Κοινωνία

Περικοπές έως 25% στις νέες συντάξεις του Δημοσίου

Μειώσεις έως 25% φέρνει το νέο Ασφαλιστικό για τις συντάξεις του Δημοσίου τις οποίες θα αιτηθούν ασφαλισμένοι μετά τις 12-5-2016 (σ.σ. ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου Κατρούγκαλου), όπως προκύπτει από την εγκύκλιο στην οποία εξέδωσε χθες ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών. Γιώργος Χουλιαράκης.

Η εγκύκλιος αυτή προβλέπει ότι:

* Οι συντάξεις όσων δημοσίων υπαλλήλων δεν έχουν φτάσει τα απαιτούμενα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης κατά την 12η Μαΐου 2016 (σ.σ. ημερομηνία δημοσίευσης νέου Ασφαλιστικού), ακόμα και αν έχουν συμπληρώσει 15 χρόνια ασφάλισης ή έχουν θεμελιώσει τα απαιτούμενα χρόνια ασφάλισης, θα υπολογιστούν με τις διατάξεις του νέου Ασφαλιστικού.

* Η καταβολή της προσωρινής σύνταξης στους υπαλλήλους – λειτουργούς του Δημοσίου εξακολουθεί να διενεργείται με βάση τις διατάξεις του Προεδρικού Διατάγματος 169/2007, ανεξάρτητα εάν η λύση της υπαλληλικής σχέσης των προσώπων αυτών επήλθε πριν ή μετά την ισχύ του παραπάνω νόμου (σ.σ. πριν ή μετά της 12-5-2016). Έτσι δεν θα ισχύσει για τους δημοσίους υπαλλήλους ο,τι ισχύει για τους άλλους ασφαλισμένους (πχ για το ΙΚΑ η προσωρινή σύνταξη προκύπτει από το 50% των μέσων αποδοχών του τελευταίου 12μηνου απασχόλησης).

* Για τον υπολογισμό των συντάξεων τις οποίες αιτήθηκαν οι δημόσιοι υπάλληλοι μετά τις 12-5-2016, θα εκδοθεί νέα εγκύκλιος.

* Η σύνταξη των ενστόλων οι οποίοι υπέβαλαν αίτηση αποστρατείας μέχρι και την 30-6- 2016 θα εξακολουθήσει να υπολογίζεται με βάση τις διατάξεις της συνταξιοδοτικής νομοθεσίας του Δημοσίου, όπως αυτές ίσχυαν κατά την 31-12-2014.

Πιο συγκεκριμένα, οι σημαντικότερες ανατροπές που προβλέπονται στην εγκύκλιο Χουλιαράκη είναι οι εξής:

1. Όσοι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν αποχωρήσει από την Υπηρεσία μέχρι και 12- 5-2016 (σ.σ. ημερομηνία δημοσίευσης νέου Ασφαλιστικού), έχοντας συμπληρώσει τουλάχιστον 15 έτη ασφάλισης αλλά όχι και το κατά περίπτωση όριο ηλικίας καταβολής της σύνταξής τους δικαιούνται σύνταξη υπολογιζόμενη με βάση το νέο Ασφαλιστικό. Αυτό ισχύει, ανεξάρτητα εάν είχαν υποβάλει, μέχρι και τις 12-5-2016, αίτηση συνταξιοδότησης και είχε ή δεν είχε εκδοθεί απορριπτική πράξη ή υποβάλουν για πρώτη φορά αίτηση συνταξιοδότησης, μετά την ημερομηνία αυτή.

2. Η σύνταξη των υπαλλήλων – λειτουργών του Δημοσίου, των οποίων η λύση της υπαλληλικής τους σχέσης επήλθε ή επέρχεται από την 13-5-2016 και μετά, υπολογίζεται με βάση τις διατάξεις του νέου Ασφαλιστικού που αφορούν τον υπολογισμό των συντάξεων. Ωστόσο η εγκύκλιος Χουλιαράκη αναφέρει πως ειδικότερα οδηγίες για τον υπολογισμό της σύνταξης όσων από τα πρόσωπα αυτά η υπαλληλική σχέση λύθηκε ή θα λυθεί εντός του έτους 2016 (από 13-5-2016 μέχρι 31-12- 2016), ή θα λυθεί εντός των ετών 2017 ή 2018 θα παρασχεθούν με νεότερη Εγκύκλιο του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

3. Από 13-5-2016 καταργούνται οι διατάξεις με τις οποίες προβλέπεται ότι στις περιπτώσεις που ο υπάλληλος αποχωρεί από την Υπηρεσία έχοντας συμπληρώσει τα προβλεπόμενα για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος έτη ασφάλισης αλλά όχι και το όριο ηλικίας καταβολής της σύνταξης, εκδίδεται πράξη αναγνώρισης του συνταξιοδοτικού του δικαιώματος, η καταβολή όμως της σύνταξης αναστέλλεται μέχρι τη συμπλήρωση του προβλεπομένου ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης. Με τις ίδιες διατάξεις προβλέπεται ότι μετά τη συμπλήρωση του προβλεπομένου ορίου ηλικίας αρχίζει η καταβολή της σύνταξης αναπροσαρμοσμένης, με βάση τα ισχύοντα κατά την ημερομηνία αυτή (δηλαδή με βάση το νέο Ασφαλιστικό).

4. Οι διατάξεις που ρυθμίζουν την καταβολή του ΕΚΑΣ από 1-1-2016 στους συνταξιούχους των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης αρμοδιότητας του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ισχύουν από την ίδια ημερομηνία και για την καταβολή του ΕΚΑΣ στους συνταξιούχους του Δημοσίου.

5. Εάν συνταξιούχοι του Δημοσίου λαμβάνουν κατά την ημερομηνία ένταξής τους στον ΕΦΚΑ και άλλη σύνταξη ή άλλες συντάξεις κύριας ασφάλισης και από άλλους ασφαλιστικούς φορείς, ο ΕΦΚΑ θα καταβάλλει μία σύνταξη ίση με το άθροισμα των συντάξεων αυτών, υπό την προϋπόθεση ότι οι συντάξεις αυτές προέρχονται από ίδια αιτία.

6. Η σύνταξη των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και του Πυροσβεστικού Σώματος, οι οποίοι υπέβαλαν αίτηση αποστρατείας μέχρι και την 30-6- 2016 ή κρίθηκαν αποστρατευτέοι μέχρι την ημερομηνία αυτή (ανεξάρτητα του χρόνου διαγραφής τους από τις Τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας), θα εξακολουθήσει να υπολογίζεται με βάση τις διατάξεις της συνταξιοδοτικής νομοθεσίας του Δημοσίου, όπως αυτές ίσχυαν κατά την 31-12-2014.

7. Η καταβολή της προσωρινής σύνταξης στους υπαλλήλους – λειτουργούς του Δημοσίου εξακολουθεί να διενεργείται με βάση τις διατάξεις του Προεδρικού Διατάγματος 169/2007, ανεξάρτητα εάν η λύση της υπαλληλικής σχέσης των προσώπων αυτών επήλθε πριν ή μετά την ισχύ του παραπάνω νόμου.

8. Για τους υπαλλήλους – λειτουργούς του Δημοσίου καθώς και τους στρατιωτικούς, των οποίων η σύνταξη θα υπολογισθεί με βάση τις διατάξεις του ν. 4387/2016, το επίδομα τέκνων καταβάλλεται σύμφωνα με τις διατάξεις του ίδιου νόμου.

9. Φορέας καταβολής του επιδόματος τέκνων είναι ο Οργανισμός Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ), ο οποίος αποτελεί ήδη τον αρμόδιο φορέα για την καταβολή του ενιαίου επιδόματος στήριξης τέκνων και του ειδικού επιδόματος τρίτεκνων και πολύτεκνων, σύμφωνα με τις προαναφερόμενες διατάξεις των νόμων 4093/2012 και 4141/2013.

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας