Κόσμος

O OHE καλεί τους Τούρκους βουλευτές να μην ψηφίσουν το νόμο που θέλει οι βιαστές να παντρεύονται τα ανήλικα θύματά τους

Ένα σχέδιο νόμου που προβλέπει ότι οι άνδρες οι οποίοι κατηγορούνται για σεξουαλική κακοποίηση κοριτσιών στην Τουρκία θα μπορούν να αποφεύγουν οποιοδήποτε ποινική συνέπεια εάν παντρεύονται το θύμα, θα δημιουργήσει ένα κλίμα παντελούς ατιμωρησίας για την σεξουαλική κακοποίηση παιδιών στη χώρα αυτή, προειδοποίησε σήμερα ο ΟΗΕ.

Η τουρκική εθνοσυνέλευση ενέκρινε σε πρώτη ανάγνωση το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο, το οποίο εισηγήθηκε το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) την περασμένη εβδομάδα.

Οι τούρκοι κοινοβουλευτικοί θα συνεχίσουν τη συζήτηση επί του νομοσχεδίου αύριο Τρίτη πριν από την ψηφοφορία κατ’ άρθρο και την οριστική έγκρισή του.

Πολλές υπηρεσίες του ΟΗΕ επέκριναν έντονα το σχέδιο νόμου, που περιγράφουν ως έμμεση χορήγηση αμνηστίας σε παιδεραστές και προειδοποιούν ότι εκθέτει τα θύματά τους σε περαιτέρω κακοποίηση.

«Οποιαδήποτε μορφή σεξουαλικής βίας σε βάρος παιδιών είναι έγκλημα και πρέπει να τιμωρείται ως τέτοιο», τόνισαν σε κοινή τους ανακοίνωση το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία (UNICEF), το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Πληθυσμό (UNFPA), η Μονάδα των ΗΕ για την ισότητα των φύλων και τη χειραφέτηση των γυναικών (UN Women) και το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη (UNDP).

«Καλούμε όλα τα μέλη της τουρκικής εθνοσυνέλευσης να πράξουν το παν εντός των δυνάμεών τους για να εξασφαλίσουν ότι όλα τα κορίτσια και τα αγόρια στην Τουρκία θα έχουν καλύτερη προστασία από κάθε μορφή σεξουαλικής κακοποίησης», προσέθεσαν.

Το σχέδιο νόμου, το οποίο περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς, προβλέπει ότι οι καταδίκες για υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης «άνευ βίας, απειλών ή τεχνασμάτων» που διαπράχθηκαν πριν από την 16η Νοεμβρίου 2016 θα αναστέλλονται επ’ αόριστον εάν ο δράστης παντρευτεί το θύμα.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ, στόχος είναι να βελτιωθεί η κατάσταση για τους άνδρες που έχουν φυλακιστεί και είναι παντρεμένοι με γυναίκες κάτω των 18 ετών με θρησκευτικό γάμο. Ο Γιλντιρίμ απέρριψε την άποψη ότι το σχέδιο νόμου ουσιαστικά «χορηγεί αμνηστία» σε βιαστές.

«Υπάρχουν εκείνοι που παντρεύονται πριν συμπληρώνουν την ηλικία που προβλέπει ο νόμος. Δεν ξέρουν τον νόμο, και κάνουν παιδιά, και μετά ο πατέρας οδηγείται στη φυλακή και τα παιδιά μένουν μόνο με τη μητέρα τους», επιχειρηματολόγησε ο Γιλντιρίμ την Παρασκευή.

Ο γάμος προσώπων κάτω των 18 ετών είναι παράνομος στην Τουρκία. Αλλά ο γάμος μεταξύ ανδρών και ανήλικων κοριτσιών σε θρησκευτικές τελετές δεν είναι ασυνήθιστο φαινόμενο, ειδικά σε αγροτικές περιοχές της χώρας των 78 εκατομμυρίων πολιτών, οι οποίοι στη μεγάλη πλειονότητά τους είναι σουνίτες.

Η οργάνωση Κορίτσια Όχι Νύφες τονίζει ότι στην Τουρκία καταγράφεται ένας από τους υψηλότερους δείκτες γάμων παιδιών στην Ευρώπη. Κατά τη ΜΚΟ αυτή, τουλάχιστον το 15% των κοριτσιών παντρεύεται πριν κλείσει τα 18.

Το νομοσχέδιο προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στις τάξεις των βουλευτών της αντιπολίτευσης, οργανώσεις προάσπισης των δικαιωμάτων των παιδιών και πολιτών. Πάνω από 800.000 Τούρκοι έχουν υπογράψει μια αίτηση στο Διαδίκτυο που καλεί να αποσυρθεί το νομοσχέδιο.

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στην Κωνσταντινούπολη και άλλες τουρκικές πόλεις το Σαββατοκύριακο εναντίον του σχεδίου νόμου, εξέλιξη που ώθησε κάποια μέλη του AKP να ταχθούν υπέρ της τροποποίησης ορισμένων διατάξεών του, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ.

«Ελπίζουμε ότι η Τουρκία θα κάνει το σωστό και δεν θα εγκρίνει αυτό το σχέδιο νόμου, το οποίο προωθεί τη βία» σε βάρος των παιδιών, τόνισε η Αντόνια Κέρκλαντ της οργάνωσης Ισότητα Τώρα.

banner-article

Ροη ειδήσεων