Εκδηλώσεις Ιστορία Νάουσα

Διήμερο της Ο.Π. Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ προς τιμή της Μάχης της Νάουσας του ΔΣΕ, 29 και 30/10

 

Διήμερο εκδηλώσεων οργανώνει η Ο.Π. Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ και η Κ.Ο. Ημαθίας  με αφορμή τα 70 χρόνια ίδρυσης του ΔΣΕ (Οκτώβριος 1946) στην Νάουσα το Σάββατο 29 Οκτώβρη και την Κυριακή 30 Οκτώβρη.

Το διήμερο εκδηλώσεων θα είναι αφιερωμένο στην νικηφόρα Μάχη της Νάουσας (10-14 Γενάρη του 1949). Για τη διαμονή έχει διαμορφωθεί ειδικά ο χώρος της πρώην σχολής Αστυφυλάκων Νάουσας, ενώ το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει τα εξής:

Την πρώτη μέρα, Σάββατο 29/10, οι συμμετέχοντες θα μπορούν να συμμετάσχουν σε αθλητικές δραστηριότητες στον χώρο διαμονής, ενώ το ίδιο απόγευμα θα γίνει οργανωμένη ξενάγηση στα εργοστάσια Λαναρά.287161

Στα πλαίσια του Διημέρου της Οργάνωσης θα πραγματοποιηθεί μουσικο-θεατρική παράσταση ανέκδοτων τραγουδιών του Δ.Σ.Ε στο Δημοτικό Θέατρο Νάουσας, το Σάββατο 29 Οκτωβρίου στις 19:00.

Λαϊκό γλέντι θα γίνει στον χώρο διαμονής, το ίδιο βράδυ.

Την Κυριακή 30/10 θα γίνει πορεία στους δρόμους της πόλης της Νάουσας, που θα ξεκινήσει από το νεκροταφείο όπου βρίσκεται το μνημείο των πεσόντων μαχητών του ΔΣΕ, και θα καταλήξει σε μεγάλη πολιτική συγκέντρωση προς τιμήν της μάχης της Νάουσας στην Κεντρική πλατεία της Νάουσας, στις 12:00. Την κεντρική Ομιλία θα κάνει ο Χρήστος Κυγιάκης, μέλος του Γρ. του ΚΣ της ΚΝΕ.

Στο χώρο του διημέρου οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να προμηθευτούν την νέα έκδοση της Ο.Π. Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ, για τη μάχη της Νάουσας. Στην έκδοση, γίνεται προσπάθεια να παρουσιαστούν τα γεγονότα της Μάχης της Νάουσας, που προσφέρονται για μια σειρά συμπεράσματα για τη δράση του ΔΣΕ εκείνη την περίοδο, όπως το ποιος ήταν ο χαρακτήρας του ΔΣΕ, ποιος ο τρόπος λειτουργίας του, ποιος ο ρόλος της νεολαίας, των γυναικών, του λαού της Νάουσας στη μάχη.ΛΟΓΟ

Η έκδοση  είναι εμπλουτισμένη με αρχειακό υλικό της ΚΕτου ΚΚΕ για τη μάχη της Νάουσας που πρώτη φορά δίνεται στη δημοσιότητα.Παράλληλα μέσα από την περιγραφή της μάχης διαφαίνεται καθαρά η πολεμική αρτιότητα που είχε φτάσει ο ΔΣΕ εκείνη την περίοδο, ο ηρωισμός των μαχητών του αλλά και μέθοδοι που στρατιωτικά χρησιμοποίησε πρώτη φορά ο ΔΣΕ, καθώς η κατάληψη της Νάουσας ήταν η πρώτη κατάληψη αστικού κέντρου από τον ΔΣΕ. Έτσι προσφέρεται η ευκαιρία στην νεολαία εργατικών – λαϊκών οικογενειών και ειδικότερα της περιοχής να έρθει σε μια πρώτη επαφή με την ιστορία του ΔΣΕ, με την ιστορία των αγώνων του τόπου.

24/10/2016

banner-article

Ροη ειδήσεων