Βέροια Ρεπορτάζ

Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας – Στιγμιότυπα από τη συνεδρίαση

Δήμητρα Σμυρνή

Μαθητές του 5ου Λυκείου στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο

Την παρουσία μαθητών του 5ου Λυκείου Βέροιας στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας χαιρέτισε και ο Δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης αλλά και οι επικεφαλής των παρατάξεων.

«Καλωσορίζω το 5ο Λύκειο, που θα παρακολουθήσει τη σημερινή συνεδρίαση. Μετά από πολλά χρόνια ξαναέρχεται ο κόσμος στο Δήμο» είπε ο Δήμαρχος και ο Αντιδήμαρχος Παιδείας Γιώργος Σοφιανίδης πρόσθεσε «Συγχαίρω τους καθηγητές των παιδιών για την παρουσία μέρους του Σχολείου εδώ. Μακάρι να συνεχιστούν οι επισκέψεις, γιατί σε λίγο τα παιδιά αυτά θα είναι πολίτες».

Οι άστεγοι και το κρύοIMG_8565

«Μόνο τις πρωινές ώρες κρυώνουν οι άστεγοι και επομένως προστατεύονται; Τις βραδινές ώρες δε χρειάζονται προστασία;» αναρωτήθηκε ο Αντώνης Μαρκούλης, προτείνοντας τη δημιουργία  ειδικής δομής  για την προστασία των αστέγων.

Την ύπαρξη αστέγων αρνήθηκε ο Αντιδήμαρχος Κορωνάς, από τη στιγμή που δεν έχουν καταγραφεί επίσημα από το Δήμο. Άστεγοι θεωρούνται αυτήν τη στιγμή μόνο οι Roma. Σε περίπτωση διαπίστωσης άλλων αστέγων, ο Δήμος αναλαμβάνει τη στέγασή τους, πληρώνοντας το ενοίκιο για ένα εξάμηνο, όπως δήλωσε.

Και 2ος φοροεισπρακτικός μηχανισμός;

Τη βεβαιότητα ότι οδηγούμαστε σε 2ο φοροεισπρακτικό μηχανισμό εξέφρασε ο Γιώργος Μελιόπουλος, εστιάζοντας στο τελευταίο συνέδριο της ΚΕΔΕ.

Οι διάφορες επιχειρήσεις θα εκμεταλλευτούν την περιουσία των Δήμων, οι οποίες όλο και συρρικνώνονται, καταλήγοντας σε 2ο φοροεισπρακτικό μηχανισμό των πολιτών από τη μεριά των Δήμων αυτή τη φορά.

«Χρέος μας είναι να αναδείξουμε ως Δήμος τις λαϊκές ανάγκες» είπε ο κ. Μελιόπουλος.IMG_8558

Η Γέφυρα Κούσιου, πρόβλημα υπαρκτό και ηθικό

«Βλέπω ότι δεν προχωρεί η Γέφυρα Κούσιου. Αυτό το ‘ζήτημα’ της κατασκευής της είναι μια πληγή στην ηθική της πόλης. Δεν πρέπει να κακοφορμίσει. Γιατί δεν δημοπρατείται το έργο; Πρέπει κάτι να γίνει επιτέλους» είπε ο Νίκος Μπέκης.

Ο Δήμαρχος διαβεβαίωσε ότι ο Δήμος δουλεύει εντατικά πάνω στο συγκεκριμένο θέμα, το οποίο θα έρθει σύντομα στο Δημοτικό Συμβούλιο. «Η κατασκευή της Γέφυρας είναι για μας ηθικό χρέος» κατέληξε.

Για το Μουσείο Εκπαίδευσης «Χρίστος Τσολάκης»

«Για το Μουσείο Εκπαίδευσης προσπαθείτε να δώσετε μια μαγική εικόνα. Δεν είναι ορατά αυτά που λέτε. Να κάτσουμε να συζητήσουμε σε ποιο σημείο βρίσκεται το θέμα των Παλιών Δικαστηρίων, όπου ίσως θα μπορούσαν να στεγαστούν» είπε ο Ζήσης Πατσίκας απευθυνόμενος στον Γιώργο Σοφιανίδη, μετά την ανακοίνωση του τελευταίου στα Μέσα για την κατάσταση του Μουσείου.

«Η εκδήλωση που έγινε για τον Χρίστο Τσολάκη και την προσφορά του στην πόλη μετατράπηκε τελικά σε κατηγορητήριο κατά του Δήμου. Από τη μεριά της ΚΕΠΑ έγιναν όλες οι ενέργειες, ώστε να προστατευτεί το υλικό του Μουσείου, να καταλογραφηθεί και άρχισε και η ψηφιοποίησή του. Όσο για τις ξεναγήσεις, συνεχίζονται με επισκέψεις μάλιστα 2000 μαθητών την προηγούμενη χρονιά» απάντησε ο Αντιδήμαρχος Παιδείας.IMG_8596

Και ο Δήμαρχος πρόσθεσε πως ο Δήμος συνεχίζει τις επαφές του για το συγκεκριμένο θέμα με την καινούρια Υπουργό, ώστε μετά την απαραίτητη ενημέρωσή της να διαφανούν και οι προθέσεις της.

Ο «Βριλητός», η διοργάνωση και η σημασία του

«Η διοργάνωση του ‘Βριλητού’ (7-11 Απριλίου) έχει ιδιαίτερη σημασία για την πόλη για τρεις λόγους α) γιατί δείχνει την άρρηκτη σχέση με τη μητρόπολη β) είναι κομμάτι του Αθλητικού Τουρισμού και γ) οδηγεί στην εξωστρέφεια, αφού βοηθά να γνωρίσουν την πόλη μας επισκέπτες από το εσωτερικό και το εξωτερικό. Θα στηρίξουμε τη διοργάνωση με κάθε τρόπο» είπε ο Δήμαρχος.

Και ο Αντιδήμαρχος Κορωνάς πρόσθεσε αργότερα «Είναι η μοναδική διεθνής διοργάνωση στη χειροσφαίριση προηγμένων χωρών. Όταν γίνει, όλα τα βλέμματα θα είναι στραμμένα επάνω μας».

Περί «οίκων» και… αποστάσεων

Το θέμα της απόστασης των οίκων ανοχής από το καινούριο σχολείο στα Γιοτζαλίκια απασχόλησε χθες για πολλή ώρα το Δημοτικό Συμβούλιο.IMG_8569

Η Δημοτική Κοινότητα πρότεινε τη μετατροπή  της απόστασης των «οίκων» από το σχολείο στα 300 μέτρα σε σχέση με την προηγούμενη των 200.

Μετά από κατάθεση πολλών απόψεων , ανάμεσα στις οποίες και η άποψη του δικηγόρου των θιγόμενων, κ. Πουλασουχίδη, το θέμα μπήκε σε ψηφοφορία αλλά δεν πέρασε η προτεινόμενη αλλαγή.

Συγκεκριμένα κατατέθηκαν απόψεις, όπως του Νίκου Μπέκη, ο οποίος είπε « Το θέμα δημιούργησε έναν θόρυβο δυσανάλογο με το ίδιο το αντικείμενο, που προέρχεται από μια πουριτανική ηθική της ανδροκρατούμενης κοινωνίας μας. Η ηθική μας εξαρτάται από την ανατροφή μας και την κουλτούρα μας. Να κρατήσουμε μια σοβαρότητα.»

Σημαντική ήταν και η κατάθεση γνώμης ενός από τους παρόντες μαθητές που ζητήθηκε επίμονα από τον κ. Τσαπαρόπουλο, για να εκφραστεί και η νεανική οπτική, ο οποίος είπε εντυπωσιάζοντας «αφού δεν εκφράστηκαν παράπονα ούτε από τους μαθητές ούτε από τους καθηγητές του συγκεκριμένου σχολείου, τότε δεν υπάρχει και λόγος συζήτησης»IMG_8597

Η  «Ελιά» και το λάδι της!

Μαζεύτηκαν οι ελιές της «Ελιάς» και βγήκε το λάδι της, που πήγε σε κείνους που πραγματικά το χρειάζονταν, ανακοίνωσε ο Αντιδήμαρχος κ. Σιδηρόπουλος.

Τα 110 κιλά ελαιόλαδου διατέθηκαν στο Κοινωνικό Παντοπωλείο της πόλης, στο Γηροκομείο και στη Μέριμνα Κυριών.

Να σημειωθεί πως μέχρι να μαζευτούν οι ελιές συμπολίτες μας ρωτούσαν αν μπορούν να τις μαζέψουν αυτοί, για να μη μείνουν στα δέντρα.

 

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας