Αθλητικά Βέροια Περισσότερο διαβασμένα

Οι βετεράνοι της Βέροιας, “Βασίλισσας του Βορρά” – Φωτογραφίες αρχείου και ιστορικά στοιχεία

Μ’ αφορμή  την κοπή της πίτας των  βετεράνων της ποδοσφαιρικής ομάδας της Βέροιας, «Βασίλισσας του Βορά»,  σήμερα το βράδυ 6 Φεβρουαρίου 2017 στο BELUGA,   ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΧΡΟΝΙΑΣ, η faretra παρουσιάζει σύντομα ιστορικά στοιχεία της ομάδας καθώς και φωτογραφικό υλικό από το αρχείο του βετεράνου ποδοσφαιριστή της,  Τάκη Παπατζίκου, τον οποίο και  ευχαριστεί  για την ευγενική του καλοσύνη να μας το παραχωρήσει.

Σε δηλωσή του στη faretra ο Τάκης Παπατζίκος, Πρόεδρος του Συλλόγου Βετεράνων ΓΑΣ & ΠΑΕ ΒΕΡΟΙΑΣ είπε:   “Οι βετεράνοι δηλώνουν παρόντες και ευγνώμονες για το προνόμιο να αποτελούμε μέρος της ιστορίας της «Βέροιας» – της θρυλικής «Βασίλισσας του Βορά»!!! Σεβόμαστε το παρελθόν της, τη στηρίζουμε στο παρόν και ευχόμαστε μεγάλες επιτυχίες στο μέλλον.”

Το αρχικό σήμα της Βέροιας «ΒΑΣΙΛΙΣΣΑΣ ΤΟΥ ΒΟΡΡΑ» – με το οποίο αγωνίστηκαν οι βετεράνοι. Δόξασαν τη φανέλα και δοξάστηκαν.

Η ομάδα ΒΕΡΟΙΑ ιδρύθηκε στα μέσα του 1960 από την ένωση των δύο ομάδων της πόλης, του Βερμίου και του Ερμή. Έτσι στις 2-10-1960 πραγματοποιείται η Γενική Συνέλευση του Π.Α.Ο. ΒΕΡΜΙΟΝ, προκειμένου να γίνει η μετονομασία της ομάδας σε Γ.Α.Σ. ΒΕΡΟΙΑ (στην συνέλευση παραβρίσκονται μόνο τα μέλη του ΒΕΡΜΙΟΥ)

Την πρώτη της εμφάνιση στο πρωτάθλημα της Β’ εθνικής έκανε την περίοδο 1962-1963 όπου κατέλαβε την 6η θέση. Μετά από 4 χρόνια στην κατηγορία, το 1966 κάνει το μεγάλο βήμα κατακτώντας την 1η θέση και ανεβαίνει στην μεγάλη κατηγορία! Από τότε της δόθηκε και η ονομασία «Βασίλισσα του Βορρά»!

Πολλοί είναι οι παίκτες που αναδείχθηκαν παλαιότερα από τη ΒΕΡΟΙΑ. Πρώτος και καλύτερος ο ανακηρυχθείς από τη στατιστική υπηρεσία της FIFA ως ο κορυφαίος έλληνας ποδοσφαιριστής του αιώνα Μίμης Παπαϊωάννου, ενώ ακολουθούν οι Βαγγέλης Συρόπουλος, Λάζαρος Παπαδόπουλος, Γιάννης Δανδέλης, Θωμάς Λιόλιος, Στέφανος Γαϊτάνος, Χρήστος Υφαντίδης, Τάκης Παπατζίκος, Μπάμπης Σαββίδης, Τάκης Καραγκιοζόπουλος, Μπάμπης Ακριβόπουλος, Ιάκωβος Χατζηαθανασίου, Γιώτης Τσαλουχίδης, Αλέξης Αλεξανδρής καθώς και τόσοι άλλοι σύγχρονοι ποδοσφαιριστές που μεταγράφηκαν σε μεγάλες ομάδες!

Στη ΒΕΡΟΙΑ επίσης, έχουν αγωνιστεί πολλοί μεγάλοι άσοι, γνωστοί όχι μόνο στην Ελλάδα αλλα και στο εξωτερικό. Ο μεγάλος Όλεγκ Προτάσοφ, οι διεθνείς περουβιανοί Φαρφάν, Χουαμάν, Μπαζαλάρ, οι Έλληνες «μουντιαλικοί» Μητρόπουλος, Τσαλουχίδης, Χαντζίδης, ο ρουμάνος Στόικα κ.α.

Περισσότερα ιστορικά στοιχεία για τη «Βασίλισσα του Βορά», ΕΔΩ

Σημείωση Φαρέτρας: Οι φωτογραφίες είναι από το αρχείο του Τάκη Παπατζίκου.

banner-article

Ροη ειδήσεων