Ειδήσεις με Διάρκεια Πολιτισμός Τοπικά

Διεθνής Ημέρα Μουσείων. “Τα Μουσεία της Ημαθίας μιλούν για εκείνα που δε λέγονται”

Ο θεσμός της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων κλείνει φέτος 40 χρόνια και την Πέμπτη 18 Μαϊου τα μουσεία σε όλο τον κόσμο γιορτάζουν για μια ακόμη χρονιά, υπενθυμίζοντας το ρόλο τους ως φορέων πολιτιστικών ανταλλαγών για την ενίσχυση της μάθησης, την προώθηση της αμοιβαίας κατανόησης, για την ειρήνη και τη συνεργασία μεταξύ των ανθρώπων.

Φέτος, το ειδικό θέμα του εορτασμού είναι «Μουσεία και αμφιλεγόμενες ιστορίες: τα μουσεία μιλούν για εκείνα που δεν λέγονται». Με την επιλογή του θέματος αυτού, το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) επιθυμεί να αναδείξει τα μουσεία ως φορείς κοινωνικής ειρήνης, πιστεύοντας ότι η παρουσίαση αμφιλεγόμενων ή αμφισβητούμενων ζητημάτων μπορεί να αποτελέσει ένα πρώτο βήμα για την κοινωνική συμφιλίωση και την αρμονική συμβίωση των ανθρώπων.

Στο πλαίσιο αυτό, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας έχει προγραμματίσει σειρά εκδηλώσεων που αναδεικνύουν το ρόλο των μουσείων ως χώρων διαμεσολάβησης και διαλόγου, μέσω της κατανόησης δύσκολων, αντιφατικών και σύνθετων πτυχών της ιστορίας.

Η Τετάρτη 17 Μαΐου στο Μουσείο Βασιλικών Τάφων των Αιγών θα είναι αφιερωμένη στο «Τέλος των Τημενιδών». Την τραγική ιστορία του τέλους της Μακεδονικής Δυναστείας των Τημενιδών θ’ αφηγηθεί η αρχαιολόγος Εύα Κοντογουλίδου με θεματική ξενάγηση, ενώ παράλληλα δημιουργικό εργαστήριο πάνω στην ίδια θεματική θα πραγματοποιήσει η μουσειοπαιδαγωγός Φώτω Παπαργυρούδη στο νέο κτίριο του Πολυκεντρικού Μουσείου Αιγών για το Γυμνάσιο της Βεργίνας.

Την Πέμπτη 18 Μαϊου, ημέρα του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων στις 18:00 η θεματική ξενάγηση με τίτλο «Δούλοι στην αρχαία Βέροια: από τον αποκλεισμό στην κοινωνική ένταξη» θα πραγματοποιηθεί για το ευρύ κοινό στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βέροιας από τον αρχαιολόγο Γιάννη Γραικό, ενώ το πρωί της ίδιας ημέρας δημιουργικά εργαστήρια της σύνθετης αυτής θεματικής θα πραγματοποιηθούν στο Μουσείο από την κ. Παπαργυρούδη για το Μουσικό Γυμνάσιο Βέροιας και για ομάδα προσφύγων από το Γυμνάσιο των Καβασίλων.

Το Σάββατο 20 Μαϊου, γιορτάζοντας παράλληλα την Ευρωπαϊκή Νύχτα των Μουσείων, στις 11:00 στην Παλιά Μητρόπολη Βέροιας, η αρχαιολόγος Μαρία Χειμωνοπούλου θα αφηγηθεί ακραίες «Ιστορίες ασκητισμού και αγιοσύνης», για τους σαλούς αγίους, τους στυλίτες και τους δενδρίτες ασκητές.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις των Μουσείων της Ημαθίας θα κλείσουν το Σάββατο 27 Μαΐου με μια ομιλία με τίτλο «Εξωτισμός και δούλοι στην οθωμανική Βέροια» στο αμφιθέατρο του νέου κτιρίου του Πολυκεντρικού Μουσείου Αιγών στις 20:00 από το συγγραφέα και δικηγόρο Γιώργο Λιόλιο.

Υπενθυμίζουμε πως παράλληλα με τις εκδηλώσεις του εορτασμού, στο Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας, από την Τετάρτη 17 Μαϊου και για ένα μήνα, παρουσιάζεται η περιοδική έκθεση «Εαρινές Συμφωνίες» της εικαστικού Βασιλικής Σιδηροπούλου – Καραμήτσου, με έργα που συνομιλούν με την τεχνική του Jackson Pollok, αλλά και με παραδοσιακούς δρόμους της ζωγραφικής των Σούφηδων.

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας