Κοινωνία

Για την πανελλαδική συγκέντρωση διαμαρτυρίας του προσωπικού των Σωμάτων Ασφαλείας στην Αθήνα

Για την Τετάρτη 22 Φλεβάρη, στις 17.00, οι Ομοσπονδίες των εν ενεργεία αστυνομικών, πυροσβεστών, λιμενικών έχουν εξαγγείλει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Συντάγματος.

Η πανελλαδική συγκέντρωση διαμαρτυρίας σκοπό έχει να προβάλει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας (ΣΑ), όπως και όλος ο λαός, από την εφαρμογή των αντιλαϊκών πολιτικών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, αλλά και των προηγούμενων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Στη συγκέντρωση έχουν δηλώσει συμμετοχή και Ενώσεις αποστράτων από τα αντίστοιχα Σώματα Ασφάλειας. Επίσης, θα συμμετάσχουν η Κίνηση για την Εθνική Αμυνα (ΚΕΘΑ), η «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών» (ΕΑΚΠ), η Πανελλήνια Ενωση Αποστράτων Πυροσβεστικού Σώματος (ΠΕΑΠΣ), καθώς και η Πρωτοβουλία Αποστράτων για την Κοινωνική Ασφάλιση, που συγκροτείται από απόστρατους των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Η συγκέντρωση έχει εξαγγελθεί σε περίοδο όπου η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ συζητάει με το κουαρτέτο τα νέα αντιλαϊκά μέτρα, που θα υλοποιηθούν μετά το έτος 2018. Το νέο πακέτο θα έρθει να κολλήσει μαζί με όλα τα προηγούμενα πακέτα των μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων, των κυβερνήσεων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Πρόκειται για νέα δυσβάσταχτα αντιλαϊκά μέτρα για όλο το λαό. Το ύψος τους υπολογίζεται πάνω από 3,6 δισ. ευρώ. Θα περιλαμβάνει μέτρα για παραπέρα ενίσχυση της φοροληστείας για τη λαϊκή οικογένεια, αλλά και μέτρα για παραπέρα μείωση συντάξεων.

Το προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας έχει δεχτεί τις συνέπειες των μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων. Διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις επιδίωξαν να εφησυχάσουν το προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας. Του υποσχέθηκαν ότι θα εξαιρεθεί από τα αντιλαϊκά μέτρα. Η πραγματικότητα έδειξε το ακριβώς αντίθετο. Εγιναν μεγάλες μειώσεις, πάνω από 40%, σε μισθούς, συντάξεις, κατάργηση 13ου και 14ου μισθού και σύνταξης, μείωση στο εφάπαξ, οικονομική συμμετοχή στην παροχή κοινωνικών υπηρεσιών.

Το αποτέλεσμα είναι γνωστό αφού με το 3ομνημόνιο ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, που στήριξαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι όχι μόνο δεν αποκαταστάθηκαν οι μισθοί και οι συντάξεις αλλά επιβλήθηκαν νέες μειώσεις μέσω αύξησης κρατήσεων, του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, του ΕΝΦΙΑ κ.λπ. Ολα αυτά έρχονται να προστεθούν στις πολιτικές των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, οι οποίες προ κρίσης λεηλάτησαν την περιουσία των ασφαλιστικών ταμείων και τζογάρισαν τα αποθεματικά τους, αρχικά στο χρηματιστήριο, χαρίζοντας εκατομμύρια ευρώ στο κεφάλαιο και στη συνέχεια με αφορμή την καπιταλιστική κρίση, λεηλάτησαν εκ νέου τα αποθεματικά με το PSI.

Η προηγούμενη αντιλαϊκή δικομματική κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ ψήφισε το νόμο 4281/14, με πρόθεση τα όποια αποθεματικά έχουν μείνει στα ασφαλιστικά ταμεία μετά και το «κούρεμα» από το PSI, να παραδοθούν στους τραπεζίτες, με την ιδιωτικοποίηση – εμπορευματοποίηση των συντάξεων και των παροχών.

Είχαν επισημανθεί οι κίνδυνοι που ελλόχευαν με την αποδοχή και τη συμμετοχή του προσωπικού των Σωμάτων Ασφαλείας στους «κοινωνικούς διαλόγους», την αποδοχή των αντιασφαλιστικών αναλογιστικών μελετών που αξιοποιήθηκαν για το παραπέρα πετσόκομμα των μισθών και των συντάξεων με πρόθεση να καταστήσουν το προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας συμμέτοχο στην εφαρμογή τους και την παραπέρα ληστεία των αποθεματικών των Ταμείων, που έχουν απομείνει, από τους τραπεζίτες και τις ασφαλιστικές εταιρείες.

Οι θέσεις του ΚΚΕ

Στις σημερινές συνθήκες μόνο το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας έχει ξεκάθαρη τοποθέτηση και δεν ταυτίζει το προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας με τον κατασταλτικό προσανατολισμό που έχουν.

Παίρνει υπόψη του ότι το προσωπικό τους δέχεται τις συνέπειες, όπως και όλος ο λαός, από την εφαρμογή των αντιλαϊκών πολιτικών και μέτρων της κυβέρνησης. Υποστηρίζουμε ότι έχει κάθε δικαίωμα να διεκδικήσει τη λύση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι οικογένειές τους, ως συνέπεια των αντιλαϊκών πολιτικών. Αντιδράσαμε στις διώξεις απέναντι σε συνδικαλιστές αστυνομικούς, στην επιδίωξη κυβερνήσεων να αφαιρέσουν συνδικαλιστικά δικαιώματα. Διαχρονική θέση του ΚΚΕ είναι η υπεράσπιση του αναφαίρετου δικαιώματος για την άσκηση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και ελευθεριών και η εκάστοτε κυβέρνηση δεν έχει κανένα δικαίωμα να παρεμποδίζει, να τρομοκρατεί και να επιβάλλει ποινές στο προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας που διεκδικεί τα δικαιώματά του.

Είμαστε αντίθετοι με απόψεις και θέσεις που υπάρχουν περί κατάργησης των παρατάξεων. Οι απόψεις αυτές οδηγούν σε περιορισμό συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και ελευθεριών και δίνουν έδαφος στη ναζιστική εγκληματική Χρυσή Αυγή, η οποία τάσσεται υπέρ της κατάργησης του συνδικαλισμού στις ΕΔ και τα ΣΑ. Σε αυτές τις διεκδικήσεις έχετε συμφέρον να ενώσετε τη φωνή σας και να δημιουργήσετε καλύτερες προϋποθέσεις για την ανάδειξη των προβλημάτων σας μαζί με άλλα τμήματα του λαού που διεκδικούν τα δικαιώματά τους, που παλεύουν για διέξοδο από την κρίση προς όφελος του λαού.

Το ΚΚΕ αντιτάχθηκε στα μνημόνια και τους εφαρμοστικούς νόμους. Κατέθεσε στη Βουλή σχέδια νόμου για την κατάργησή τους, κάτι που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αρνήθηκε να το φέρει σε συζήτηση. Εχουμε κατ’ επανάληψη υποστηρίξει και αγωνιζόμαστε ώστε για όλους τους εργαζόμενους μαζί και για το προσωπικό των ΣΑ να αποκατασταθούν πλήρως οι απώλειες σε μισθούς, συντάξεις και εφάπαξ από το 2009 μέχρι και σήμερα. Ειδικότερα και σε ό,τι αφορά το προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας, υποστηρίζουμε την πλήρη εφαρμογή των αποφάσεων του ΣτΕ. Εχει ταχθεί υπέρ των δίκαιων αιτημάτων σας στη Βουλή αλλά και σε άλλες δημόσιες παρεμβάσεις μας, με επιστολές, συναντήσεις με τις Ομοσπονδίες σας.

Θεωρούμε ότι με ευθύνη της κυβέρνησης πρέπει να εξασφαλίζονται η υγιεινή και η ασφάλεια του προσωπικού των Σωμάτων Ασφαλείας. Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων και των τριών μνημονίων, που μειώνουν συντάξεις και παροχές. Πλήρης κρατική εγγύηση όλων των συντάξεων και των παροχών. Κάλυψη, με κρατική χρηματοδότηση, του συνόλου των απωλειών των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων και των απωλειών από το «κούρεμα» (PSI), με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας.

Επίσης, ο λαός μας, αλλά και το προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος έχουν πληρώσει βαρύ τίμημα, με την απώλεια ανθρώπινων ζωών και μεγάλες καταστροφές στο δασικό πλούτο αλλά και σε περιουσίες που είχαν φτιαχτεί με κόπους και στερήσεις.

Η πολιτική της ΕΕ, που υλοποίησαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις και ακολουθεί και η σημερινή, οδήγησε στην υποβάθμιση της Δασικής Υπηρεσίας. Εφάρμοσαν πολιτική έντασης της εμπορευματοποίησης των δασών, εκχώρησης αρμοδιοτήτων για τη διαχείρισή τους σε επιχειρηματικούς ομίλους.

Ζητάμε την κατάργηση του ν. 4249/14, που συρρικνώνει, συγχωνεύει και καταργεί υπηρεσίες και μειώνει ακόμη περισσότερο την οργανική δύναμη της Πυροσβεστικής. Υποστηρίζουμε το δίκαιο αίτημα του προσωπικού του Πυροσβεστικού Σώματος για τη μονιμοποίηση όλων των πενταετών πυροσβεστών και των συμβασιούχων πυροσβεστών, με σταθερές σχέσεις στην υπηρεσία. Καταβολή των οδοιπορικών εξόδων. Χορήγηση γονικών αδειών χωρίς κανέναν περιορισμό και διευκολύνσεων για την ανατροφή των παιδιών.

Το ΚΚΕ έχει τονίσει με όλους τους τρόπους ότι αποστολή των Σωμάτων Ασφαλείας θα πρέπει να είναι η αντιμετώπιση του εγκλήματος, των πυρκαγιών και των φυσικών καταστροφών, η αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου, η προστασία του θαλάσσιου πλούτου, γενικότερα η προστασία της ζωής του λαού μας. Από αυτήν την άποψη το ΚΚΕ δεν ταυτίζει το προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας με τον κατασταλτικό – αντιλαϊκό προσανατολισμό που αντικειμενικά έχουν τα ΣΑ.

Υποστηρίζουμε ότι ιδιαίτερα σήμερα το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να είναι απέναντι από το λαό. Πρέπει να είναι δίπλα με το λαό που διεκδικεί και αγωνίζεται, υφίσταται τα δεινά της κρίσης και της κυβερνητικής πολιτικής, όπως και εσείς, κι όχι απέναντί του.

Οι κυβερνήσεις, υλοποιώντας αποφάσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, εμπλέκουν το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας σε ασκήσεις καταστολής πλήθους, σε συνεργασία με τους μηχανισμούς του Frontex και της Europol, της Πολιτικής Προστασίας με την εμπλοκή και ενώσεων – λεσχών εφέδρων.

Επανειλημμένα το ΚΚΕ έχει ταχθεί ενάντια στη χρησιμοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας ως δύναμης καταστολής των λαϊκών κινητοποιήσεων και έχει καταγγείλει τη συμμετοχή των ΕΔ σε αστυνομικά καθήκοντα.

Ιδιαίτερα αυτοί που προέρχονται από φτωχές και λαϊκές οικογένειες και είναι στις ΕΔ και τα ΣΑ, στις σημερινές συνθήκες, πρέπει να μην ανεχτούν σε καμία περίπτωση να χρησιμοποιηθούν οι κατασταλτικοί μηχανισμοί του κράτους σε βάρος του λαού που αγωνίζεται για τα δικαιώματά του.

Το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας οφείλει να καταδικάσει και να απομονώσει τη ναζιστική – εγκληματική Χρυσή Αυγή, που προπαγανδίζει ρατσιστικές και κάλπικες εθνοπατριωτικές θέσεις και μέσα στο προσωπικό των ΣΑ. Τα μέλη της Χρυσής Αυγής εμφανίζονται ως αντισυστημικοί. Αποδεδειγμένα και με την αντεργατική – εγκληματική τους δράση σε βάρος εργατών και μεταναστών στηρίζουν το κεφάλαιο. Υποστηρίζουν τη συμμετοχή της Ελλάδας στην ΕΕ, στο ΝΑΤΟ. Κουβέντα δεν λένε για την παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο. Είναι υπέρ της εμπλοκής της Ελλάδας σε πολέμους σε βάρος των λαών, με ανταλλάγματα, όπως λένε. Καμιά σχέση δεν έχει ο λαϊκός πατριωτισμός με τους ναζί της Χρυσής Αυγής.

Λ. Α.

rizospastis

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας