Απόψεις Ταξίδια

“Το στοίχημα της τουριστικής ανάπτυξης στην Ημαθία” γράφει ο Παύλος Παρασκευαΐδης

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθούμε τις άοκνες προσπάθειες τόσο των Δήμων Βέροιας και Νάουσας όσο και του Τουριστικού Ομίλου Βέροιας για την τουριστική προβολή της περιοχής μας. Αναμφισβήτητα στο πλαίσιο της οικονομικής κρίσης των τελευταίων ετών, με απότοκο την ασφυκτική συρρίκνωση της τοπικής οικονομίας, η τουριστική ανάπτυξη φαντάζει ως το κατάλληλο και ενδεδειγμένο ιαματικό μέσο. Οι προσπάθειες των Φορέων αυτών είναι αξιόλογες κι αν ληφθεί υπόψη πως γίνονται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο περιοριστικής δημοσιονομικής πολιτικής οφείλουμε να εκφράσουμε το σεβασμό μας προς κάθε τέτοια ενέργεια.

Ωστόσο, η τοπική τουριστική ανάπτυξη δεν είναι υπόθεση που περικλείεται στα στενά όρια του κάθε Δήμου ή του κάθε εθελοντικού οργανισμού. Το τουριστικό προϊόν είναι εκ φύσεως σύνθετο, αποτελούμενο από επιμέρους υπηρεσίες και προϊόντα τα οποία το συνθέτουν (μεταφορά, εστίαση, διανυκτέρευση, διασκέδαση, τοπική πολιτισμική παράδοση, φυσικό και αστικό περιβάλλον, τοπικά αγροτικά προϊόντα κ.ά.). Ως εκ τούτου, ακόμα κι αν κάποιος Φορέας ή Οργανισμός είναι σε θέση να παρουσιάσει εξαιρετικές ικανότητες στον τουριστικό σχεδιασμό, η ποιότητα του τελικού τουριστικού προϊόντος δεν δύναται να εγγυηθεί μονομερώς.

Επομένως, είναι εύλογο η θεματική της συζήτησης να μεταφερθεί από την τουριστική ανάπτυξη της Βέροιας ή της Νάουσας, στην ευρύτερη τουριστική ανάπτυξη της Ημαθίας. Προς τούτο απαιτούνται συνέργειες μεταξύ των εμπλεκομένων Φορέων (δημοτικών, εθελοντικών, ιδιωτικών, δημοσίων), ώστε να αποκτήσει μια άλλη δυναμική η υπόθεση του τουρισμού.

Αρχικά το στοίχημα είναι να κερδηθεί η μία και μοναδική διανυκτέρευση, τόσο των ημεδαπών όσο και των αλλοδαπών τουριστών. Φαίνεται πως δεν είναι εύκολη υπόθεση το να πραγματωθεί αυτό στο πλαίσιο του κάθε Δήμου χωριστά. Ας υποθέσουμε πως κάποιος επισκέπτης ήρθε στην πόλη της Βέροιας, επισκέφθηκε τα μουσεία της, ορισμένες βυζαντινές εκκλησίες, εν συνεχεία γευμάτισε σε κάποιο εστιατόριο κι έπειτα περπάτησε στα σοκάκια της πόλης. Ήρθε η ώρα να αναχωρήσει. Να διανυκτερεύσει, για να δει τί ακριβώς την επομένη; Το ίδιο αφορά και την πόλη της Νάουσας.

Τίθεται επομένως το ερώτημα πώς μπορούμε να κρατήσουμε το ενδιαφέρον των τουριστών και να τους δοθεί το κίνητρο της μίας διανυκτέρευσης στην Ημαθία, είτε εδρεύουν στη Θεσσαλονίκη, είτε συνδυάζουν την επίσκεψη στην Ημαθία με διακοπές σε άλλους παράκτιους ή νησιωτικούς προορισμούς.

Μια περιήγηση στην ιστορία της περιοχής επί παραδείγματι, προσφερόμενη ως τουριστικό πακέτο, θα άλλαζε αυτήν την κατάσταση: Αν λόγου χάρη με ένα ενιαίο εισιτήριο ο τουρίστας δύναται να επισκεφθεί τους βασιλικούς τάφους και το νέο μουσείο της Βεργίνας, καθώς και τα μουσεία της Βέροιας, τη Σχολή του Αριστοτέλους στη Μίεζα και τον Μακεδονικό Τάφο του Λύσωνος και Καλλικλέους συνοδεία ξεναγού τη μία ημέρα (πακέτο που δύναται να εμπλουτιστεί και με τα αξιοθέατα της Πέλλας) και την επομένη μία ακόμη περιήγηση στις βυζαντινές εκκλησίες της Βέροιας και στο Βήμα του Αποστόλου Παύλου, ίσως να αξίζει να διανυκτερεύσει.

Οι ιδέες δεν σταματούν εδώ, ας μην ξεχνάμε τις ανθισμένες ροδακινιές του κάμπου και τους δρόμους του κρασιού στην περιοχή της Νάουσας σε συνδυασμό με την ισχυροποίηση της παρουσίας του ξινόμαυρου διεθνώς.

Θα επιστρέψω και πάλι στις αξιέπαινες προσπάθειες τόσο των Δήμων όσο και του ΤΟΒ που προανέφερα, διότι η τουριστική ανάπτυξη δεν είναι στοίχημα που κερδίζεται βραχυχρόνια, αλλά τα καρποφόρα αποτελέσματά της θα πρέπει να αναζητηθούν σε βάθος χρόνου.

Εκείνο που προέχει είναι η συνεργασία των εμπλεκομένων Φορέων, όπου πέρα από τους προαναφερθέντες είναι και η Αρχαιολογική Υπηρεσία, οι ξενοδόχοι, τα ταξιδιωτικά πρακτορεία, καθώς και τοπικές επιχειρήσεις εστίασης και διασκέδασης, ώστε να διαμορφωθεί ένα ποιοτικό τουριστικό προϊόν. Ειδάλλως θα συνεχίζουμε να βλέπουμε το φαινόμενο των τουριστικών λεωφορείων που καταφθάνουν εκ Θεσσαλονίκης στη Βεργίνα, επισκέπτονται τους βασιλικούς τάφους κι έπειτα επιστρέφουν στην συμπρωτεύουσα, με τα υπόλοιπα αξιοθέατα και μνημεία της Ημαθίας να παραμένουν άπραγοι θεατές.

Σημείωση Φαρέτρας: Ο Παύλος Παρασκευαΐδης είναι εκπαιδευτικός -οικονομολόγος

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας