Αγροτικά Βέροια

Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Βέροιας: Στηρίζουμε τον δίκαιο αγώνα των αγροτών

Οι αγρότες του Δήμου μας έχουν βγει στον δρόμο του αγώνα. τους. Παλεύουν για την επιβίωσή τους, ενάντια στην Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) της ΕΕ και της πολιτικής της κυβέρνησης που τους οδηγεί στο ξεκλήρισμα, στη φτώχεια και την εξαθλίωση. Ενάντια στο εμπάργκο.

Μόνο για φέτος, οι αγρότες καλούνται να πληρώσουν:

Αυξημένες από 23,1% έως 27,3% ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ, που μέχρι το 2022 θα τριπλασιαστούν.

Διπλάσιο σχεδόν φόρο, αφού ο φορολογικός συντελεστής από το 13% ανεβαίνει στο 22%. Βαρύς θα πέσει πάνω τους ο “φορολογικός πέλεκυς” και με τα τεκμήρια διαβίωσης, ενώ μετά από πέντε χρόνια θα αρχίσουν να πληρώνουν και το τέλος επιτηδεύματος.

Αυξημένο από 13% σε 24% το ΦΠΑ για τα αγροτικά μέσα και εφόδια, μειωμένη η επιστροφή φόρου κατανάλωσης καυσίμων που αργότερα θα καταργηθεί εντελώς.

Αυξημένο ΕΝΦΙΑ για τα οικόπεδα και τα χωράφια.

Ειδικό φόρο στο κρασί και στο τσίπουρο.

Πρόσθετο “περιβαλλοντικό” τέλος στο νερό άρδευσης και ύδρευσης.

ΚΤΕΟ και για τα αγροτικά μηχανήματα.

Εκτός από τα παραπάνω οι αγρότες καλούνται να πληρώσουν και τα παλιά χαράτσια, ενώ το εισόδημά τους συρρικνώνεται εξαιτίας των πολύ χαμηλών τιμών στα αγροτικά προϊόντα που διαμορφώνει η “ελεύθερη” καπιταλιστική αγορά, των μεγάλων περικοπών στις επιδοτήσεις/ενισχύσεις, των τεράστιων ζημιών στην παραγωγή και στο αγροτοκτηνοτροφικό κεφάλαιο που προκάλεσαν οι φυσικές καταστροφές, οι αρρώστιες και τις οποίες ουσιαστικά δεν αποζημιώνει ο ΕΛΓΑ, της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών του ΟΓΑ που θα αφήσει νέες χιλιάδες αγρότες και αγρότισσες ανασφάλιστους.

Το ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών επιχειρείται για χάρη των σύγχρονων τσιφλικάδων, αγροτοκαπιταλιστών, μεγαλοαγροτών, των επιχειρηματικών ομίλων που συγκεντρώνουν τη γη και την παραγωγή. Αυτή η πολιτική έχει σοβαρές συνέπειες όχι μόνο για τους αγρότες, αλλά και στη ζωή των εργαζομένων, των συνταξιούχων που αγοράζουν έτσι κι αλλιώς πανάκριβα τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα.

Είναι η ίδια πολιτική που στέλνει εκατομμύρια εργάτες στην ανεργία, που αφανίζει χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους και μικρούς εμπόρους, που μειώνει μισθούς και συντάξεις, που εμπορευματοποιεί Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια, που τσακίζει εργασιακά δικαιώματα για να διασφαλίζει τα κέρδη των μονοπωλίων. Που υποβαθμίζει ή ιδιωτικοποιεί Υπηρεσίες στους Δήμους και στις Περιφέρειες, που αυξάνει συνεχώς τους φόρους για τον λαό είτε με την μείωση του αφορολόγητου, είτε με τα δημοτικά τέλη, είτε με τον ΦΠΑ και τον ΕΝΦΙΑ κλπ. Την ίδια ώρα που φοροαπαλλάσσει το κεφάλαιο.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση στηρίζουμε αυτόν τον δίκαιο αγώνα των αγροτών. Όχι μόνο στα λόγια αλλά και με το αγώνα μας να μην περάσουν αυξήσεις στα τέλη άρδευσης ή με συγκεκριμένες προτάσεις που κατατέθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο όπως η μείωση των τελών άρδευσης για τους αγρότες του Δήμου μας, αλλά και γενικότερα η μείωση των δημοτικών φόρων και τελών.

Απαιτούμε από την Δημοτική Αρχή του Δήμου Βέροιας να μην μείνει μόνο στα λόγια συμπαράστασης, να στηρίξει έμπρακτα των αγώνα τους προς κάθε κατεύθυνση και να πάρει και συγκεκριμένα μέτρα στήριξης των φτωχών αγροτών.

Καλούμε τους εργαζόμενους, κάθε λαϊκή οικογένεια του Δήμου Βέροιας να στηρίξουν μαζικά τα αγροτικά μπλόκα και τις αγροτικές κινητοποιήσεις.

Έχουμε κοινό συμφέρον να αγωνιστούμε, να αντισταθούμε και να ανατρέψουμε τη βαρβαρότητα που εξελίσσεται σε όλες τις πλευρές της ζωής μας. Για την ικανοποίηση όλων των σύγχρονων αναγκών της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων, δυναμώνουμε την πάλη ενάντια στην πολιτική κυβέρνησης, ΕΕ, ΔΝΤ που υπηρετούν τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, τα μονοπώλια και ρίχνουν στη φτώχεια, στην ανεργία, στη ζωή χωρίς δικαιώματα τον εργαζόμενο λαό.

Βέροια, 24 Ιανουαρίου 2017

Ο δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης

Γιώργος Μελιόπουλος

banner-article

Ροη ειδήσεων