Αγροτικά Πολιτική

“Όχι στη συγκέντρωση της γης στα χέρια των λίγων. Συντονισμός – συμμετοχή – δράση!” Συνέντευξη τύπου της Τ.Ο Ημαθίας του ΚΚΕ για την Αγροτική Πολιτική

Δήμητρα Σμυρνή

Στα πλαίσια της ενημέρωσης του κόσμου για τις θέσεις του ΚΚΕ πάνω στο θέμα της Αγροτικής Πολιτικής, μετά το 20ο Συνέδριο του Κόμματος, η Τ.Ο Ημαθίας του ΚΚΕ παρουσίασε τις συγκεκριμένες θέσεις σε συνέντευξη τύπου που έδωσε το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Ρίζος Μαρούδας.

Με παρούσα τη Γραμματέα της Τ.Ο Μαίρη Παπαδοπούλου, ο Ρίζος Μαρούδας παρουσίασε τις θέσεις, απαντώντας στη συνέχεια σε σχετικές ερωτήσεις.

«Οι αποφάσεις του Συνεδρίου εκφράζουν τα συμφέροντα και τις ελπίδες όχι μόνο των αγροτών αλλά και όλων των λαϊκών στρωμάτων κι ένα πιο ισχυρό ΚΚΕ θα μπορέσει να βοηθήσει στην ανασυγκρότηση του λαϊκού κινήματος. Η συμμαχία των αγροτών των εργαζόμενων και των αυτοαπασχολούμενων είναι ο μόνος τρόπος.

Ξέρουμε ότι τα προβλήματα των αγροτών θα οξυνθούν ακόμη περισσότερο, αυτό όμως δε μας πτοεί, γιατί θα βάλουμε φρένο σ’ αυτήν την πολιτική.

Οι αποφάσεις της Κυβέρνησης, που θίγουν όχι μόνο τους αγρότες αλλά όλους, αποτελούν στην ουσία ένα τέταρτο μνημόνιο.

Καλούμε τον ελληνικό λαό να πάρει τη σωτηρία στα χέρια του, μέσα από την οργάνωσή του και ισχυροποίηση του ΚΚΕ.

Κάνουμε μια περιοδεία στην περιοχή σας που διακρίνεται για το δυναμισμό της στον αγροτικό τομέα. Ήμασταν στο Καμποχώρι και στη Μελίκη και θα συνεχίσουμε με Μακροχώρι και Επισκοπή.

Χρειάζεται συντονισμός, συμμετοχή, δράση. Ξέρουμε ότι υπάρχει απογοήτευση στον κόσμο. Πρέπει όμως να υπάρξει η συνειδητοποίηση ότι μόνο η σύγκρουση και η ανατροπή θα οδηγήσουν στη λύση» είπε ο ομιλητής.

Σε ερωτήσεις σχετικές με την Kοινή Aγροτική Πολιτική, τη λεγόμενη ΚΑΠ, και τις επιπτώσεις της, με την αποδυνάμωση σταδιακά των αγώνων των αγροτών, τις πιθανές υποσχέσεις από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στους αγρότες αν γίνει κυβέρνηση, το χαμηλό εκλογικό ποσοστό του ΚΚΕ παρά τις συνθήκες που θα ευνοούσαν το αντίθετο, την αποδέσμευση της χώρας από την ΕΕ και τη συσχέτιση μιας τέτοιας εξόδου μόνο με τη Λαϊκή Εξουσία, που το ΚΚΕ θεωρεί μοναδική λύση, δόθηκαν απαντήσεις όπως:

Για την Κοινή Αγροτική Πολιτική: « Η Πολιτική που θα εφαρμοστεί αυτήν τη φορά θα είναι χειρότερη από κάθε προηγούμενη. Θέλουν να κάνουν τους αγρότες συνενόχους τους. Θα μειωθούν σταδιακά οι επιδοτήσεις και θα μπουν νέοι φραγμοί στην παραγωγή. Η φορολογία θα φτάσει το 65-70%. Ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης είναι η πάλη. Η δημιουργία ομοσπονδιών θα οδηγήσει σε καλύτερα αποτελέσματα.

Για τη σταδιακή αποδυνάμωση των αγώνων των αγροτών: Υπάρχουν ιδιομορφίες στο αγροτικό κίνημα. Υπάρχει δράση όλη τη χρονιά κορυφώνεται όμως με τα μπλόκα. Πρέπει να προσέξουμε την κοινή δράση. Οι αγρότες μόνοι δεν μπορούν.

Επίσης πρέπει να καταλάβουν ότι οι επιδοτήσεις δεν δίνονται στην ουσία σ’ αυτούς αλλά στους βιομήχανους. Πρέπει να υπάρξει κεντρικός σχεδιασμός κι αυτό θα γίνει με το κρατικό εμπόριο μόνο μέσα από τη Λαϊκή Εξουσία.

Για τις υποσχέσεις Μητσοτάκη: Όσο δε σπάνε τα δεσμά με την ΕΕ δεν μπορούν να υποσχεθούν τίποτα. Η ΝΔ αναφέρεται σε λεπτομέρειες και όχι σε βασικά θέματα. Πρέπει να απαντήσει ο Μητσοτάκης αν θα σχίσει τα μνημόνια. Το πιο επικίνδυνο είναι η συγκέντρωση της γης στα χέρια των λίγων. Πρέπει να αγωνιστούν όλοι οι αγρότες μαζί μας σ’ όποιο κόμμα κι αν ανήκουν.

Για το χαμηλό εκλογικό ποσοστό του ΚΚΕ: Το κύρος του ΚΚΕ δεν αντικατοπτρίζεται στο αποτέλεσμα. Υπάρχουν πελατειακές σχέσεις που δεσμεύουν τον κόσμο, που δέχεται κι έναν τηλεοπτικό βομβαρδισμό. Μας εμπιστεύονται αλλά δεν μας ακολουθούν, γιατί δεν πείθονται με τη Λαϊκή Εξουσία.

Ο λαός πρέπει να βγάλει τα συμπεράσματά του. Γιατί πότε και πού πέτυχε για το λαό ο Καπιταλισμός; Η μόνη λύση είναι η ανατροπή! Δεν είμαστε ανεδαφικοί. Ούτε βέβαια ήταν ρεαλιστές όσοι αγωνίστηκαν από τις Θερμοπύλες μέχρι τον Κολοκοτρώνη…

Για την έξοδο από την ΕΕ χωρίς Λαϊκή Εξουσία: Δεν υπάρχουν εδώ πρωτεύοντα και δευτερεύοντα. Δε γίνεται αποδέσμευση χωρίς Λαϊκή Εξουσία! Δεν υπάρχει καμιά λύση χωρίς αλλαγή του συστήματος. Ο πρώτος στόχος για μας είναι πάντα η Λαϊκή εξουσία» κατέληξε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ.

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας