Κόσμος

Δεκάδες τα θύματα από την έκρηξη στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης

Δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν από την έκρηξη που σημειώθηκε σε ένα βαγόνι συρμού του μετρό της Αγίας Πετρούπολης, για την οποία οι ρωσικές αρχές δεν αποκλείουν να επρόκειτο για τρομοκρατική ενέργεια.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, που βρισκόταν στην Αγία Πετρούπολη για το 4ο φόρουμ περιφερειακών μέσων ενημέρωσης και για μια προγραμματισμένη συνάντηση με τον πρόεδρο της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο, εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στους συγγενείς των θυμάτων. “Δυστυχώς θα ξεκινήσουμε αυτήν τη συνάντησή μας με αυτό το τραγικό γεγονός. Τα αίτια δεν είναι ακόμη γνωστά και είναι ακόμη πολύ νωρίς για να πούμε οτιδήποτε, θα τα καθορίσει η έρευνα”, είπε ο Πούτιν στην αρχή των συνομιλιών του με τον Λουκασένκο.

“Ασφαλώς εξετάζουμε όλες τις πιθανότητες: να επρόκειτο για δυστύχημα, για εγκληματική ενέργεια και, κυρίως, για τρομοκρατική επίθεση”, πρόσθεσε.

“Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 50 τραυματίστηκαν” ανέφερε εξάλλου στο πρακτορείο Interfax μια πηγή του υπουργείου αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών. Μια ανώνυμη πηγή είπε εξάλλου στο πρακτορείο ότι η έκρηξη οφείλεται σε βόμβα που φαίνεται ότι ήταν γεμάτη με καρφιά. Τουλάχιστον 22 από τους τραυματίες έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία για νοσηλεία, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του κυβερνήτη της πόλης.

Όλοι οι σταθμοί του μετρό της πόλης έκλεισαν. Ταυτόχρονα, ελήφθησαν μέτρα και στο μετρό της Μόσχας, για την περίπτωση που εκδηλωνόταν επίθεση και στην πρωτεύουσα.

Όπως διαπιστώθηκε, η έκρηξη σημειώθηκε σε έναν συρμό τη στιγμή που βρισκόταν ανάμεσα σε δύο σταθμούς, τον Σέναγια Πλόσαντ και εκείνον του Τεχνολογικού Ινστιτούτου, στα νοτιοδυτικά της πόλης. Εμπειρογνώμονες έχουν σταλεί επιτόπου για να συγκεντρώσουν τα πρώτα στοιχεία για την έρευνα, ανακοίνωσε η εισαγγελία της Αγίας Πετρούπολης.

Άλλη πηγή των δυνάμεων ασφαλείας, την οποία επικαλείται το πρακτορείο Ria Novosti, έκανε λόγο για αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό χαμηλής ισχύος.

Οι πρώτες εικόνες που μετέδωσαν τα ρωσικά τηλεοπτικά κανάλια και αναρτήθηκαν σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν έναν κατεστραμμένο συρμό και πολλούς επιβάτες να προσπαθούν να ανασύρουν νεκρούς και τραυματίες από τα συντρίμμια, μέσα σε ένα σύννεφο καπνού. Άλλοι διακρίνονται να τρέχουν για να γλιτώσουν και κάποιοι ουρλιάζουν ή καλύπτουν το πρόσωπό τους με τα χέρια τους.

Το Ισλαμικό Κράτος είχε ζητήσει από τους υποστηρικτές του να πλήξουν τη Ρωσία, όταν ξεκίνησε η ρωσική επέμβαση στη Συρία, τον Σεπτέμβριο του 2015. Τα τελευταία δύο χρόνια έχουν σημειωθεί πολλές επιθέσεις σε ρωσικό έδαφος, όμως σχεδόν όλες έγιναν στις ασταθείς δημοκρατίες του Καυκάσου. Οι ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας έχουν ανακοινώσει κατ’ επανάληψη ότι έχουν εξαρθρώσει τζιχαντιστικούς πυρήνες που σκόπευαν να πλήξουν τη Μόσχα ή την Αγία Πετρούπολη.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι παρακολουθεί την κατάσταση στην Αγία Πετρούπολη μετά την έκρηξη στο μετρό, αλλά δεν έχει ακόμη πληροφορίες για την ύπαρξη Αμερικανών μεταξύ των θυμάτων.

Τα συλλυπητήριά τους στη Μόσχα εξέφρασαν η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι και ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον.

«Η έκρηξη στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης συνιστά τρομοκρατική επίθεση», δήλωσε πριν από λίγο στα ρωσικά ΜΜΕ εκπρόσωπος του Ρώσου Γενικού Εισαγγελέα.

Η Εισαγγελία της Αγίας Πετρούπολης έδωσε εντολή να αρχίσουν οι σχετικές έρευνες, ενώ κινητοποιήθηκαν όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εκτάκτων Αναγκών όπως προβλέπεται σε παρόμοιες περιπτώσεις.

Για την διακομιδή των τραυματιών χρησιμοποιούνται ελικόπτερα, σύμφωνα με το πρακτορείο Tass, ενώ σύμφωνα με το Interfax 17 ασθενοφόρα βρίσκονται στο σημείο για την περίθαλψη των τραυματιών. Όπως μετέδωσε μάλιστα από τον τόπο της τραγωδίας ο τοπικός ανταποκριτής του πρακτορείου Tass, ένα ελικόπτερο μετέφερε τραυματίες από την στάση του μετρό «Τεχνολογογκίτσεσκι Ινστιτούτ», ενώ το δεύτερο κατευθύνεται στην στάση «Σαντόβαγια».

 topontiki.gr

banner-article

Ροη ειδήσεων