Βέροια Ρεπορτάζ

Αγρότες της Βέροιας: «Ως εδώ! Δε θα περάσει η γη μας στα χέρια των λίγων!»

Δήμητρα Σμυρνή

Συγκεντρωμένοι στην Πλατεία Δημαρχείου, με παραταγμένα τρακτέρ συμβολικά στη Μητροπόλεως, με παρόντες  πολλούς φορείς  από τον συνδικαλιστικό, επιστημονικό και εμπορικό τομέα  αλλά και  πολύ κόσμο  που ήταν εκεί, για να δείξουν τη συμπαράστασή τους, οι Αγρότες της Βέροιας είπαν όχι στα μέτρα της Κυβέρνησης που τους ξεκληρίζουν, οδηγώντας τους στον πλήρη αφανισμό.

Με τους στίχους του Κώστα Βάρναλη και τη φωνή του Νίκου Ξυλούρη να τραγουδά «Αν ξυπνήσεις/ μονομιάς θα ‘ρθει ανάποδα ο Ντουνιάς», η Πλατεία θύμιζε άλλες εποχές, τότε που η συνειδητοποίηση των συλλογικών προβλημάτων και η έλλειψη του κοινωνικού αυτοματισμού, που δυστυχώς έχει επικρατήσει στις μέρες μας, οδηγούσε σε αγώνες αλλά και σε ελπίδα για ευόδωσή τους.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Κώστας Καλαϊτζίδης, ο Δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης, ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Νάουσας Σάκης Τσίτσης, και η Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βέροιας Αθηνά Πλιάτσικα Τσιπουρίδου, δήλωσαν πριν από τις τοποθετήσεις της «Πρωτοβουλίας Αγροτών» στη faretra:

Κώστας Καλαϊτζίδης: «Είμαστε δίπλα σε όλους τους αγρότες της Ελλάδος, αλλά περισσότερο και από θέση στους Ημαθιώτες, γιατί γνωρίζουμε τα προβλήματα των αγροτών καλύτερα από τον καθένα που κατέχει θεσμική θέση.

Να ξεκινήσω από πού; Από τον ΦΠΑ, την υπερφορολόγηση, τα ασφάλιστρα, από το εμπάργκο της Ρωσίας στο οποίο δε δόθηκε ακόμη λύση για το ροδάκινο;

Οι αγρότες είναι ο μόνος παραγωγικός χώρος στην Ελλάδα, όχι μόνο στην Ημαθία, που μπορεί να προσφέρει ελπίδα για μια καλύτερη μέρα. Αν αυτοί οι άνθρωποι δεν μπορέσουν να υπάρξουν, να καλλιεργήσουν τα κτήματά τους, τις παραγωγές τους, δε θα μπορέσουμε να επιβιώσουμε και εμείς σαν Έλληνες.»

Κώστας Βοργιαζίδης: « Σήμερα είμαστε εδώ, μετά από την πολύ μεγάλη συγκέντρωση, που έγινε πριν από μήνες, για να πούμε ότι η πρωτογενής παραγωγή για την περιοχή μας είναι κάτι ιδιαίτερα σημαντικό. Πρέπει η Πολιτεία να σκύψει πάνω από το πρόβλημα και να μη συμβεί αυτό που έγινε με τους άλλους κλάδους. Η οικοδομή έχει πεθάνει, το εμπόριο φυλλοροεί, δε θέλουμε να συμβεί το ίδιο και με τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Γι αυτό είμαστε εδώ σήμερα.»

Σάκης Τσίτσης: «Είμαστε μαζί με τους αγρότες, ο αγώνας τους είναι και δικός μας αγώνας, έχουμε πάρει ομόφωνη απόφαση στο Διοικητικό Συμβούλιο του Εργατικού Κέντρου Νάουσας, να περάσουμε απ’ όλους τους χώρους δουλειάς, από γειτονιές, σχολειά, μαγαζιά, να ενημερώσουμε όλους τους εργαζόμενους να σταθούν αλληλέγγυοι στο δίκαιο αγώνα της Αγροτιάς.»

Αθηνά Πλιάτσικα Τσιπουρίδου: «Συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα των αγροτών, που ξεκινάει σήμερα. Τα προβλήματά τους μεταφέρονται στην αγορά, είναι και δικά μας προβλήματα!»

Ο Πρόεδρος της «Πρωτοβουλίας Αγροτών Βέροιας» Τάσος Χαλκίδης μίλησε στη συνέχεια  στους συγκεντρωμένους λέγοντας:

«Είμαστε πολύ τυχεροί που τόσοι φορείς μάς συμπαραστέκονται. Η περιοχή μας είναι αγροτική και όλα κρίνονται από τους αγρότες. Αν δεν έχουν οι αγρότες δε θα έχουν και τα μαγαζιά.

Για πρώτη φορά ενώνουμε τις δυνάμεις μας, για ν’ αντισταθούμε στα εγκλήματα σε βάρος του αγροτικού τομέα. Ό,τι συμβαίνει σε μας θα επηρεάσει αλυσιδωτά και όλους τους άλλους.

Ο αγώνας συνεχίζεται. Αυτήν τη στιγμή έχουμε βγάλει τα τρακτέρ μας στον κόμβο της Κουλούρας, έχουμε παρατάξει γύρω στα 70 με 80 τρακτέρ και μόλις τελειώσουμε από ‘δω, θα βρεθούμε εκεί.»

Ακολούθησαν τοποθετήσεις του Δημάρχου και της εκπροσώπου του Αντιπεριφερειάρχη.

Ο Δήμαρχος Βέροιας είπε χαρακτηριστικά:

«Σ’ αυτόν τον ίδιο χώρο είπαμε πριν μήνες  όλοι μαζί ένα μεγάλο όχι σ’ αυτά που επρόκειτο να γίνουν σε βάρος των αγροτών.

Βιώνουμε έναν οικονομικό κατήφορο πάνω από έξι χρόνια, ο οποίος συνεχίζεται. Βιώνουμε την έλλειψη σύμπνοιας ανάμεσα σ’ όλους αυτούς που θέλουν να κυβερνήσουν κι είμαστε θεατές στο θέατρο του παραλόγου. Επί μονίμου βάσεως η αντιπολίτευση κατακεραυνώνει τη συμπολίτευση, κι όταν γίνει συμπολίτευση κάνει ακριβώς τα ίδια πράγματα.(…)

Ζητάμε από την Πολιτεία να σκύψει πάνω στο πρόβλημα και να κάνει όλες τις διορθωτικές κινήσεις που χρειάζονται. Αν χαθεί η πρωτογενής παραγωγή θα χαθεί και κάθε ελπίδα για το μέλλον.»

Κείμενο του Αντιπεριφερειάρχη, ο οποίος  αποχώρησε  λίγο νωρίτερα λόγω υποχρεώσεων, διάβασε η Νίκη Καρατζιούλα:

«Για μια ακόμη φορά βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την παράνοια των κυβερνήσεων, που ροκανίζουν το κλαδί του πρωτογενή τομέα.

Για μια ακόμη φορά στεκόμαστε στο πλευρό σας υπερασπιζόμενοι το δίκαιο των αιτημάτων σας. Τα αιτήματα των αγροτών δεν έχουν κομματική απόχρωση. Δεν είναι ούτε μπλε ούτε ροζ(…)

Είμαστε στο πλευρό σας αδιαφορώντας για το ποια κυβέρνηση είναι στην εξουσία. Στηρίζουμε το δίκαιο αγώνα σας, όπως στηρίζουμε και τον αντίστοιχο αγώνα των εμπόρων, των επαγγελματιών, που καταστρέφονται από τη φορολογική και ασφαλιστική λαίλαπα(…)

Δυναμικά, εκφράζοντας την αγανάκτηση του αγροτικού κόσμου, συνέχισε ο Γραμματέας της «Πρωτοβουλίας Αγροτών», Θοδωρής Παπακωνσταντίνου:

«Η σημερινή παρουσία όλων εδώ σηματοδοτεί για μας μια νέα αρχή, μια νέα αλληλεγγύη, που έχει ανάγκη και η εποχή μας και η κοινωνία. Για πρώτη φορά όλοι μαζί δυναμικά, συνειδητά και συλλογικά, όλες οι κοινωνικές ομάδες συμβαδίζουν με τους αγρότες με σημαία την ενότητα και την αλληλεγγύη σ’ έναν αγώνα που στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα σε κάθε κατεύθυνση. Το μήνυμα είναι ‘ως εδώ’.

Το μήνυμα αυτό θα ταξιδέψει πέρα από τα χωριά της υπαίθρου και θα φτάσει στη μακρινή μας πρωτεύουσα, στην πρωτεύουσα της Ευρώπης κι όλου του κόσμου. Ένα μήνυμα καθαρό, πλημμυρισμένο από ενότητα και αξιοπρέπεια(…)

Η Βέροια αντιστέκεται σ’ αυτούς που θέλουν να μας λυγίσουν. Στέλνει ένα ηχηρό ‘όχι’. Η αντίσταση είναι στην καθημερινότητά μας. Παλεύουμε κάθε, ώρα κάθε μέρα. Τώρα πια  παλεύουμε μαζί σας, πιο σίγουροι και πιο αποφασιστικοί(…)

Αυτό που ζούμε δεν είναι μια κρίση. Η κρίση έχει αρχή και τέλος. Αυτό που θέλουν να μας επιβάλουν είναι η συνήθεια μιας νέας πραγματικότητας, από την οποία κανείς δε θα μείνει απ’ έξω, από τον πρωτογενή τομέα ως την επιχειρηματικότητα, από την παιδεία ως την απασχόληση, από την υγεία ως την ανθρώπινη αξιοπρέπεια(…)

Η βούλησή μας να ζήσουμε με το κεφάλι ψηλά στη χώρα μας, με δικαιοσύνη και ελευθερία, είναι ανυπέρβλητη. Δε μας μένει τίποτα άλλο παρά μόνο ο αγώνας. Τώρα είναι η ώρα(…)»

«Δε θα περάσει η γη μας στα χέρια των λίγων!»

Οι φορείς που δήλωσαν τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των αγροτών ήταν:

Το Εργατικό Κέντρο Βέροιας,  Εργατικό Κέντρο Νάουσας, Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ, Ένωση Τουριστικών Πρακτόρων, Εμπορικός Σύλλογος, Δικηγορικός Σύλλογος Βέροιας,  Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών, Οδοντιατρικός Σύλλογος, Ιατρικός Σύλλογος, Ένωση Φοροτεχνικών, Οικονομικό Επιμελητήριο, Αστικά και Υπεραστικά ΚΤΕΛ, Ταξί, Αναπτυξιακή Ημαθίας, Φαρμακευτικός Σύλλογος, ο Δήμος και  η Δημοτική κοινότητα Βέροιας, ο Πολιτιστικό Σύλλογο Πατρίδας «Ευστάθιος Χωραφάς»  και ο πρόεδρός του Αντώνης Καγκελίδης  που  χρηματοδότησε τη συγκέντρωση.

Αργότερα, τα τρακτέρ αποχώρησαν δυναμικά για τον κόμβο της Κουλούρας.

Φωτογραφίες: faretra.info

banner-article

Ροη ειδήσεων