Πολιτισμός Ρεπορτάζ

Ταξίδι στο “Βυζαντινό Κόσμο” με το χρωστήρα του Ηλία Κοντοζαμάνη – Εγκαίνια της έκθεσής του στη Βέροια

Δήμητρα Σμυρνή

Μετά από εκθέσεις στη Θεσσαλονίκη και την Κωνσταντινούπολη, «Ο Βυζαντινός Κόσμος» του Ηλία Κοντοζαμάνη φιλοξενείται από σήμερα στο Παύλειο Πολιτιστικό Κέντρο της Βέροιας. Διοργανωτές η Ιερά Μητρόπολις Βεροίας Ναούσης και Καμπανίας και ο Δικηγορικός Σύλλογος Βέροιας.

Ο Ηλίας Κοντοζαμάνης είναι ανώτατος δικαστικός λειτουργός και καλλιτέχνης επηρεασμένος από τη βυζαντινή αγιογραφία και την τέχνη του Φαγιούμ. Έχει συμμετάσχει παλιότερα σε ομαδικές εκθέσεις στη Νέα Υόρκη και στο «Κέντρο Ρωσικού Πολιτισμού» στη Θεσσαλονίκη.

Στη συγκεκριμένη έκθεση στη Βέροια, τα εγκαίνια ξεκίνησαν με αγιασμό από τον Μητροπολίτη κ. Παντελεήμονα, ο οποίος προλογίζοντας είπε χαρακτηριστικά: «Μετά τη Θεσσαλονίκη και την Κωνσταντινούπολη ήταν φυσικό η έκθεση να φιλοξενηθεί και στη Βέροια, μια καθαρά βυζαντινή πόλη(…) Ο καλλιτέχνης με το έργο του κάνει το Βυζάντιο οικείο, αποδεικνύοντας πόσο ζει μέσα μας. Έχω τη βεβαιότητα ότι θα σας ταξιδέψει και θα σας κάνει να το αγαπήσετε.»

Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δημήτρης Ζυγουλιάνος μίλησε για την ιδιαιτερότητα της έκθεσης λέγοντας: «Για το Βυζάντιο έχουμε μια άλλη εικόνα. Οι λειψές μας γνώσεις γι αυτό μας έδιναν την αίσθηση του θνησιγενούς. Μέσα από την έκθεση είδα το Βυζάντιο σαν μια ζώσα αυτοκρατορία» (…)

  faretra.info-kontozamani-vizantio

Ο ίδιος ο κ. Κοντοζαμάνης με λόγο απλό, εύστοχο και γεμάτο από έντονα συναισθήματα που του προκαλεί η επαφή του μ’ αυτό το κομμάτι της Ελληνικής Ιστορίας, το «παρεξηγημένο» Βυζάντιο, κατέθεσε τις πηγές της έμπνευσής του αλλά και την επαφή του με την Κωνσταντινούπολη, που τον έκανε με τα πολλά  του ταξίδια σ αυτήν να αποδώσει τον «Βυζαντινό Κόσμο» του με μια αλλιώτικη καλλιτεχνική ματιά.

«Θέλω να σας παρασύρω σ’ ένα ταξίδι συναρπαστικό. Η Βυζαντινή Αυτοκρατορία δεν ήταν μόνο ο κόσμος της ίντριγκας. Στο Βυζάντιο άνθισε η Φιλοσοφία, οι Καλές Τέχνες, τα Μαθηματικά, η Ιατρική, η Δικαιοσύνη, η Κοινωνική Ασφάλεια…

Η έκθεση γεννήθηκε από την αγάπη μου για το Βυζάντιο και την Κωνσταντινούπολη, την οποία επισκέφτηκα το 1983 και από τότε ασκεί μια ακατανίκητη γοητεία επάνω μου (…) Στην έκθεσή μου ζωντανεύουν αυτοκράτορες και αυτοκρατόρισσες αλλά και απλοί άνθρωποι του λαού, σαν αυτούς που γνώρισα και δέθηκα μαζί τους στα ταξίδια μου(…) Οι φιγούρες μου ζωντανεύουν μόνο και μόνο για να συναντηθούν μαζί σας» είπε ο κ. Κοντοζαμάνης κλείνοντας.

Στη συνέχεια ο ίδιος ο καλλιτέχνης ξενάγησε τους επισκέπτες της έκθεσης στα έργα του μιλώντας για το καθένα ξεχωριστα.

Φωτογραφίες: faretra.info

  faretra.info-kontozamani-vizantio  faretra.info-kontozamani-vizantio  faretra.info-kontozamani-vizantio  faretra.info-kontozamani-vizantio  faretra.info-kontozamani-vizantio  faretra.info-kontozamani-vizantio  faretra.info-kontozamani-vizantio  faretra.info-kontozamani-vizantio  faretra.info-kontozamani-vizantio  faretra.info-kontozamani-vizantio  faretra.info-kontozamani-vizantio  faretra.info-kontozamani-vizantio  faretra.info-kontozamani-vizantio  faretra.info-kontozamani-vizantio  faretra.info-kontozamani-vizantio  faretra.info-kontozamani-vizantio  faretra.info-kontozamani-vizantio  faretra.info-kontozamani-vizantio  faretra.info-kontozamani-vizantio  faretra.info-kontozamani-vizantio

banner-article

Ροη ειδήσεων