Κουζίνα Περισσότερο διαβασμένα

Στιφάδο κουνέλι στη γάστρα / απ’ την κουζίνα του Αλιθέρση

Δια χειρός Αλιθέρση

Σήμερα, που οι ρυθμοί είναι τόσο γρήγοροι και ο χρόνος λιγοστός, χρειάζονται τέτοιες λύσεις στην κουζίνα, ώστε η ενασχόλησή  μας με το φαγητό  να είναι  όσο γίνεται  πιο σύντομη,  χωρίς να κάνουμε εκπτώσεις στο αποτέλεσμα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το  «στιφάδο κουνέλι στη γάστρα».

Τα υλικά που χρειαζόμαστε.

Για 2 κιλά κουνέλι θα χρειαστούμε και 2 κιλά ξερά κρεμμύδια. Ντομάτες κατά προτίμηση φρέσκες ή ντοματοπολτός, σπόροι από μαύρο πιπέρι και λίγο μπούκοβο. Φυσικά το απαραίτητο λάδι και αλάτι. (Αυτά κατά την κρίση μας.)

Τα στάδια παρασκευής.

Αρχικά καθαρίζουμε τα ξερά κρεμμύδια και τα  τοποθετούμε στη γάστρα. Τα αλατίζουμε  και ρίχνουμε το απαραίτητο λάδι καθώς και τη ντομάτα ,αφού ήδη την έχουμε κόψει σε μικρά κομματάκια ή την έχουμε περάσει  στον τρίφτη. Προσοχή. Δεν ρίχνουμε καθόλου νερό.

Αφού σκεπάσουμε τη γάστρα  τη βάζουμε στο φούρνο  στους 180 με 200ο C περίπου για 45 λεπτά. Στη συνέχεια, αφού περάσει ο χρόνος των 45 λεπτών, τοποθετούμε στη γάστρα και το κουνέλι, το οποίο ήδη έχουμε αλατίσει, τους σπόρους μαύρου πιπεριού καθώς και λίγο μπούκοβο. Πριν ξαναβάλουμε τη γάστρα στο φούρνο, την κουνάμε λιγάκι, ώστε τα κομμάτια του κρέατος να έρθουν σε επαφή  με το λάδι και τη ντομάτα.

Η γάστρα θα χρειαστεί να μείνει άλλες δύο ώρες στο φούρνο και το  στιφάδο είναι έτοιμο.

Προαιρετικά μπορούμε να αφήσουμε το καπάκι της γάστρας για ένα μικρό χρονικό διάστημα ανοιχτό ή να τοποθετήσουμε το περιεχόμενό της σ΄ ένα ταψί και να το βάλουμε πάλι για λίγο στο φούρνο. Τότε θα πετύχουμε να μειωθούν τα υγρά και το στιφάδο να γίνει ακόμη πιο νόστιμο.

Εναλλακτικές προτάσεις. Με τον ίδιο τρόπο μπορούμε να παρασκευάσουμε στιφάδο λαγό, κόκορα ή παλιά κότα. Απλώς πρέπει να δοκιμαστεί ό χρόνος που θα χρειαστεί ανά περίπτωση!

Από την κουζίνα του Αλιθέρση.

Φωτογραφίες: faretra.info

 

banner-article

Ροη ειδήσεων