Σχόλια

Αλιάκμονας, περιοχή natura – Πολιτισμός μηδέν!

Παίρνοντας την αριστερή όχθη του Αλιάκμονα και πηγαίνοντας προς τον Υδροηλεκτρικό Σταθμό, δεν μπορείς να μη σταματήσεις για να θαυμάσεις τη φύση, καθώς η Άνοιξη παίζει με τα χρώματα και με το φως, πλάθοντας εικόνες λαμπερές πλάι στο ποτάμι.

Σταθμός ένα από τα κιόσκια του δρόμου. Το ξύλο των κατασκευών, αρμονικά δεμένο με το τοπίο. Κι ενώ κατεβαίνεις από το αυτοκίνητο για να θαυμάσεις την απέναντι όχθη με το Μοναστήρι της Καλλίπετρας και προπαντός τα νερά του ποταμού ν’ αστράφτουν κάτω από το μεσημεριανό ήλιο, στα πόδια σου αμέτρητα σκουπίδια σε επαναφέρουν στη θλιβερή ελληνική πραγματικότητα.

Αναζητάς γρήγορα κάποιον κάδο σκουπιδιών, με τη σιγουριά πως δεν υπάρχει, γι αυτό και  συμβαίνουν οι βαρβαρισμοί που είδες. Και όμως υπάρχει, με μεγάλη χωρητικότητα, και μάλιστα πάνω του δεσπόζει –τι τραγική ειρωνεία-  επιγραφή με τη φράση «Περιοχή natura – διατηρείτε τη φύση καθαρή».

Ξανασκέφτεσαι μετά την ψυχρολουσία αν κάτι τέτοιο μπορούσε να συμβεί σε οποιαδήποτε περιοχή της Ευρώπης και η απάντηση έρχεται αυτόματα μέσα σου αρνητική.

Είμαστε, λοιπόν, Ευρωπαίοι; Και γιατί είμαστε, επειδή έχουμε το ίδιο νόμισμα ή μήπως επειδή η αίγλη της Εσπερίας μάς προκαλεί φόβο και θαυμασμό οδηγώντας μας μέχρι την οσφυοκαμψία;

Περιοχές natura έχουμε πολλές στον τόπο μας, λαμπρού κάλλους, από πολιτισμό όμως, απ’ αυτόν που φαίνεται στην καθημερινή συμπεριφορά, δεν πάμε  καλά!

Far

Φωτογραφίες: faretra.info

 

banner-article

Ροη ειδήσεων