Βέροια Γράμματα & Τέχνες

Τα παιδιά του ΚΕΜΑΕΔ πρωταγωνιστές και πάλι σε μια παράσταση αξιοπρέπειας, ισότητας και αγάπης

Δήμητρα Σμυρνή

Και πάλι πρωταγωνιστές τα παιδιά του ΚΕΜΑΕΔ, να διδάσκουν και φέτος με τη στάση τους και τη συμμετοχή τους στην εκδήλωση – που γίνεται με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία-  αξίες που δύσκολα κατακτιούνται, παρόλο που θα έπρεπε να θεωρούνται ισχύουσες, όπως η αξιοπρέπεια, η ισότητα και η αγάπη.

Στο Χώρο Τεχνών της Βέροιας, με την Ορχήστρα Νέων Σίνδου στην τεράστια σκηνή του, τα παιδιά απέδειξαν τις δυνατότητές τους, την ευαισθησία τους, αλλά και τη φροντίδα και την αγάπη που δέχονται από τους ανθρώπους του Κέντρου Μέριμνας, που έχουν αναγάγει τον εθελοντισμό σε τρόπο ζωής.

Ανοίγοντας την εκδήλωση η Πρόεδρος του ΚΕΜΑΕΔ, Μελίνα Δαμιανίδου, έδωσε το λόγο στον εκπρόσωπο του Μητροπολίτη, π. Αθηναγόρα,   ο οποίος μετέφερε το μήνυμα του  κ. Παντελεήμονα.

«Η εκδήλωση έγινε πλέον θεσμός κι εμείς καμαρώνουμε αυτά τα παιδιά για τη δύναμη της ψυχής τους(…) Συγχαίρω όσους προσφέρουν εθελοντικά στο Κέντρο, προσπαθώντας να εκλείψουν  οι προκαταλήψεις(…)» έγραψε ανάμεσα σε άλλα ο Μητροπολίτης.

 faretra.info-kemaed

Και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας, Τηλέμαχος Χατζηαθανασίου, εκπροσωπώντας το Δήμαρχο, πρόσθεσε: «Θα καμαρώσουμε και πάλι τα παιδιά μας. Δεν παίρνετε αγάπη, δίνετε. Διδάσκετε σε μας την αγάπη.»

Η κ. Δαμιανίδου δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει δημόσια, πριν ξεκινήσει η εκδήλωση, το ζωγράφο Δημήτρη Μαυροκεφαλίδη, του οποίου η αφίσα για την εκδήλωση του Κέντρου στάθηκε σημείο αναφοράς πάνω στη σκηνή, εκφράζοντας και το πνεύμα της.

Οι παρουσιαστές της εκδήλωσης, η Χαρά Κοντού και ο  Νίκος Μουρτζίλας, αποτέλεσαν τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα στα μέρη της, δένοντάς τα με τέχνη, καθώς διέθεταν ακτινοβολία, κέφι, εξαιρετική άρθρωση και σκηνική παρουσία, η οποία υπογράμμιζε με διακριτικότητα και σεβασμό την παρουσία των ίδιων των παιδιών.

Η Ορχήστρα Νέων Σίνδου, υπό τη διεύθυνση του Μίλτου Πολυχρονίδη, έντυσε μουσικά το δρώμενο ξεκινώντας με μια μελωδία, όπου οι κοπέλες της Σχολής Χορού της Μελίνας Παπαδοπούλου έδεσαν τη χορευτική παρουσία τους με την παρουσία μιας κοπέλας από τα παιδιά, θέλοντας να δείξουν συγκινητικά τη συνύπαρξη.

 faretra.info-kemaed

Η φωνή της Στέλλας Φαρμάκη,  που είναι μουσικός και κοινωνική λειτουργός,  κάλυψε με τις πραγματικά εντυπωσιακές δυνατότητές της όλη σχεδόν την εκδήλωση, αγκαλιάζοντας  μια πλατιά γκάμα ξένων τραγουδιών, γοητευτικών στις εκτελέσεις τους από την ίδια την τραγουδίστρια αλλά και από την ορχήστρα.

Ο Γιώργος Μπελίρης, νομικός, δημοσιογράφος και τραγουδιστής, συγκίνησε με την παρουσία του το κοινό όπως κάθε χρόνο – αφού είναι πάντα παρών στις εκδηλώσεις του ΚΕΜΑΕΔ-  τραγουδώντας πότε με τη Στέλλα Φαρμάκη και πότε μόνος.

Η Ορχήστρα, παίζοντας τα ξένα κομμάτια, φύλαξε για το τέλος την εντυπωσιακή φωνή του κλαρίνου, που, καθώς γέμισε το χώρο με τον ήχο του, ήρθε να σμίξει με το νταούλι, που ξεσήκωσε μαζί του τον κόσμο.

Η πιο δυνατή όμως στιγμή της βραδιάς ήταν η στιγμή που το Enterlesi, από τον «Καιρό των τσιγγάνων» του Μπρέγκοβιτς, αναδύθηκε σαν ύμνος πόνου αλλά και δύναμης, καθώς τα παιδιά ύψωσαν τα χέρια τους ψηλά κρατώντας αναμμένα κεριά, σε μια στάση δέησης, ανάτασης, αλλά και αγώνα.

 faretra.info-kemaed

Η βραδιά έκλεισε ρυθμικά με το «Μηδέν» του Θάνου Μικρούτσικου, σε στίχους Λάκη Λαζόπουλου, σηματοδοτώντας την οπτική των παιδιών, αλλά και των ανθρώπων που τα στηρίζουν… «Βάλαμε φωτιά στα φρένα, και πατήσαμε το γκάζι»…

Ευχαριστώντας η κ. Δαμιανίδου όλους, όσοι πρόσφεραν για να στηθεί η εκδήλωση, με πρώτους την ΚΕΠΑ και το ΚΑΠΑ Δήμου Βέροιας, τον Ιατρικό και το Δικηγορικό Σύλλογο, βράβευσε την ορχήστρα για την αυθόρμητη και καθοριστική συμμετοχή της στην εκδήλωση, ευχαρίστησε τον Επιστημονικό Διευθυντή της Μέριμνας, το νευρολόγο Γιώργο Τσαλέρα, για τη συνεχή προσφορά του στα παιδιά, αλλά και τις κυρίες Μελίνα Παπαδοπούλου, που έκανε τις χορογραφίες και δίδαξε το χορό, και Ελένη Αναγνώστου, που είχε τη μουσική επιμέλεια της παράστασης, οι οποίες και είναι πάντα κοντά στο ΚΕΜΑΕΔ.

Μια εκδήλωση που απέπνεε αισιοδοξία και αγωνιστικότητα!

Φωτογραφίες: faretra.info

 faretra.info-kemaed faretra.info-kemaed faretra.info-kemaed faretra.info-kemaed faretra.info-kemaed faretra.info-kemaed faretra.info-kemaed faretra.info-kemaed faretra.info-kemaed faretra.info-kemaed faretra.info-kemaed faretra.info-kemaed faretra.info-kemaed faretra.info-kemaed faretra.info-kemaed faretra.info-kemaed faretra.info-kemaed faretra.info-kemaed faretra.info-kemaed faretra.info-kemaed faretra.info-kemaed faretra.info-kemaed faretra.info-kemaed faretra.info-kemaed faretra.info-kemaed faretra.info-kemaed faretra.info-kemaed faretra.info-kemaed faretra.info-kemaed faretra.info-kemaed faretra.info-kemaed faretra.info-kemaed faretra.info-kemaedIMG_9073IMG_9074

banner-article

Ροη ειδήσεων