Βέροια Γράμματα & Τέχνες

“Ζιζέλ” η αποθέωση του Ρομαντισμού. Από τα Κρατικά Μπαλέτα της Μόσχας, στο Χώρο Τεχνών της Βέροιας

Δήμητρα Σμυρνή

Για τρίτη φορά φέτος τα Κρατικά Μπαλέτα της Μόσχας εντυπωσιάζουν τη Βέροια με την ιδιαιτερότητα των παραστάσεών τους, που τις διακρίνει εκείνος ο γνωστός  αέρας της ρώσικης σχολής, που τα καθιέρωσε παγκόσμια.

Μετά τη  «Λίμνη των κύκνων» και τον «Καρυοθραύστη», η «Ζιζέλ»,  όχι τόσο γνωστή, όσο τα δύο προηγούμενα έργα, αλλά με τη δική της παρουσία στο χώρο, έρχεται να προσθέσει τη δική της πινελιά, ολοκληρώνοντας την άποψη του θεατή για τα Κρατικά Μπαλέτα.

Οι προσδοκίες για μια ακόμη εντυπωσιακή παράσταση επιβεβαιώθηκαν.

Η «Ζιζέλ», σε αντίθεση με τη «Λίμνη» και τον «Καρυοθραύστη», που έκαναν γνωστά μερικά μουσικά θέματα αναγνωρίσιμα πια απ’ όλους, ξεκινά από μια μουσική που μπορεί να μην την διακρίνει η εντυπωσιακή αποσπασματικότητα, καθώς ταυτίζεται με τη δράση του έργου, τη διακρίνει όμως μια συνεχής μελωδική γραμμή που καλύπτει απόλυτα την αισθητική του θεατή-ακροατή.

Η μουσική, ταυτισμένη με τη χορογραφία σε απόλυτη αρμονία, αναδίδει όλη εκείνη τη λεπτότητα και το συγκρατημένο πάθος που διακρίνουν τα ρομαντικά έργα. Αν όλα τα προηγούμενα συμπληρωθούν με την εξαιρετική σκηνογραφία και τα κοστούμια, σε μια πανδαισία χρωμάτων στο πρώτο μέρος, που υποδηλώνουν τη χαρά και τον έρωτα, και με την κυριαρχία των ψυχρών χρωμάτων στο δεύτερο, που υποδηλώνουν τη λύπη και το θάνατο, τότε το αισθητικό αποτέλεσμα, ολοκληρωμένο από τη δεινότητα των Ρώσων χορευτών, ικανοποιεί απόλυτα το κοινό!

Η Ζιζέλ, μια εύθραυστη ρομαντική χωριατοπούλα, ερωτεύεται μέχρι θανάτου έναν νεαρό ευγενή, κι όταν προδίδεται απ’ αυτόν, πεθαίνει, χωρίς όμως να διστάσει να τον υπερασπίζεται και μέσα από τον τάφο της, προστατεύοντάς τον με την αγάπη της.

Τα χαρακτηριστικά του Ρομαντισμού, αδικαίωτοι έρωτες, δάκρυα, θάνατος, καθρεφτίζονται στη «Ζιζέλ» σ ’όλο τους το μεγαλείο, υπογράφοντας μια παράσταση που εξακολουθεί να παίζεται και να συγκινεί μ’ αυτά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της, από το 1841.

Φωτογραφίες: faretra.info

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας