Νάουσα Παιδεία

Εργατικό Κέντρο Νάουσας: Η αλήθεια για το “μεταλυκειακό έτος μαθητείας” στα ΕΠΑΛ

Η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ όπως και οι προηγούμενες, πιστή στις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στις επιδιώξεις των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, ψήφισε και υλοποιεί κατά γράμμα το 3ο μνημόνιο, όπου για πρώτη φορά αναφέρονται αλλαγές στην παιδεία και με βασική προτεραιότητα τα ΕΠΑΛ.

Τι είναι το «Μεταλυκειακό Έτος – Τάξη Μαθητείας»;

Η κυβέρνηση των προηγούμενο μήνα εγκαινίασε την «τάξη μαθητείας». Η τάξη μαθητείας είναι πρόγραμμα που απευθύνεται σε απόφοιτους των ΕΠΑΛ. Έχει διάρκεια 9 μήνες όπου ο μαθητευόμενος θα δουλεύει 4 μέρες την εβδομάδα και θα είναι 1 μέρα στο σχολείο. Μέσα από εξετάσεις θα μπορεί ο μαθητευόμενος να πάρει πτυχίο ειδικότητας επιπέδου 5. Το έτος μαθητείας είναι προαιρετικό, αλλά οι μαθητές που θα τελειώνουν τις 3 τάξεις του ΕΠΑΛ ουσιαστικά θα παίρνουν ένα πτυχίο χωρίς αντίκρισμα.

Επιπλέον η «τάξη μαθητείας» είναι ευκαιρία! Όχι για εσένα αλλά για τον εργοδότη σου, καθώς ο μαθητευόμενος θα παίρνει 269€ το μήνα, δηλαδή αρκετά λιγότερα και από τον κατώτατο μισθό, όπου και πάνω από το μισό αυτού θα είναι επιδοτούμενο από το κράτος. Είναι λοιπόν ξεκάθαρο ότι η μαθητεία αποτελεί ουσιαστικά επιδότηση εργοδοτών που τους εξασφαλίζει πάμφθηνους εργαζόμενους.

Με την «τάξη μαθητείας» αναβαθμίζεται η επαγγελματική εκπαίδευση;

Τα ΕΠΑΛ εξακολουθούν να αντιμετωπίζονται ως σχολεία β’ κατηγορίας. Στον 21ο αιώνα όπου η ανθρωπότητα έχει φτάσει την επιστήμη και την τεχνολογία σε πρωτοφανή επίπεδα, στους μαθητές των ΕΠΑΛ δίνονται δεξιότητες με ημερομηνίες λήξης. Αν τους ενδιέφερε ο μαθητής του ΕΠΑΛ να μάθει την τέχνη του τότε θα υπήρχαν εργαστήρια όπου θα εξασκούσες την τέχνη σου μέσα στην εκπαιδευτική διαδικασία. Το μόνο που θέλουν από εσένα είναι να γίνεις φθηνός εργάτης, που θα δουλεύει λίγο και μετά θα βρίσκεται άνεργος.

Καμία αναμονή! Είσαι ο αυριανός εργάτης! Οργανώσου! Πάλεψε!

Είναι ανάγκη να παλέψεις για σχολείο και ζωή με δικαιώματα. Έλα γνώρισε το ΕΚΝ, γνώρισε το σωματείο σου. Είσαι ο αυριανός εργαζόμενος, πρέπει να ξέρεις τι θα συναντήσεις αύριο στη δουλειά σου, να μάθεις να παλεύεις για τις σύγχρονες ανάγκες σου και όχι να σκύβεις το κεφάλι. Αυτό είναι το καλύτερο μάθημα!

Μάρτης, 2017

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας