Αθλητικά Βέροια Περισσότερο διαβασμένα Ρεπορτάζ

Ο Μίμης Δομάζος τιμήθηκε από το Δικηγορικό Σύλλογο Βέροιας σε μια συγκινητική βραδιά μνήμης και ήθους

Δήμητρα Σμυρνή

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Βέροιας, ξεφεύγοντας από τις αγκυλώσεις των επιστημονικών συλλόγων, που συνήθως εμμένουν στο αντικείμενό τους, προχώρησε σε μια πρωτοποριακή σκέψη, να τιμήσει το Μίμη Δομάζο, τον ποδοσφαιριστή-θρύλο, την οποία υλοποίησε απόψε με άψογη οργάνωση, προσφέροντας στον κόσμο της Βέροιας μια ιδιαίτερη βραδιά.

Και ήταν ιδιαίτερη όχι μόνο γιατί έφερε τόσο κοντά μας έναν μύθο του ποδοσφαίρου, αλλά και γιατί τη χαρακτήριζε ο αυθορμητισμός, η νοσταλγία για μια εποχή για πάντα χαμένη, και προπαντός η συγκίνηση που πήγαζε από την παρουσία τόσων βετεράνων του χώρου, που ήθελαν να εκφράσουν  με κάθε τρόπο το θαυμασμό τους για το μεγάλο ποδοσφαιριστή αλλά και την αγάπη τους γι αυτόν, που υπήρξε για όλους το ίνδαλμά τους.

Παρόντες οι παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές Αντωνιάδης, Σημαιοφορίδης, Αποστολίδης, Γαϊτάνος, Παπατζίκος, Ασλανίδης, αλλά και πολλοί άλλοι, και συντονιστής της εκδήλωσης ο δημοσιογράφος Κώστας Μπλιάτκας.

Τη συγκίνησή του εξέφρασε ο Αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Φώτης Καραβασίλης, μιλώντας για το Μίμη Δομάζο, έτσι:

«Στο πρόσωπό του τιμάμε τον Έλληνα ποδοσφαιριστή που αντιστέκεται στην εμπορευματοποίηση. Τιμάμε εκείνον που γεννήθηκε με το χάρισμα να ξεχωρίζει. Και τα δύο είναι ο Μίμης Δομάζος, ο μεγαλύτερος που πέρασε από το χώρο.»

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου  Δημήτρης Ζυγουλιάνος μίλησε με την ίδια συγκίνηση, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Τιμάμε το Μίμη Δομάζο και το ποδόσφαιρο μιας εποχής που δεν υπάρχει πια. Κάποιοι ίσως αναρωτήθηκαν τι σχέση μπορεί να έχει ένας δικηγορικός σύλλογος με το ποδόσφαιρο. Κι όμως έχει. Γιατί ήμασταν εμείς που παίζαμε στις αλάνες ματώνοντας τα γόνατά μας, προσπαθώντας να μοιάσουμε στα είδωλά μας. Όλοι εσείς αγαπητοί φίλοι, οι σημερινοί παλαίμαχοι, ήσασταν οι ήρωες των παιδικών μας χρόνων!»

Ο Κώστας Μπλιάτκας  έδωσε με δυο  πινελιές το πορτρέτο του Δομάζου αλλά και της εποχής λέγοντας:

«Δεν είναι μόνο ένα φαινόμενο, μια ποδοσφαιρική ευφυΐα, είναι συνάμα τα καλύτερά μας χρόνια. Σήμερα το ποδόσφαιρο δε γεννά πια μύθους.»

Ο Αντώνης Αντωνιάδης, ο «ψηλός» για τους φιλάθλους, που αποτέλεσε με το Δομάζο ένα εκρηκτικό δίδυμο, πρόσθεσε:

«Σήμερα στο γήπεδο δεν υπάρχει συναίσθημα. Κατακλυστήκαμε από ξένους. Λέμε ότι ο Δομάζος είναι ο καλύτερος. Δεν το λέμε εμείς, το λένε τα νούμερα. Έπαιξε 25 περίπου χρόνια μπάλα, και τώρα, γύρω στα 75 του, εξακολουθεί να παίζει για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Εκείνο που τον διακρίνει πάνω απ’ όλα είναι το πάθος. Ο Δομάζος εκπροσωπεί το συναίσθημα που σήμερα λείπει, το δέσιμο του κόσμου με την ομάδα του.»

Κούλης Αποστολίδης: «Πρόκειται για έναν κολοσσό. Είχα την τύχη να παίξω μαζί του και διαπίστωσα πόσο μεγάλος είναι όχι μόνο ως ποδοσφαιριστής αλλά και ως άνθρωπος. Τον διέκρινε πάντα το πείσμα και το πάθος για τη νίκη.»

Λάκης Σημαιοφορίδης: «Το ποδόσφαιρο είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο κι ο Δομάζος είναι ξεχωριστός, γιατί συνδύασε το ταλέντο με το πάθος και την εργατικότητα με τον επαγγελματισμό. Είναι ένας μύθος και το ποδόσφαιρο χρειάζεται μύθους, που δυστυχώς σήμερα δεν υπάρχουν.

Μπράβο στο Δικηγορικό Σύλλογο Βέροιας για τη σύλληψη της ιδέας και την υλοποίησή της. Είστε πρωτοπόροι.»

Στέφανος Γαϊτάνος: «Ο Δομάζος όταν έπαιζε, ζωγράφιζε. Ήταν το πνεύμα και η καρδιά της ομάδας. Μίγμα πολεμιστή και χορευτή. Γεννούσε το μυαλό του, όχι τα πόδια του. Ο βηματισμός όλης της ομάδας κρέμονταν στις πλάτες του. Ήταν ο πνευματικός ηγέτης όχι μόνο του Παναθηναϊκού αλλά και της Εθνικής. Δυστυχώς όμως το καλούπι από το οποίο ο Θεός έκανε το Δομάζο… έσπασε! Δε θα ξαναβγεί άλλος Δομάζος!»

Αχιλλέας Ασλανίδης: «Ο Δομάζος πέτυχε το ‘εμείς’, πέρασε το ποδόσφαιρο στο ‘εμείς, είναι ο Πάτον του ποδοσφαίρου.»

Ο εκδότης του λευκώματος του Δομάζου με τίτλο «Μυστικά και… άλλες αποκαλύψεις», που διατίθετο απόψε στην τιμητική εκδήλωση, Άρης Ξηντάρας, αποκάλυψε πως ο ποδοσφαιριστής δεν ήθελε να το βγάλει, τον έπεισε όμως ο ίδιος με το επιχείρημα ότι έπρεπε ν’ αφήσει κάτι στους νέους.

Στη συνέχεια σηκώθηκε ο ίδιος ο ποδοσφαιριστής με πρώτη του κίνηση να ευχαριστήσει το Δικηγορικό Σύλλογο Βέροιας για την πρόσκληση και την τιμή που του έκανε. Ο Μίμης Δομάζος είπε:

«Τότε παίζαμε για τη φανέλα. Δεν υπήρχε το χρήμα. Αντίπαλοι στο γήπεδο, αδέλφια στη ζωή(…)

Θυμάμαι πως δεν μπορούσα να κοιμηθώ, όταν ετοιμαζόμασταν για αγώνα. Κι όταν χάναμε, δεν έβγαινα από το σπίτι. Δεν ήθελα να χάνω(…)

Έπαιξα με του μεγαλύτερους ξένους παίχτες της εποχής και δεν τους φοβόμουν.  Όσο για τη δημοτικότητά μου είχε περάσει κι αυτήν της Βουγιουκλάκη!(…)»

Το Δομάζο τίμησε με πλακέτα ο Δικηγορικός Σύλλογος Βέροιας και παράλληλα ο Πρόεδρος των Παλαιμάχων Ποδοσφαιριστών Βέροιας Τάκης Παπατζίκος, στον οποίον ανήκει και η αρχική ιδέα της εκδήλωσης, πλαισιωμένος από παλαίμαχους ποδοσφαιριστές  της Ομάδας, αφού αναφέρθηκε στην εμπειρία ενός αγώνα μαζί του, κατέληξε:

«Ο Σύλλογός μας αποφάσισε να τιμήσει έναν τέτοιο ποδοσφαιριστή, που συγκέντρωνε τόσες αρετές, για τη μεγάλη προσφορά του στο χώρο όλ’ αυτά τα χρόνια.»

Όμως και ο Μίμης Δομάζος τίμησε με τη σειρά του τους αντίστοιχους φορείς με αναμνηστικά, υπογράφοντας το λεύκωμά του στη συνέχεια.

Κλείνοντας η βραδιά είχες της αίσθηση ενός γεγονότος γνήσιου, που έφερε όλους πιο κοντά κι εμάς τις γυναίκες, όσες ήμασταν παρούσες, πιο κοντά στην ουσία του ποδοσφαίρου, που τόσο πολύ συναρπάζει τον ανδρικό πληθυσμό.

Για μια ακόμη φορά μπράβο στο Δικηγορικό Σύλλογο για την πρωτοβουλία του!

Φωτογραφίες: faretra.info

Τη συνέντευξη που έδωσε ο Μίμης Δομάζος στη Δήμητρα Σμυρνή για τη faretra  μπορείτε να τη διαβάσετε ΕΔΩ

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας