Γράμματα & Τέχνες Ρεπορτάζ

Μέρα της Ποίησης στο Πλατύ με Ηλία Τσέχο – “Γεια και χαρά Ποίηση και Άνοιξη!”

Δήμητρα Σμυρνή

«Γεια και χαρά Ποίηση και Άνοιξη» αναφώνησε με τον πληθωρικό του λόγο και το πλατύ του χαμόγελο ο ποιητής Ηλίας Τσέχος, καλεσμένος στο Πλατύ από το Σύλλογο Ποντίων «Οι Κομνηνοί», για να γιορτάσουν μαζί του την Παγκόσμια Μέρα της Ποίησης.

«Οι Κομνηνοί» αφιέρωσαν τη χθεσινή μέρα στην Ποίηση, πιστεύοντας, όπως είπε ο πρόεδρός τους, Μάκης Φιλιππόπουλος, πως η Ποίηση βοηθά μια κοινωνία να βρει την ταυτότητά της.

«Δεν υπάρχει Τέχνη χωρίς Ποίηση» είπε. «Σήμερα φιλοξενούμε τον ποιητή Ηλία Τσέχο και μέσα από τη δική του ματιά βλέπουμε την ίδια την Ποίηση. Την Ποίησή του θα ζωντανέψουν οι φίλοι του, μιλώντας γι αυτήν και διαβάζοντας ποιήματά του. Θα μιλήσουν ο Σίμος Ανδρονίδης, υποψήφιος διδάκτορας του ΑΠΘ και μελετητής της ποίησης, ο Κων/νος Τέλιος, υπεύθυνος των εκδόσεων ‘Τύρφη’, η ποιήτρια Αθηνά Ξανθίδου και ο εκπαιδευτικός και ποιητής  Παύλος Παρασκευαΐδης.»

Για τον Ηλία Τσέχο είπαν:

Σίμος Ανδρονίδης: (…) Το εύρος της ποίησής του εκτείνεται πέρα από τα σύνορα του τόπου του. Λιτός και αφαιρετικός ανατέμνει τη μνήμη(…) Παραδίδει τις δικές του αλήθειες, μεταφέροντας το βάρος των αντιθέσεων(..) Καυστικός, γήινος και ανατρεπτικός, γράφει μια ποίηση που συμβολίζει το αύριο(…)

Κων/νος Τέλιος: (…) Είναι γενναίος, γιατί διαθέτει τον παλιό ανδρισμό, αφού λέει τα πράγματα με τ’ όνομά τους. Είναι ειλικρινής και αυτοσαρκαστικός(…) Ο ποιητής είναι ένας πολεμιστής κι ο Τσέχος είναι ακρίτας(…) Η Ποίηση ξεκινά εκεί που τελειώνει η ανεντιμότητα κι ο ποιητής αυτοπεριγράφεται λέγοντας «Προσπαθούμε να φέρουμε ένα μικρό φως στο σκοτάδι».

Αθηνά Ξανθίδου: Οι κερασιές ανθίζουν και ανθίζουν με τον Ηλία Τσέχο(…) Λόγος βαρύς, ανατρεπτικός, σαρκαστικός, ωκεανίζει τη σταγόνα και σταγονοποιεί τον ωκεανό(…) Ο Τσέχος βιώνει την αποκάλυψη των λέξεων στην πραγματική τους υπόσταση.

Παύλος Παρασκευαΐδης: Λιγόλογος ο Παρασκευαΐδης προτίμησε, χαρακτηρίζοντας εύστοχα τον ποιητή «αιώνιο παιδί», να μιλήσει για την ποίησή του διαβάζοντας αντιπροσωπευτικά του ποιήματα.

Ο Ηλίας Τσέχος ευχαριστώντας αρχικά τους «Κομνηνούς» και τους παρουσιαστές του, αιφνιδίασε με τα λόγια του και τους στίχους του, που έκρυβαν πίκρα και σαρκασμό για το σήμερα που ζούμε, αλλά και απέραντη αγάπη για τον Πόντο λέγοντας:

(…)Είμαστε η γενιά που αγωνίστηκε να υπάρξουν τόσοι αγράμματοι γύρω μας(…) Ο πολιτισμός του Πόντου είναι ένας απέραντος κόσμος, το ίδιο και η γλώσσα του. Γλώσσα μεστή(…) Ζούμε το δράμα μιας κρίσης. «Ρίξτε φωτιά στα μνημόνια». «Τόσα κακά σπουδαγμένα φοράμε»(…)

Μετά την προσφορά των δώρων, με τα οποία οι «Κομνηνοί» τίμησαν τον ποιητή και τους φίλους του, πάντα με φόντο την ελληνική σημαία και το λάβαρο του Συλλόγου, ανέβηκαν πάνω οι οργανοπαίχτες, λύρα και νταούλια, και ο κόσμος πέρασε γρήγορα από την ποίηση στο κρασί και το χορό.

Μια βραδιά ποίησης, ή καλύτερα μια «Βραδιά Τσέχου», με τη λαϊκότητα και τη γνησιότητα που χαρακτηρίζει τον ίδιο αλλά και τους οικοδεσπότες του.

Φωτογραφίες: faretra.info

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας