Βέροια Γράμματα & Τέχνες

“Η συμπεθέρα από το Περιβόλι”. Μια πετυχημένη θεατρική παράσταση από το Σύλλογο Βλάχων Βέροιας

 Δήμητρα Σμυρνή

Έχοντας την αγωνία για τη μελλοντική απώλεια της βλάχικης γλώσσας, ο Σύλλογος Βλάχων Βέροιας προσπαθεί εδώ και χρόνια να την κρατήσει με πολλούς τρόπους. Στην προσπάθειά του αυτή εντάσσεται και το ανέβασμα του έργου της Ζωής Παπαζήση-Παπαθεοδώρου «Η συμπεθέρα από το Περιβόλι» (cuscra pirvuliata).

Πρωτεργάτης στην προσπάθεια διάσωσης της γλώσσας ο γιατρός Τάκης Γεωργίου, που αυτήν τη φορά διασκεύασε το έργο, το σκηνοθέτησε και το επιμελήθηκε γενικά.

Η παράσταση δόθηκε από το Σύλλογο στο κινηματοθέατρο της Βέροιας ΣΤΑΡ και ο κόσμος  γέμισε την αίθουσα, ξέροντας πως οι προσπάθειες του Συλλόγου διακρίνονται από μεράκι και σοβαρότητα. Ανάμεσα στο κοινό και πολλοί μη Βλάχοι, που χάρηκαν την παράσταση από τη μετάφραση που ακολουθούσε σε διαφάνειες τους διαλόγους.

Το έργο γράφτηκε από τη συγγραφέα του με απλότητα και απόλυτη φυσικότητα στους διαλόγους, οι οποίοι διανθισμένοι με λεπτό χιούμορ οδήγησαν τους ηθοποιούς στο στόχο που αυτό έθετε με τη γραφή του.

Έτσι, οι ρόλοι αποδόθηκαν με την ίδια απλότητα και φυσικότητα που επιζητούσε το κείμενο, οδηγώντας το κοινό στο αβίαστο γέλιο και στη γενικότερη ευφορία.

Μια ολόκληρη εποχή ζωντάνεψε μέσα από το κείμενο, εποχή όπου ο σεβασμός στις κοινωνικές αξίες  ήταν τρόπος ζωής και καθημερινής έκφρασης.

Κλέψιμο κοπέλας από το γειτονικό χωριό, θυμός από τη μεριά των γονιών της, αλλά τελικά υποχώρηση και επίσκεψη στο σπίτι των μελλοντικών συμπεθέρων, για να συζητηθεί ο επικείμενος γάμος.

Κεράσματα, προεόρτια μέσα από τραγούδι και χορό, αλλά προπαντός ένα καθρέφτισμα των ανθρώπινων σχέσεων, όπου οι αιχμές εκατέρωθεν μεταξύ των συμπεθέρων, και ιδιαίτερα της συμπεθέρας-μάνας της νύφης, έδωσαν τη σφραγίδα του κωμικού στοιχείου, χωρίς όμως να κατεβαίνει στο επίπεδο της χοντροκομμένης φάρσας.

Απολαυστικοί στους ρόλους των δύο συμπεθέρων ο Τάκης Γεωργίου και η Ιωάννα Μπάμιατζη-Τσιαρτσιάνη, με εκφραστικότατους όλους τους υπόλοιπους, είτε έπαιζαν είτε τραγουδούσαν, είτε χόρευαν.

Έπαιξαν οι: Τάκης Γεωργίου, Φρειδερίκη Αναστασίου, Ιωάννα Μπάμιατζη-Τσιαρτσιάνη, Αδάμος Τζήμας, Τάνα Νιώπα, Μιχαέλα Πίσπα, Ανδρέας Καλαΐτζίδης, Λένα Πίσπα, Στέργιος Ντέλας, Αγορίτσα Τζήμα, Κουκουτέγου Κατερίνα, Θωμαή Αυγέρη, Λεμη Μπούρα – Γατοπούλου και Μαρία Μπούρα – Γατοπούλου.

Σκηνοθεσία – επιμέλεια παράστασης: Τάκης Γεωργίου

Συντονίστρια: Μαρία Μπαζούκη

Υπότιτλοι – μουσική επιμέλεια: Αντώνης Τούσικος

Μια παράσταση ανάλαφρη, δουλεμένη, που δικαίωσε τους στόχους των διοργανωτών της πέρα για πέρα.

Φωτογραφίες: faretra.info

banner-article

Ροη ειδήσεων