Βέροια Ρεπορτάζ

Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας. Στιγμιότυπα από τη συνεδρίαση

Δήμητρα Σμυρνή

Αγροτικές κινητοποιήσεις-Συμπαράσταση του ΔΣ με ψήφισμα

Για πολύ χρόνο, με θέρμη από πολλούς δημοτικούς συμβούλους, αλλά και με έντονο σκεπτικισμό από άλλους, που έμοιαζε με υπεκφυγή, συζητήθηκε η πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης να υπάρξει ψήφισμα συμπαράστασης από τη μεριά του ΔΣ στους αγρότες, που πλήττονται από τα αντιλαϊκά μέτρα.

Το ψήφισμα κατέθεσε ο Γιώργος Μελιόπουλος και  βρήκε ανταπόκριση στους περισσότερους δημοτικούς συμβούλους.

Ήδη, ξεκινώντας την ενημέρωση του Σώματος στα προ ημερήσιας διάταξης, ο Δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης επανέλαβε ένθερμος όσα ακριβώς είχε διατυπώσει στο συλλαλητήριο των αγροτών πριν λίγες μέρες στην πλατεία Δημαρχείου καταλήγοντας: «Η Κυβέρνηση πρέπει να σκύψει πάνω από το αγροτικό ζήτημα. Για την περιοχή μας είναι θέμα επιβίωσης.»

Την απορία του γιατί πρέπει να υπάρχουν απαλλαγές στους αγρότες, ενώ πλήττονται παράλληλα τόσοι κλάδοι, εξέφρασε ο Πέτρος Τσαπαρόπουλος. «Είναι δίκαια όλ’ αυτά; Σ’ αυτόν τον τόπο κάποτε πρέπει να καταλάβουμε ότι πρέπει να μιλάμε με την ίδια γλώσσα» κατέληξε.

Τις επιφυλάξεις του για την αξία ενός ψηφίσματος διατύπωσε και ο Κώστας Καραπαναγιωτίδης λέγοντας χαρακτηριστικά: «Κανείς δε δίνει σημασία στα ψηφίσματα. Είναι σα να γράφει κανείς γράμμα στο… Θεό! Πρέπει να βρούμε κάποιον άλλο τρόπο να αντιδράσουμε σ’ όλ’ αυτά που συμβαίνουν.»

Μαζί του συμφώνησε ο Ζήσης Πατσίκας χαρακτηρίζοντας παλαιοκομματικές τακτικές τα ψηφίσματα. «Χάνουμε το χρόνο μας. Είναι ανώφελα τα ψηφίσματα» είπε.

Λάβρος ο Γιώργος Μελιόπουλος αντέδρασε «Οι αγρότες τσακίζονται από τα μέτρα. Όποιος δε θέλει να ψηφίσει υπεκφεύγει. Μόνο με τις λάμπες του δρόμου πρέπει ν’ ασχολούμαστε; Καλούμαστε να εκφράσουμε τη συμπαράστασή μας. Όλα τα άλλα είναι υπεκφυγές.»

Την άποψή του πως η συμπαράσταση στους αγρότες έπρεπε να είναι έμπρακτη με την παρουσία του ΔΣ εξέφρασε ο Αντώνης Καγκελίδης λέγοντας: «Μικρή η συμμετοχή μας στο συλλαλητήριο. ‘Έτσι δε γίνεται. Πρέπει να σταθούμε δίπλα τους ενεργά.»

«Ως τώρα είχαμε στυλοβάτες της ανάπτυξης τους αγρότες, που αποτελούσαν το 1/3 της παραγωγής. Τώρα μοιραζόμαστε τη φτώχεια μας. Αν δεν αγωνιστείς, κανείς δεν ασχολείται με τα προβλήματά σου» είπε ο Χρήστος Κούτρας, για να συνεχίσει ο  Γιώργος Γουλτίδης λέγοντας: «Όλοι πρέπει να συμπαρασταθούμε, γιατί σε λίγο θα καταλήξουμε ν’ αγοράζουμε ροδάκινα από τη Βουλγαρία και την Τουρκία.»

«Σήμερα τον αγώνα τους μαζικά τον κάνουν μόνο οι αγρότες. Πρέπει να είμαστε δίπλα τους και όχι απέναντι» είπε ο Γιώργος Ορφανίδης, για να προσθέσει ο Σάκης Αποστολόπουλος «Απίστευτη η πολιτική της Κυβέρνησης, που οδηγεί στον κοινωνικό αυτοματισμό. Ο αγώνας πρέπει να δοθεί μαζικά και ταξικά απ’ όλες τις κοινωνικές τάξεις. Ο αγροτικός και ο βιομηχανικός τομέας είναι οι δύο πυλώνες της επιβίωσής μας.»

Την αξία των ψηφισμάτων υποστήριξε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Τηλέμαχος Χατζηαθανασίου λέγοντας: «Οι αγρότες είναι απελπισμένοι. Αν όλοι οι δήμοι έπαιρναν θέση με ψηφίσματα, τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά. Και βέβαια πρέπει ένα Δημοτικό Συμβούλιο να παίρνει θέση για σοβαρά πολιτικά ζητήματα.»

Το ψήφισμα πέρασε κατά πλειοψηφία.

Διατηρητέα σε κατάρρευση

Σπίτια σε τουριστικά σημεία της πόλης, όπως η Μπαρμπούτα και η Παναγία Δέξια, τελούν υπό κατάρρευση επεσήμανε ο Ζήσης Πατσίκας  ρωτώντας αν ο Δήμος έχει τη δυνατότητα να παρέμβει.

Η απάντηση του Αντιδημάρχου Τεχνικών Θανάση   Σιδηρόπουλου δεν ήταν καθόλου ενθαρρυντική, εξηγώντας πως παρόλο που ο Δήμος έκανε ενέργειες πάνω στο συγκεκριμένο θέμα αυτές έπεσαν στο κενό, αφού προσκρούουν στο ιδιοκτησιακό.

Χιονοπτώσεις. Αντιμετωπίστηκαν με επιτυχία. Χρειάζεται προσοχή και υπομονή  

Την ικανοποίησή του από τον τρόπο που κατάφεραν οι υπηρεσίες του Δήμου να αντιμετωπίσουν τις χιονοπτώσεις, εξέφρασε ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας Βασίλης Παπαδόπουλος λέγοντας: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους χειριστές αποχιονιστικών μηχανημάτων. Ξεπέρασαν τον εαυτό τους.

Οι πολίτες όμως πρέπει να γνωρίζουν ότι σε τέτοιες δύσκολες συνθήκες πρέπει να δείχνουν και προσοχή και υπομονή.

Δίνουμε πάντα προτεραιότητα εκεί που υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη, όπως παράδειγμα στο Νοσοκομείο ή στο Πανόραμα. Απαραίτητη, λοιπόν, η υπομονή.»

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας