλωση, η 1η Μεραρχία γιόρτασε τα 120 χρόνια της, χρόνια γεμάτα δράση και προσφορά, με παρούσες όλες τις Αρχές της πόλης.

Η έκθεση, πέρα από στολές και όπλα εποχής, διανθίστηκε και με χάρτες και κείμενα με φωτογραφίες σε μεγάλα ταμπλό, που εκτέθηκαν στο Χώρο Τεχνών, όπου και πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση του εορτασμού, και τα οποία φώτιζαν τις εποχές κατά τις οποίες έδρασε η  Μεραρχία.

Προλογίζοντας ο Στρατηγός Διοικητής της Μεραρχίας, Γεώργιος Βίνιος, είπε χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων:

«Φέρουμε ένα βαρύ όνομα. Είμαστε μια ιστορική Μεραρχία, που μετακινήθηκε όσο καμιά, και πήρε μέρος στα μεγαλύτερα στρατιωτικά δρώμενα, προσφέροντας όμως ταυτόχρονα και στον καιρό της ειρήνης. Δύσκολό και εξόχως τιμητικό το έργο μας, να επαγρυπνούμε για την Ελλάδα.»

Η ιστορία της Μεραρχίας δόθηκε ανάγλυφα από τον Διεθνολόγο Καθηγητή κ. Ιωάννη Παπαφλωράτο, ο οποίος ξεκίνησε  από τη συγκρότησή της το 1897 στη Λάρισα, τη συμμετοχή της στον ατυχή πόλεμο της ίδιας χρονιάς, τη συμμετοχή της στους νικηφόρους Βαλκανικούς Πολέμους, στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τη Μικρασιατική Εκστρατεία, στον Ελληνοιταλικό Πόλεμο και άλλες επιχειρήσεις.

Έμβλημα της Μεραρχίας το τσαρούχι και η λόγχη του όπλου.

Απονομή αναμνηστικών και μουσική από τη Στρατιωτική Μπάντα του Γ’ Σώματος Στρατού ολοκλήρωσαν τη βραδιά.

far

Φωτογραφίες: faretra.info

banner-article

Ροη ειδήσεων