Βέροια Ρεπορτάζ

Δήμαρχος Βέροιας: “Σχεδιάζεται έμμεση κατάργηση του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με διορισμό γραμματέων”

Δήμητρα Σμυρνή

“Σχεδιάζεται έμμεση κατάργηση του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με διορισμό γραμματέων”. Αυτή ήταν η  σημαντικότερη είδηση που μετέφερε ο Δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Δευτέρας, είδηση που, αν περάσει από  την  πρόταση στην εφαρμογή, τότε καταργείται στην ουσία η Τοπική Αυτοδιοίκηση, αφού επικεφαλής των δημάρχων μπαίνουν διορισμένοι από το Υπουργείο γραμματείς, οι οποίοι δεν υπόκεινται σε κανέναν έλεγχο από το λαό, όντας μη αιρετοί, όπως οι σημερινοί τοπικοί άρχοντες.

Αυτό σχεδιάζεται από το Υπουργείο Εσωτερικών και, όπως είναι φυσικό, βρίσκει ενωμένη και αποφασισμένη να αντισταθεί την ΚΕΔΕ.

Η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν αυτή τη φορά διπλή, αφού στο πρώτο μέρος της, που ξεκίνησε στις 5 το απόγευμα, ψηφίστηκε μετά από ενημέρωση και τοποθετήσεις ο Ισολογισμός-Απολογισμός του ’15,  και στο δεύτερο, που ξεκίνησε στις 6, ακολούθησαν τα προ ημερησίας, ένα έκτακτο και τα τακτικά.

Ενημέρωση σχετικά με τον Ισολογισμό- Απολογισμό έκαναν υπάλληλοι της Οικονομικής Υπηρεσίας του Δήμου και ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία με τέσσερις ψήφους κατά (Μελιόπουλος, Αποστολόπουλος, Παπαγιάννης, Μαρκούλης).

IMG_6127

Συγκεκριμένα οι Μελιόπουλος και Αποστολόπουλος αιτιολόγησαν την αρνητική τους ψήφο λέγοντας:

Μελιόπουλος: «Δεν ψηφίζουμε, γιατί δεν συμφωνούμε με την πολιτική που εφάρμοσε ο Δήμος το ’15, πολιτική που βασίζεται σε περικοπές με αυξανόμενο ρυθμό, και χαράτσια, που συνοδεύονται από ένα σωρό ελλείψεις και εκκρεμότητες.»

Αποστολόπουλος: «Το κοινωνικό κράτος διαλύθηκε. Οι δήμαρχοι έχασαν την αυτονομία τους. Μπορεί να έγιναν φιλότιμες προσπάθειες, αυτό όμως δεν αρκεί.»

IMG_6112Στα προ ημερησίας διάταξης θέματα, πέρα από το θέμα του διορισμού κυβερνητικών γραμματέων στους δήμους, ο Δήμαρχος αναφέρθηκε σύντομα στην ημερίδα του Σαββάτου, που έγινε από τους επαγγελματικούς φορείς της Βέροιας κατά της αναοριοθέτησης, στο Επιμελητήριο Ημαθίας, λέγοντας:

«Πρέπει να σταθούμε σε δύο σημεία. 1) Παραβρέθηκαν όλοι οι φορείς και όλοι είναι αντίθετοι. 2) Αυτοί που σκόπευαν να περάσουν το θέμα στα γρήγορα δεν ευτύχησαν. Το θέμα θα έχει συνέχεια.»

Ο Γιάννης Παπαγιάννης στην τοποθέτησή του, ανάμεσα σε άλλα, είπε:

«Εκφράζω τη συμπαράστασή μου στους φορείς και συντάσσομαι με το ψήφισμά τους. Η Δημοτική Αρχή πρέπει έμπρακτα να συνταχθεί με το ψήφισμα.

Η εικόνα των σχολείων στο ξεκίνημά τους δεν είναι η καλύτερη από άποψη καθαριότητας, διαβάσεων και φωτισμού.»

Ο Αντώνης Μαρκούλης υπογράμμισε:IMG_6116

«Δεν έφυγα σοφότερος από τη ημερίδα κατά της αναοριοθέτησης. Ο Δήμος υπολείπεται των αρμοδιοτήτων του. Ο Δήμος έπρεπε να είναι μπροστάρης και σημαιοφόρος και όχι το Επιμελητήριο. Φρονώ ότι ο κόσμος πρέπει να καταλάβει τι συμβαίνει, με λαϊκές συνελεύσεις που θα οργανώσει ο Δήμος.»

Σχετικά με το διορισμό κυβερνητικών γραμματέων ο Γιώργος Μελιόπουλος σχολίασε:

«Οι δήμοι ήδη είναι διοίκηση και όχι αυτοδιοίκηση. Θα συναινέσει ο Δήμος στο καινούργιο χαράτσι του νερού; Θα γίνουν επισκευές σε σχολεία που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα; Θα υπάρξει σ’ αυτά αντισεισμική προστασία; Θα εγκατασταθεί στα ορεινά Πιέρια πυροσβεστικός σταθμός, που είναι απαραίτητος;»

Ο Ζήσης Πατσίκας αναρωτήθηκε γιατί  δεν αποδόθηκαν τα εύσημα σε όλους, όσοι πρόσφεραν στην υπόθεση του σχολείου στα Γιοτζαλίκια, και γιατί δεν ενημερώθηκε το Σώμα και για προηγούμενες αναοριοθετήσεις που έγιναν;IMG_6104

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Τηλέμαχος Χατζηαθανασίου αναφερόμενος στο θέμα της αναοριοθέτησης σχολίασε: «Η κ. Κοτταρίδη είναι οχυρωμένη σ’ ένα κάστρο. Πρέπει να ‘ρθει σε επαφή με τα προβλήματα του κόσμου. Όλοι είμαστε υπέρ της προστασίας των αρχαίων. Αν συνεργαστούμε θα είμαστε όλοι κερδισμένοι.»

Σε ερωτήσεις που υποβλήθηκαν δόθηκαν οι αντίστοιχες απαντήσεις:

Σιδηρόπουλος: «Προηγούμενες αναοριοθετήσεις δεν έφτασαν στο ΔΣ, γιατί αντιμετωπίστηκαν υπηρεσιακά.»

Λαζαρίδης: «Επειδή θίχτηκε από κάποιους το θέμα ύπαρξης ελευθεροτυπίας και ελευθεροφωνίας, πιστεύω ότι τα sites είναι υπεύθυνα για όσα αναρτούν, ακόμη και όταν δεν είναι δική τους άποψη αλλά άποψη άλλων, την οποία υιοθετούν. Αυτά λέει ο νόμος», αναφερόμενος σε αντιδικία με ηλεκτρονικό μέσο του Νομού.IMG_6107

Παπαδόπουλος: «Οι υπάλληλοι της καθαριότητας παρέδωσαν  σε άριστη κατάσταση τα σχολεία. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι πρέπει να τα κρατήσουν και καθαρά.»

Κορωνάς: «Τα προσφυγόπουλα θα πάνε στο σχολείο τον Οκτώβριο, αφού προηγουμένως ολοκληρώσουν τους εμβολιασμούς τους.»

Σοφιανίδης: «Τα έξοδα για το σχολείο των προσφυγόπουλων τα αναλαμβάνουν τα Ενωμένα Έθνη.»

Μωυσιάδης: «Δεν έχει επιβληθεί καινούργιο τέλος από τη ΔΕΥΑΒ στους καταναλωτές.»

Δήμαρχος: «Τα εγκαίνια του σχολείου στα Γιοτζαλίκια θα γίνουν πιθανότατα στις 15 Οκτωβρίου. Τότε θα λάβουν όλοι τα εύσημα για την προσφορά τους.IMG_6118

Εμείς συγκαλέσαμε τους φορείς στην ημερίδα του Σαββάτου. Θεωρήσαμε όμως ότι έπρεπε η ημερίδα να γίνει από ‘κείνους.

Στα ορεινά Πιέρια θέλουμε και επιδιώκουμε να γίνει πυροσβεστικός σταθμός. Μακάρι να επανδρωθεί από μόνιμους υπαλλήλους και όχι εθελοντές.

Την Πέμπτη θα υπάρξει συνάντηση με τον Υπουργό, τον κ. Μπαλτά.»

Στη συνέχεια ακολούθησε η ψήφιση του έκτακτου θέματος, να εγκριθεί δηλαδή η έκτακτη μετάβαση του Δήμαρχου στην Αθήνα για το θέμα της αναοριοθέτησης, και η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε με την ψήφιση και των υπόλοιπων τακτικών θεμάτων.

IMG_6126IMG_6123

 

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας