Απόψεις Νάουσα

“Η Νάουσα στην κορυφή της Ευρώπης” γράφει η Τζωρτζίνα Αθανασίου

Με αξιοποίηση της δύναμης των νερών και του ήλιου

Υποθέτω ότι αναγνωρίζετε τον τίτλο και ξέρετε πως δεν είναι δικός μου. Όχι, δεν τον σκέφτηκα εγώ, σας έχει μείνει όμως κατά νου όπως όλα όσα θυμόμαστε επειδή γίνονται αντικείμενο χλεύης, ειρωνείας και φθόνου. Όπως έμεινε και σε μένα κατά νου, για τους ίδιους ακριβώς λόγους, μόνο που κάπου μέσα μου δούλευε η υπομονή και περίμενε δικαίωση. Και για να θυμηθούμε τι μας θυμίζει, ο τίτλος αυτός δέσποζε στο πρωτοσέλιδο του πρώτου φύλλου της εφημερίδας του Δήμου “Νάουσα Letter”.

Το άρθρο που τον ακολουθούσε, δεν ήταν παρά μια σύντομη επεξήγηση του σχεδίου του Δήμου για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από την αξιοποίηση του δικτύου ύδρευσης και αποχέτευσης καθώς και από την ηλιακή ενέργεια. Κάποιοι το χαρακτήρισαν “ουτοπικό” ενώ η σωστή λέξη ήταν “καινοτόμο”, κάποιοι το κατέταξαν στο “αυτά τα πράγματα δε γίνονται” ενώ ανήκε στην κατηγορία “αυτά τα πράγματα δεν έγιναν ακόμα”. Ετοιμαζόμουν να σημειώσω ότι αυτές οι αμφιβολίες είναι ανθρώπινες, όμως στο μέτρο που ορθώθηκαν οι ειρωνικές φωνές, όχι, νομίζω πως δεν ήταν. Δεν ήταν φωνές αντίδρασης, ήταν φωνές σαματά και αποπροσανατολισμού.αρα3

Οι φωνές που απέρριπταν μονοκονδυλιά αυτές τις κινήσεις και προσπαθούσαν να τις μειώσουν ήταν οι ίδιες που εμείς απορρίψαμε ως πολίτες επιλέγοντας έναν νέο τρόπο σκέψης, και υπέρ των νέων ανθρώπων. Ομάδα σκέψης και δράσεις θελήσαμε. Ομάδα σκέψης και δράσης εκλέξαμε. Ομάδα σκέψης και δράσης είναι αυτή που παρουσίασε ολοκληρωμένο το σχέδιο υλοποίησης της παραγωγής ενέργειας στις 14 Δεκεμβρίου. Και ως επικεφαλής της ομάδας, αυτό μας σύστησε ο κ. Δήμαρχος, μη παραλείποντας να αναφερθεί στους συνεργάτες του, κ. Γ. Παρθενόπουλο και κ. Σπ. Βλάχο. Ομάδα σκέψης και δράσης: με αυτή τη σειρά. Τη σωστή. Που προχωρά, “με σκέψη, μελέτη, σωστό βηματισμό, ισχυρούς συμμάχους και μεγάλη προοπτική” όπως ανέφερε ο κ. Δήμαρχος στον εναρκτήριο λόγο του.

Σε όσους παρευρέθηκαν, δόθηκαν σαφείς εξηγήσεις από τους πλέον ειδικούς και εμπλεκόμενους, τον Αντιπρύτανη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, τον εκπρόσωπο της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, τον εκπρόσωπο του Ταμείου Παρακαταθηκών και δανείων, τον εκπρόσωπο του αγωγού TAP, θίχτηκαν όλα τα θέματα που άπτονται του ζητήματος, η χρηματοδότηση, η μελέτη, τα τεχνικά ζητήματα, αποκαλύφθηκαν οι σκέψεις, οι προθέσεις και τα οφέλη. Από τα στόματα όλων ακούστηκε και εκθειάστηκε ο καινοτόμος χαρακτήρας του εγχειρήματος. Υπογραμμίστηκε ότι η Νάουσα είναι σημείο αναφοράς σ’ αυτόν τον τομέα στην Ευρώπη. Τονίστηκε ότι αποτελεί πρωτοτυπία αυτό που επιτελείται στην πόλη μας. Ίσως τώρα που το αναγνωρίζουν δημοσίως και απερίφραστα σημαντικοί φορείς, που συγχαίρει το δήμο μας και κατόπιν διαπίστωσης το δηλώνει απερίφραστα ο Περιφερειάρχης κ. Απ. Τζιτζικώστας, ίσως τώρα να αφεθούμε να χαρούμε υπερήφανα τη δουλειά που υλοποιείται.

Κάποιοι στην ενημέρωση αυτή πήγαμε, κάποιοι δεν πήγαμε. Και στις δυο περιπτώσεις, ως δημότες ήταν δικαίωμά μας. Κάποιοι δεν χαίρουν αυτού του δικαιώματος γιατί μας ζήτησαν και τους παραχωρήσαμε την υποχρέωση να είναι παρόντες. Ήταν απλή, αγνή υποχρέωσή τους να παρεβρεθούν, έστω για να μάθουν σε τι αντιδρούν.*

Η Νάουσα προχωρά και δεν της αξίζει, δεν μας αξίζει να μένουμε σε παλιές συνήθειες επειδή είναι βολικές κι ας είναι κακές.

Καλή μας νέα μέρα!

Καλωσήρθαμε στη Νάουσα, και να χαιρόμαστε την πόλη μας!

———————————————

*Γνωρίζω πως υπάρχουν εξαιρέσεις.

 

 

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας