Βέροια Γράμματα & Τέχνες Ειδήσεις με Διάρκεια

Έλληνες και ξένοι εικαστικοί σε “Κοινό Τόπο” – Εγκαίνια της Έκθεσης στο Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας

Δήμητρα Σμυρνή

«Κοινός Τόπος» είναι ο χώρος συνάντησης ιδεών, συναισθημάτων, στόχων, που δένουν τους ανθρώπους μεταξύ τους, ανεξάρτητα από τον τόπο καταγωγής ή διαμονής τους. Υπάρχουν πάντα παγκόσμιες σταθερές, που σήμερα τις έχουμε ανάγκη περισσότερο από ποτέ.

Πιστεύοντας πως η Τέχνη μπορεί να δει αυτούς τους κοινούς τόπους και να τους εκφράσει, οι δύο εικαστικοί, η Φωτεινή Χαμιδιελή και η Γεωργία Γρηγοριάδου, συνέλαβαν τη συγκεκριμένη ιδέα του «Κοινού Τόπου» και την υλοποίησαν, δίνοντάς της τη μορφή μιας διεθνούς έκθεσης μ’ αυτόν τον τίτλο. Πρώτος σταθμός της έκθεσης υπήρξε η Αίθουσα Τέχνης ΙΑΝΟΣ στη Θεσσαλονίκη.

Η Ομάδα Tee To Tum, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας και ο Σύλλογος Καλλιτεχνών κατARTι εκθέτουν τώρα τη δουλειά αυτή των Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών στο Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας, σ’ έναν χώρο που προσφέρεται από τη φύση του για μια τέτοια έκθεση και στα πλαίσια ανάλογων εκδηλώσεων, που η Εφορεία Αρχαιοτήτων έχει προγραμματίσει.

Ποικιλία θεμάτων, ποικιλία τεχνικών και προσωπικού ύφους του κάθε καλλιτέχνη αποτέλεσαν ένα «πολύχρωμο» μωσαϊκό, με συμμετοχές από Ιαπωνία, Ισπανία, Ταϋλάνδη, προσελκύοντας πολύ κόσμο που επισκέφτηκε την έκθεση στα χθεσινά της εγκαίνια.

Η μοναξιά, η αναζήτηση διεξόδων, η προσφυγιά, η μνήμη, η απουσία, η επικοινωνία, είναι κάποια από τα θέματα. Ακουαρέλα, κολάζ, ακρυλικά, μεταξοτυπία, κατασκευές, χαρακτικά, φωτογραφία, κάποιες από τις τεχνικές προσέγγισης των θεμάτων. Και φυσικά η προσωπική σφραγίδα του κάθε καλλιτέχνη, είτε είναι Έλληνας είτε ξένος!

 faretra.info-topos-xamidieli

Η Αγγελική Κοτταρίδη, Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας, ενέταξε τη συγκεκριμένη έκθεση σε μια σειρά δραστηριοτήτων, που ξεκινούν στο βυζαντινό Μουσείο αλλά και στο Μουσείο των Αιγών, με σκοπό την εξωστρέφεια.

Οι εκθέσεις που προγραμματίζονται θα ξεκινήσουν από το Δεκέμβρη και θα φτάσουν στο Φθινόπωρο του ’17, με παρουσιάσεις βιβλίων και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βέροιας.

«Ο Βυζαντινός Πολιτισμός ήταν πολυπολιτισμικός και η συγκεκριμένη έκθεση έχει ανάλογο χαρακτήρα, ανοίγοντας έναν ενδιαφέροντα διάλογο» είπε η κ. Κοτταρίδη.

Η  εικαστικός Φωτεινή Χαμιδιελή μιλώντας για τον «Κοινό Τόπο» είπε:

«Ιδανικός χώρος πραγματικά ένα μουσείο, όπου μπορούμε να βρεθούμε όλοι μαζί και να μοιραστούμε την Τέχνη. Για την έκθεση η Βέροια είναι ο τρίτος σταθμός της μετά το Ρέθυμνο και τη Θεσσαλονίκη.

Θελήσαμε η Ομάδα Tee To Tum (Σβούρα) και ο Σύλλογος Καλλιτεχνών ΚατARTτι να καλέσουμε καλλιτέχνες, Έλληνες και ξένους, σε μια κοινή προσπάθεια να βρούμε σημεία σύγκλισης σ’ έναν κόσμο που μας τραβά σε διαφορετικές κατευθύνσεις.

Μπορεί ο κάθε καλλιτέχνης να προσέγγισε το θέμα του με διαφορετικό τρόπο, όμως υπάρχουν αναμφίβολα τα κοινά χαρακτηριστικά που τους ενώνουν.»

 faretra.info-topos-xamidieli

Δύο από τους καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην έκθεση και ήταν παρόντες είπαν στη faretra για τα έργα τους:

Αλέκα Τσιρώνη. «Τα δύο έργα με τα οποία συμμετέχω θίγουν το θέμα της μετανάστευσης και της προσφυγιάς, συνδέοντας το τώρα με το τότε, και κάνοντας επίκληση της πατρίδας και του σπιτιού. Είναι συνδυασμός φωτογραφίας και χαρακτικής. Στόχος μου ήταν να συνδυαστεί η μνεία του παλιού προσφυγικού ρεύματος με το σύγχρονο, ως ένδειξη κοινού τόπου.»

Ιωάννης Μονογιός. «Για μένα, στα συγκεκριμένα χαρακτικά, κοινός τόπος είναι οι ανθρώπινες σχέσεις, ο συγχρωτισμός, η κοινωνικότητα. Χωρίς την ύπαρξη των άλλων δε θα υπήρχε η έννοια του καλού, του κακού, της αλήθειας, του ψέματος. Όλα αυτά υφίστανται, γιατί υπάρχει ως κοινός τόπος η ανθρώπινη επικοινωνία.»

Τα  εγκαίνια της έκθεσης τα έκανε περισσότερο ελκυστικά τη χθεσινή βραδιά και η υπογράμμισή τους από το σαξόφωνο του Τάσου Σαρίογλου, μαθητή του Μουσικού Σχολείου Βέροιας.

Η έκθεση, που, όπως φαίνεται από τη μέρα των εγκαινίων, προκάλεσε το ενδιαφέρον ενός μεγάλου μέρους του κοινού, θα είναι ανοιχτή μέχρι και τις 10 Δεκεμβρίου.

 faretra.info-topos-xamidieli

Συμμετέχουν οι εικαστικοί καλλιτέχνες Έρη Αγριού, Αρίστος Γρηγοριάδης, Γεωργία Γρηγοριάδου, Λίλια Διαμαντοπούλου, Κωνσταντίνος Καλφούντζος, Στέλιος Καλογεράκης, Πέννυ Κορρέ, Μανώλης Κουφογιαννάκης, Ιωάννης Μονογιός, Ειρήνη Μπάκα, Ντίνος Παλιάν, Γιώργος Πετράκης, Γιώργος Πολίτης, Γιώργος Σαλταφέρος, Ελευθερία Τσουκνάκη, Μαρία Τσουκνάκη, Αλέκα Τσιρώνη, Αλεξάνδρα Τσιτσιντά, Φωτεινή Χαμιδιελή, Βάσω Χαράτση, Xavier Masero, Noriko Yida, Guadalupe Victorica και Bianca Tangade συνδιαλέγονται με την ιδέα της συλλογικής συνείδησης, μέσα από μία συμμετοχική δράση που αναδεικνύει τον κοινό τόπο όλων μας.

Φωτογραφίες: faretra.info

 faretra.info-topos-xamidieli faretra.info-topos-xamidieli faretra.info-topos-xamidieli faretra.info-topos-xamidieli faretra.info-topos-xamidieli faretra.info-topos-xamidieli faretra.info-topos-xamidieli faretra.info-topos-xamidieli faretra.info-topos-xamidieli faretra.info-topos-xamidieli faretra.info-topos-xamidieli faretra.info-topos-xamidieli faretra.info-topos-xamidieli faretra.info-topos-xamidieli faretra.info-topos-xamidieli faretra.info-topos-xamidieli faretra.info-topos-xamidieli faretra.info-topos-xamidieli faretra.info-topos-xamidieli faretra.info-topos-xamidieli faretra.info-topos-xamidieli faretra.info-topos-xamidieli faretra.info-topos-xamidieli faretra.info-topos-xamidieli faretra.info-topos-xamidieli

 

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας