Βέροια Γράμματα & Τέχνες

Πυθαγόρας Ιερόπουλος. Φωτίζοντας άγνωστες πτυχές της Βέροιας

Δήμητρα Σμυρνή

Στη γεμάτη κόσμο αίθουσα της Δημόσιας Βιβλιοθήκης της Βέροιας, ο Πυθαγόρας Ιερόπουλος φώτισε άγνωστες πτυχές της πόλης μας, εντάσσοντας την ιστορική αναδρομή του  στο πλαίσιο της Μακεδονίας και ευρύτερα της Ελλάδας.

Με κεντρικό θέμα “Η Μακεδονία, η Βέροια και η Ελλάδα στο λυκόφως και στο λυκαυγές του 19ου και του 20ου αιώνα. Πρόσωπα, κοινωνική δομή, ιδιοτυπίες” ο εισηγητής, ξεκινώντας, αναφέρθηκε στις πηγές του και στα επί μέρους θέματα τα οποία θα έθιγε, δίνοντας την εντύπωση ότι η έρευνά του τού προκάλεσε μεγάλη χαρά, και ακόμη μεγαλύτερη το ότι θα την ανακοίνωνε στο ακροατήριό του.

Ο Γρηγόρης Περδικάρης και ο Παύλος Αργυριάδης ήταν τα πρώτα πρόσωπα που απασχόλησαν τον ομιλητή, καθώς και οι δύο αποτέλεσαν προσωπικότητες που γεννήθηκαν στη Βέροια και ανέπτυξαν δράση αξιόλογη έξω απ’ αυτήν.

Καθηγητής στο Χάρβαρντ ο Περδικάρης, πρόξενος για ένα διάστημα στην Ελλάδα και αγωνιστής για την ανάδειξη της Ελληνικής Παιδείας στην Αμερική, γίνεται αντικείμενο θαυμασμού από τη μεριά του διάσημου Έντγκαρ Άλαν Πόε, καθώς δημοσιεύει γραπτά του που αναφέρονται στην Ελλάδα και τη Βέροια.

Θεωρητικός του Σοσιαλιστικού Κινήματος ο Παύλος Αργυριάδης, παίρνει τη γαλλική ιθαγένεια, δηλώνοντας όμως Βεροιώτης, και εκδίδει στο Παρίσι περιοδικό στο οποίο συνεργάζονται προσωπικότητες όπως ο Ένγκελς και ο Ουγκώ.

Μέσα στο ιστορικό πλαίσιο της ήττας του 1897  από τους Τούρκους και της οικονομικής χρεωκοπίας για το ελληνικό κράτος  που την ακολουθεί, ο ομιλητής προσδιόρισε τη θέση της πόλης μας μέσα στη Μακεδονία, δίνοντάς της μια από τις κυριότερες θέσεις, μετά φυσικά από τη Θεσσαλονίκη και το Μοναστήρι.

IMG_9061

Πληροφορία ενδιαφέρουσα η ύπαρξη της Τράπεζας του Αγίου Αντωνίου(!), η οποία δάνειζε τους πολίτες, καθώς και η ύπαρξη ημιγυμνασίου και φιλεκπαιδευτικών συλλόγων.

Ο Μακεδονικός Αγώνας βρίσκει τη Βέροια να συμμετέχει με οπλαρχηγούς της, ανάμεσά τους ο Κουκουτέγος και Παπαγάλος, και αργότερα με την απελευθέρωσή της να διαδέχεται τον Τούρκο Δήμαρχο Χαλίλ Αγά ο πρώτος Έλληνας Δήμαρχος ο γιατρός Σμυρλής.

Βεροιώτισσες φεύγουν στην Αμερική για να δουλέψουν, επιστρέφοντας κάποιες, και η πνευματική ζωή αναπτύσσεται, καθώς υπάρχει τώρα πια πλήρης αστική σχολή και μουσικό τμήμα στην πόλη.

Μιλώντας για το μωσαϊκό των εθνοτήτων που κατοικούσαν την πόλη μας –Έλληνες, Τούρκοι, Εβραίοι- ο ομιλητής έδωσε την ευκαιρία στους χορωδούς της Ομάδας Glee, που είναι ένα δημιούργημα της Νεφέλης Μπραβάκη, και ανήκει στο Ωδείο Φίλιππος, να τραγουδήσουν τραγούδια και των τριών εθνοτήτων με ιδιαίτερη ευαισθησία και γνώση.

Αυθεντική στιγμή της βραδιάς αποτέλεσε το κλείσιμό της από τον ομιλητή, που καθώς θέλησε να δείξει τη συνέχεια ανάμεσα στα τραγούδια του Μακεδονικού Αγώνα κι αυτά του Αντάρτικου, τραγούδησε ο ίδιος με φωνή γεμάτη συγκίνηση το γνωστό «Μικρό Χωριό», αποδεικνύοντας τη συνέχεια…

IMG_9029IMG_9068IMG_9060IMG_9031IMG_9046IMG_9063

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας