Βέροια Γράμματα & Τέχνες Περισσότερο διαβασμένα

“Ρακαμέλες”. Μια δροσερή παράσταση που άρεσε σε μικρούς και μεγάλους, δικαιώνοντας το ερασιτεχνικό θέατρο

Δήμητρα Σμυρνή

Έκπληξη ήταν για όλους, και μάλιστα πολύ ευχάριστη, η παράσταση «Ρακαμέλες»,  που ανέβασε η Θεατρική Ομάδα του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας, πραγματοποιώντας μετά από χρόνια την επανεκκίνηση της, που υπόσχεται πολλά.

Η Εύα Ιεροπούλου, που διακρίνεται για την εύστοχη και δροσερή γραφή της στο χώρο του παιδικού βιβλίου, έγραψε το  θεατρικό έργο «Ρακαμέλες» πριν από δέκα χρόνια και παίχτηκε τότε από τη θεατρική ομάδα του Ωδείου Φίλιππος.

Σήμερα, δέκα χρόνια μετά, το έργο εξακολουθεί να προκαλεί το ίδιο ενδιαφέρον στους θεατές του, καθώς κάποια πράγματα που αγγίζει το κείμενο είναι και θα είναι διαχρονικά.

Μπορεί στο κείμενο να παίζονται παιχνίδια εξουσίας και μάλιστα με τον παροδικό θρίαμβο του κακού, όπως γίνεται σ’ όλα τα παραμύθια, η επιτυχία του έργου όμως δεν εστιάζεται  στο μύθο του αλλά στον έξυπνο τρόπο με τον οποίο αυτός απευθύνεται στο θεατή.

Ωραιότατοι διάλογοι, που αποδεικνύουν μια έξοχη κατοχή της γλώσσας από τη μεριά της συγγραφέως, γλώσσας που μπορεί  να προκαλέσει αβίαστα το γέλιο, ξεκινώντας από ένα σπιρτόζο πνεύμα που ξέρει καλά την παιδική ψυχή, και προπαντός καλοστημένοι χαρακτήρες  που πείθουν με τα κωμικά χαρακτηριστικά που τους προσδίδονται.

Ένα κόσμος ανάλαφρος, φωτεινός, όπου τα ανθρώπινα ελαττώματα μεγεθύνονται χαριτωμένα, καθώς και οι ανθρώπινες αδυναμίες, προκαλώντας μια διάθεση ευφορίας σε μικρούς και μεγάλους.

Γιατί η αποψινή παράσταση που είδαμε στο Χώρο Τεχνών δόθηκε από τη Θεατρική Ομάδα του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας για το κοινό, μετά από οχτώ πετυχημένες παραστάσεις που προηγήθηκαν για τα παιδιά των σχολείων.

Συνήθως οι γονείς, όταν συνοδεύουν τα παιδιά τους σε μια παιδική παράσταση, είναι από την αρχή συμβιβασμένοι με τη σκέψη ότι αυτή απευθύνεται σε μικρούς και επομένως θα πρέπει να ξεπεράσουν το ότι δε μπορεί να προκαλέσει και στους ίδιους κάποιο ενδιαφέρον.

Στη συγκεκριμένη όμως περίπτωση, οι «Ρακαμέλες» της Ιππολύτης Μπάρκα, που τις σκηνοθέτησε, κατάφεραν όχι μόνο να προκαλέσουν το ενδιαφέρον των μεγάλων θεατών, αλλά να αποδείξουν ότι όταν πίσω από το ερασιτεχνικό θέατρο υπάρχει πάθος γι αυτό, τότε το αποτέλεσμα πολλές φορές οδηγεί στην έκπληξη!

Δεμένη παράσταση χωρίς κενά, με ηθοποιούς εκπαιδευτικούς, δασκάλους και νηπιαγωγούς του Νομού, που λειτούργησαν όλοι ανεξαιρέτως, άλλοι με μικρότερους ρόλους και άλλοι με μεγαλύτερους, με την ίδια ζωντάνια και ερμηνευτική πειστικότητα, δικαίωσε τη σκηνοθέτιδα και τις επιλογές της, οδηγώντας την σ’ ένα ιδιαίτερα πετυχημένο αποτέλεσμα.

Η μουσική του Κώστα Μπραβάκη, εναρμονισμένη με την τρυφερή διάσταση που πάντα αποπνέει ο κόσμος του παραμυθιού, απλή και εύστοχη, υπογράμμισε  το κείμενο, και τα σκηνικά και τα κοστούμια της Ιωάννας Στεφανοπούλου, λειτουργικά και με σαφή γνώση του αντικειμένου, ολοκλήρωσαν την επιτυχία της παράστασης που καταχειροκροτήθηκε.

Ιδιαίτερη νότα, που πρόσθεσε τη γοητεία της ζωντανής μουσικής, η παρουσία της  Χορωδίας « Filippos Glee» του Ωδείου Φίλιππος υπό τη διεύθυνση της Νεφέλης Μπραβάκη, και διδασκαλία τραγουδιών από την ίδια.

Οι μαθητές των δημοτικών σχολείων και των νηπιαγωγείων που συμμετείχαν, εξαιρετικοί, και με το κέρδος μιας παράστασης, όπου παίζαν μαζί με τους δασκάλους τους.

Καθοριστική η βοήθεια του ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας που παραχώρησε κοστούμια και σκηνικά αντικείμενα.

Έπαιξαν , με τη σειρά  που εμφανίστηκαν, οι:

Κουτσομπόλα 1: Αγορίτσα Τζίμα
Κουτσομπόλα 2: Θωμαή Αυγέρη
Κουτσομπόλα 3: Χάιδω Μελιοπούλου
Υπασπιστής : Κατερίνα Ζιαμπούλη
Μάγισσα: Κατερίνα Κουκουτέγου
Κακούλα : Μαρία Αυγέρη
Ρούλης : Ρένα Μουταφίδου
Βασιλιάς: Κλήμης Παπαδόπουλος
Φίλιππος: Γρηγόρης Μασάδης
Σκύλος: Εύη Σίμου. Νικόλαος Χαλκίδης, Μιχάλης Μουταφίδης, Ευριπίδης Αθανασιάδης
Γιατρός Γουρουνάκης: Κυριάκος Αθανασιάδης
Κοτούλα Γραμματέας : Αναστασία Πίτση
Αρχιμουσικός: Έλενα Μπαμπίνα
1ος Μουσικός ( Σοφία Λόρεν): Φανή Παυλίδου
2ος Μουσικός ( Ολί Ολά): Αναστασία Πίτση
3ος Μουσικός ( Αλεχάνδρα Πινέδα): Αναστασία Πίτση
4ος Μουσικός ( Μήτσος Βαρύμαγκας): Βιβή Γρηγοριάδου
5ος Μουσικός ( Αριάδνη): Βάνα Σκηπητάρη

Πιάνο- διεύθυνση χορωδίας : Νεφέλη Μπραβάκη
Σαξόφωνο: Κωστής Ρώσσος

Χoρογραφίες: Έλενα Μπαμπίνα
Φωτισμοί: Αντώνης Στεφανόπουλος-Παναγιώτης Πελαλίδης
Ηχοληψία: Γιώργος Ανδρεόπουλος
Μακιγιάζ: Κλειώ Χατζοπούλου
Κομμώσεις: Κατερίνα Παπαδοπούλου
Κατασκευή σκηνικών: Θωμάς Λιόλιος
Φροντιστηριακό υλικό: ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας
Κοστούμια: Θεατρική Ομάδα Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΠΕ Ημαθίας & βεστιάριο ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας.
Σχεδιασμός αφίσας-προγράμματος: Κώστας Δροσουλάκης.

Περιμένουμε την επόμενη δουλειά της Θεατρικής Ομάδας Εκπαιδευτικών με τη σιγουριά ότι θα είναι ανάλογης επιτυχίας.

Φωτογραφίες: faretra.info

banner-article

Ροη ειδήσεων