Βέροια Ρεπορτάζ

Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας. Στιγμιότυπα από τη συνεδρίαση της 5/12/’16

 Δήμητρα Σμυρνή

Πρόστιμα για αφισορρύπανση

Για πολύ απασχόλησε το χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο το θέμα των προστίμων που έπρεπε να επιβληθούν σε παραβάτες επιχειρηματίες, οι οποίοι  κλήθηκαν να  τα πληρώσουν μετά από … πέντε χρόνια!

Τα πρόστιμα έχουν σχέση με την αφισοκόλληση, η οποία είτε πρέπει να θεωρηθεί παράνομη, οπότε το πρόστιμο αγγίζει τα 1500 ευρώ, είτε προκαλεί αφισορρύπανση, οπότε κατεβαίνει στα 80 ευρώ.

Με παρόντες πολλούς επιχειρηματίες της πόλης ακούστηκαν απόψεις είτε από τους ίδιους είτε από τη δικηγόρο κάποιων, η οποία υποστήριξε, όπως και πολλοί απ’ αυτούς, ότι δεν μπορεί να αποτελεί παρανομία η ανάρτηση μιας αφίσας από τη στιγμή που ο Δήμος δε διαθέτει τα ανάλογα ταμπλό, για να διαφημιστούν οι επιχειρήσεις.

Με συμμετοχή πολλών από τους δημοτικούς συμβούλους στη συζήτηση γύρω από το επίμαχο θέμα, τελικά το ΔΣ αποφάσισε κατά πλειοψηφία να επιβληθεί το πρόστιμο για αφισορρύπανση με την παράλληλη δέσμευση να δημιουργήσει ο Δήμος ταμπλό για διαφήμιση, που να καλύπτουν τις ανάγκες των επιχειρηματιών.

Θέμα πολιτικό και ηθικό; IMG_9319

Παρόντες στη χθεσινή συνεδρίαση και πρώην δημοτικοί σύμβουλοι, Θεοδωρίδης και Αγγέλογλου, που αιτιολόγησαν την παρουσία τους λόγω του θέματος των προστίμων που εκκρεμεί από τη δική τους θητεία.

Ο κ. Θεοδωρίδης θεώρησε παράλογο να ζητιέται από τους πολίτες η καταβολή προστίμων μετά από πέντε χρόνια και ο Γιάννης Αγγέλογλου θεώρησε το θέμα  θέμα πολιτικής ευθύνης και ηθικής τάξης.

Μεταφέροντας το κλίμα της συνεδρίασης πριν πέντε χρόνια, ο Γιάννης  Αγγέλογλου υπενθύμισε ότι είχε τότε παρέμβει ο Κώστας Καραπαναγιωτίδης ως Νομάρχης, ζητώντας επιείκεια για τους παραβάτες και το θέμα αναβλήθηκε, για να παραπεμφθεί στο σημερινό ΔΣ!

«Όταν ο Εβραίος έμπορος πτωχεύσει, τότε ψάχνει τα παλιά του τα τεφτέρια! Όταν φύγει η ισονομία, τότε δεν υπάρχει δικαιοσύνη!» κατέληξε ο Αγγέλογλου.

Φυσικό ήταν να προκληθεί η αντίδραση Καραπαναγιωτίδη, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι ουδέποτε παρενέβη τότε στο συγκεκριμένο θέμα, επιμένοντας πως το θέμα πρέπει να λυθεί οριστικά τώρα πια με τη δημιουργία ταμπλό από το Δήμο, αλλά και την επιβολή της τάξης επιτέλους.

Παραίτηση Νίκου Μωυσιάδη από τη ΔΕΥΑΒIMG_9314

Την παραίτηση του Νίκου Μωυσιάδη από τη ΔΕΥΑΒ ανακοίνωσε ο Δήμαρχος, ο οποίος τον ευχαρίστησε για τη συνεργασία και τις υπηρεσίες του, αποκαλύπτοντας ότι του ζήτησε να παραμείνει μέχρι τα τέλη του Φλεβάρη, αλλά αυτό στάθηκε αδύνατο.

Προσωρινά τη διοίκηση της ΔΕΥΑΒ ανέλαβε ο Γιώργος Ορφανίδης.

Μετακίνηση υπαλλήλων του Δήμου-Υποχρηματοδότηση-Δημοπρατήσεις

Ο νόμος περί κινητικότητας προβλέπει τη δυνατότητα μετακίνησης των υπαλλήλων του Δήμου, χωρίς καμία παρέμβαση του Δημάρχου, ανακοίνωσε ο Δήμαρχος Κώστας Βοργιαζίδης, επισημαίνοντας ότι έτσι θα αδειάσουν οι περιφερειακοί δήμοι, για να γεμίσουν τα μεγάλα αστικά κέντρα.

Για δε την υποχρηματοδότηση των Δήμων, που έχει φτάσει στο απροχώρητο, πρόσθεσε πως, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατακεραύνωσε την Κυβέρνηση στο Συνέδριο της ΚΕΔΕ για το θέμα αυτό, δήλωσε… ευθαρσώς ότι βέβαια δεν υπάρχουν λεφτά για τη χρηματοδότηση των δήμων.

Το ευχάριστο πάντως που ακούστηκε στη χθεσινή συνεδρίαση ήταν ότι μετά από μεγάλη καθυστέρηση ξεκινούν σε λίγο οι δημοπρατήσεις έργων.

Κούβα. « Μικρός λαός και πολεμά…»IMG_9331

Στην Κούβα και στον ηγέτη της τον τελευταίο επαναστάτη αναφέρθηκε ο Νίκος Μπέκης λέγοντας πως η νίκη ενός λαού δεν εξαρτάται από τη δύναμή του αλλά από τη διάθεσή του να αντισταθεί και να νικήσει. Τα συμπεράσματα εμφανή!

Ο αγροτικός κόσμος σε επαγρύπνηση

Την ανησυχία που επικρατεί στον αγροτικό κόσμο μετέφερε στο Συμβούλιο ο Θωμάς Αγγελίνας, καταθέτοντας ότι οι αγρότες, μετά από τις καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις τους και το φόβο αυξήσεων στη φορολογία, είναι σε επαγρύπνηση και ίσως καταφύγουν σε κινητοποιήσεις μετά τα Χριστούγεννα.

Η Ελλάδα είναι …καφές!

Θέλοντας να δείξει ο Γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου Σάκης Αποστολόπουλος ότι με το τελευταίο μέτρο της αύξησης της τιμής του καφέ δεν πλήττεται μόνο η τσέπη του καταναλωτή αλλά και ένας ολόκληρος τρόπος ζωής, κατέληξε σε μια φράση τόσο περιεκτική, όσο και αληθινή: « Η Ελλάδα είναι καφές, είναι συνάντηση και συζήτηση…»

«Αλώβητοι από το χιονιά – Προσοχή στις στάχτες»IMG_9341

«Αλώβητοι καταφέραμε να βγούμε από το χιονιά, παρά την καθυστέρηση που προκάλεσε βλάβη σε πολυμηχάνημα. Οι πολίτες πάντως πρέπει να είναι σε ετοιμότητα με αλυσίδες, γιατί τα μηχανήματα του Δήμου δεν μπορούν να καλύψουν έγκαιρα όλες τις ανάγκες αποχιονισμού» είπε ο Αντιδήμαρχος καθαριότητας Βασίλης Παπαδόπουλος.

Επιπρόσθετα αναφέρθηκε στον κίνδυνο που μπορούν να προκαλέσουν οι στάχτες, όταν ρίχνονται απρόσεκτα, χωρίς να έχουν σβήσει, στους κάδους απορριμμάτων.

Πρόσφυγες-εθελοντές- ΜΚΟ

Την προσφορά των εθελοντών στο θέμα των προσφύγων της Αγίας Βαρβάρας τόνισε και πάλι ο Αντιδήμαρχος Κορωνάς λέγοντας: «Η κατάσταση στο Στρατόπεδο είναι αρκετά καλή. Πετρέλαιο υπάρχει ( κάλυψη από ΜΚΟ) και καθαριότητα καλή. Όμως θέλω να ευχαριστήσω και πάλι τους εθελοντές, γιατί αυτοί απεσόβησαν τις κρίσεις που συνέβησαν σε άλλες πόλεις. Καλές οι ΜΚΟ, αλλά, όταν στερέψουν τα χρήματα, αυτοί που θα παραμείνουν είναι οι εθελοντές!»

Και … κάλαντα!

Και ενώ συζητιόταν το σοβαρό θέμα των προστίμων, την ατμόσφαιρα ήρθε να ελαφρύνει ο Σύλλογος Μικρασιατών Ημαθίας, ψάλλοντας τα κάλαντα και υπενθυμίζοντας φυσικά τις γιορταστικές μέρες που πλησιάζουν ανεξάρτητα από τα καθημερινά οικονομικά προβλήματα που ταλανίζουν όλον τον πληθυσμό. Μία  νότα διαφορετική λοιπόν!

IMG_9336

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας