Βέροια Πολιτισμός

Εκπλήξεις της τζαζ από την μπάντα των balsam blue στη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Βέροιας

Δήμητρα Σμυρνή

Στο πνεύμα της Δημόσιας Βιβλιοθήκης της Βέροιας να είναι ανοιχτή στους νέους ανθρώπους, που θέλουν να δείξουν τη δουλειά τους, εντάχθηκε η αποψινή βραδιά, μια βραδιά με την οπτική της τζαζ, που όμως δεν παρέμεινε στην πεπατημένη αλλά πειραματίστηκε τολμώντας και πρωτοτυπώντας.

Οι balsam blue,  μια μπάντα νεαρών μουσικών της Βέροιας με κοινό χαρακτηριστικό τη σοβαρότητα, τη φαντασία και τη μελέτη, έδειξαν στο κοινό τις δυνατότητες της τζαζ αλλά και τη δική τους τολμηρή οπτική, να μεταγράψουν σ’ αυτήν κομμάτια που δε θα φανταζόταν κανείς πως θα μπορούσαν να αποδοθούν μέσα από το δικό της ύφος.

Γιατί, βέβαια, θα μπορούσαν να αποδοθούν ίσως μέσα από την ιδιαιτερότητα της τζαζ τραγούδια του ελληνικού κινηματογράφου, αλλά ούτε η πιο τολμηρή φαντασία δε θα προχωρούσε σε μια μεταγραφή κομματιών, όπως «Το μινόρε της αυγής» ή «Στης πικροδάφνης τον ανθό»!

 faretra.info-tzaz-balsam- blue

Οι balsam blue το τόλμησαν. Κι από κει και πέρα αρχίζει η έκπληξη. Ο Αλέξανδρος Ιωσηφίδης στο πιάνο, ο Λάζαρος Μπίντσης στο σαξόφωνο και ο Δημήτρης Δημάκος στα τύμπανα αποτέλεσαν μια δεμένη, χαρισματική μικρή ορχήστρα, που σε πλήρη αρμονία με τη δουλεμένη φωνή της Ζωής Μάντζου, προχώρησαν στις τολμηρές μεταγραφές τους.

Μια ποικιλία μουσικών κομματιών  κράτησε το πολύ μεγάλο σε όγκο για τα δεδομένα της Βιβλιοθήκης κοινό, για μιάμιση ώρα, πείθοντας για τις προθέσεις της μπάντας να φέρει μια δροσερή νεανική πνοή στην πόλη, αλλά και δικαιώνοντας τις προθέσεις με το αποτέλεσμα.

Οι λάτρεις της τζαζ απόλαυσαν τη βραδιά, αλλά και όσοι δεν ανήκαν σ’ αυτούς είδαν μια δροσερή, σοβαρή δουλειά, που οδηγεί σίγουρα και σε άλλα μουσικά βήματα, το ίδιο ή και περισσότερο ίσως ελπιδοφόρα.

Φωτογραφίες: faretra.info

 faretra.info-tzaz-balsam- blue faretra.info-tzaz-balsam- blue faretra.info-tzaz-balsam- blue faretra.info-tzaz-balsam- blue faretra.info-tzaz-balsam- blue faretra.info-tzaz-balsam- blue

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας